Gemeente Gouda


persbericht: tijdelijk cameratoezicht in oosterwei (13/07/2006)

Op 3 juli 2006 zijn drie mobiele camera's geïnstalleerd in de wijk Oosterwei op de De Kortestraat, de Dunantsingel en de Verzetslaan. In deze omgeving is grote overlast van rondhangende jeugd. Er worden veel auto-inbraken, vernielingen en diefstallen gepleegd. Het cameratoezicht in Oosterwei duurt zes maanden waarna bezien wordt of het nog noodzakelijk is.

Het tijdelijk cameratoezicht werkt preventief waardoor overlast voorkomen kan worden. Het moet, samen met andere maatregelen, leiden tot het registreren van overlast en daarmee de daders. Na zes maanden vindt er een evaluatie plaats. Aan de hand van de resultaten besluiten gemeente en politie of cameratoezicht nog nodig is.

tijdelijk cameratoezicht
Het nieuwe camerasysteem is niet gerealiseerd voor Gouda Oost alleen. Het is mobiel en kan in heel Gouda worden gebruikt. Het gebruik hangt af van de aard en ernst van de incidenten. De burgemeester kan beslissen om ergens tijdelijk cameratoezicht in te stellen. Gouda-Oost heeft de primeur van het eerste gebruik.

bewonersavond
Woensdag 5 juli heeft er voor bewoners en bedrijven in het cameragebied een bewonersavond plaatsgevonden. Zo'n dertig personen bezochten de bijeenkomst. Jack Terlouw, hoofd Stadstoezicht: De reacties waren in het begin nogal sceptisch; de bezoekers vonden de maatregel overtrokken en ze vreesden voor hun privacy. Een veelgestelde vraag is of er ook beelden worden gemaakt in huis en tuin. Na een uitleg over het doel van het mobiele cameratoezicht en de werking ervan gingen is die zorg weggenomen. Zo worden beelden in de privé-sfeer digitaal afgedekt. De meeste gingen met een redelijk goed gevoel naar huis. Bewoners rondom het gebied zijn per brief en via de tweede, nieuwsbrief Gouda Oost Veilig geïnformeerd.

hoe werkt het?
De cameras registreren 24 uur per dag en de opnamen worden maximaal zeven dagen bewaard. De beelden worden door de afdeling Stadstoezicht van de gemeente bekeken. Wanneer zich een incident voordoet, schakelt Stadstoezicht de beelden direct door naar de meldkamer van de politie. Zo kan de politie in geval van overlast direct ingrijpen.

aanleiding verscherpt toezicht
In maart 2006 heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden met circa driehonderd wijkbewoners over de toenemende onveiligheid in Oosterwei. Burgemeester Wim Cornelis, de districtschef van de politie en de Officier van Justitie hebben het plan van aanpak gepresenteerd en vragen beantwoord. De invoer van verscherpt toezicht is één van de maatregelen om de veiligheidssituatie te verbeteren. De burgemeester heeft uitgesproken het van het grootste belang te vinden dat bewoners zich veilig voelen in de wijk. Hij hoopt dat cameratoezicht en andere maatregelen - zoals extra surveillances door de politie - hieraan bijdragen.