Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Politie boekt resultaat in opsporen fietsendieven         |
|     |Eigen actie fietsenbezitter ook belangrijk                |
De extra inspanningen van de politie om meer fietsendieven aan te houden, werpt zijn vruchten af. In de eerste zes maanden van dit jaar (t/m juni) heeft de politie Apeldoorn al meer verdachten aangehouden dan in 2005 en werden er meer diefstallen opgelost.

Ook in de afgelopen weken zijn al weer diverse fietsendieven en helers aangehouden. Zo trof de politie onlangs in een schuur in de wijk Zevenhuizen zes gestolen fietsen aan. Een 44-jarige verdachte werd aangehouden als heler. Het bleek dat de fietsen waren gestolen door een 41-jarige Apeldoorner, die ook werd aangehouden. Uit het onderzoek is gebleken dat de Apeldoorner in ieder geval zo'n 30 tot 40 fietsen gestolen heeft en ze bij deze heler heeft afgeleverd. De fietsen zijn weer doorverkocht door deze laatste. Van de 6 aangetroffen fietsen kon de politie er 4 bij de rechtmatige eigenaren terug bezorgen. De politie probeert ook de kopers van de andere fietsen op te sporen, omdat hier sprake is van heling. De beide verdachten zitten overigens nog steeds vast.

Toezicht De politie houdt al enige tijd extra toezicht op fietsendiefstal en voert controles uit. Agenten zijn extra scherp op fietsen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn en ook helers worden aangepakt. Ook wordt gepost op locaties waar regelmatig fietsen worden gestolen. Daarnaast belt de politie mensen die via internet aangifte doen op voor extra informatie rond de diefstal, om zo de kans op het pakken van daders te vergroten.

Resultaten Deze week werden ook al een 34-jarige vrouw aangehouden voor het te koop aanbieden van gestolen fietsen op het internet. Van de vier fietsen konden er drie terug naar de rechtmatige eigenaar. Van de vierde fiets is geen aangifte gedaan en die staat nog op het politiebureau. Dinsdagavond (11 juli) werd een 17-jarige Apeldoorner aangehouden na controle door agenten. Hij bleek op een gestolen fiets te rijden, die hij voor een prikkie had gekocht. Hij is bekeurd voor heling van de fiets. En in juni werd een 17-jarige jongen aangehouden op een gestolen fiets. In de schuur bij hem thuis bleken naast een gestolen fiets ook nog diverse fietsonderdelen te liggen die van gestolen fietsen afkomstig waren.

De politie heeft tot en met juni 54 verdachten van fietsdiefstal aangehouden. Daarnaast zijn in 2006 al 30 verdachten terzake heling aangehouden, waarvan een groot aantal voor heling van één of meer fietsen.

In een aantal gevallen was het onmogelijk om de diefstal of heling te bewijzen. Dat kwam omdat er geen aangifte was gedaan van diefstal van de fiets. En ook al blijkt overduidelijk dat een fiets van diefstal afkomstig is, de politie is wel afhankelijk van een eigenaar die de fiets als gestolen opgeeft. Daarom roept de politie mensen op om vooral aangifte te doen via internet (www.politie.nl). of de diefstal te melden via 0900-8844, zodat een schriftelijke aangifte kan worden gedaan.

Waarschuwing Daarnaast waarschuwt de politie geen nagenoeg nieuwe fiets te kopen die voor een prikkie te koopt staat, bijvoorbeeld via internet. Als een fiets wordt gekocht voor een prijs die beduidend lager ligt dan de werkelijke waarde, dan kan sprake zijn van heling. Zo is bij de politie een geval bekend van een fietsendief die een bijna nieuwe fiets van E 600,- na enig afdingen van de aspirant koper verkocht voor E 200,-. Op dat moment moet bij de koper een belletje gaan rinkelen.

Eigen actie De fietsenbezitter kan zèlf ook actie ondernemen om niet de dupe te worden van het dievengilde. Uiteraard is het van belang een fiets goed af te sluiten. Echter ook afgesloten fietsen worden soms brutaalweg uit een fietsenrek weggenomen. De praktijk wijst uit dat fietsen die naast het reguliere slot ook nog met een ketting of kabel aan een paal of rek zijn vastgezet, minder risico lopen om te worden gestolen. Op www.politie.nl staan tips om diefstal te voorkomen. Op de politiebureaus in Apeldoorn liggen gratis fietsregistratiekaartjes. Die kunnen dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur worden opgehaald. Informatie over het aangifte doen kan via 0900-8844; Direct aangifte doen kan via internet: www.politie.nl

Einde persbericht


---


---


---

---- --