Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 14 juli

Fryslân, 14-07-2006 o Politieberichten van donderdag 13 juli 07.00 uur t/m vrijdag 14 juli 07.00 uur.

Heerenveen: politie lost groot aantal brandstichtingen in Heerenveen op
De politie heeft met de aanhouding van een 18-jarige inwoner van Heerenveen een groot aantal brandstichtingen in Heerenveen opgelost. Op zondag 9 april 2006 brandde een oude loods aan de Koornbeursweg achter de oude brandweerkazerne af. De politie startte een onderzoek omdat er een vermoeden was van brandstichting. Naar aanleiding van het onderzoek kon de politie op 19 april 2006 een 18-jarige inwoner van Heerenveen aanhouden. Na uitgebreid onderzoek en diverse verhoren bekende hij niet alleen verantwoordelijk te zijn geweest voor deze brand, maar ook voor 24 andere branden in 2005 in Heerenveen. Diverse coniferenhagen, kerstbomen, afvalcontainers, een bankstel, twee fietsen en zes autos, waarvan drie op het Dotterhof, één op het Molenplein en twee op een parkeerterrein achter de Nieuwstraat, vielen ten prooi aan de vlammen. De schade van deze branden loopt in de tienduizenden euros. Tijdens het plegen van zijn daden verkeerde de man onder invloed van alcohol. Hij verklaarde geobsedeerd te zijn door vuur. De verdachte zit in voorlopige hechtenis.

Leek: Landelijk Politie Dag dit jaar op zaterdag 14 oktober Recreatiegebied Nienoord in Leek kleurt 14 oktober weer geheel blauw. Het terrein vormt dan opnieuw het decor van de Landelijke Politiedag, een publieksmanifestatie waarin de politie zich van alle kanten laat zien.

Evenals in 2005 staan ook nu de politiekorpsen van Fryslân, Groningen en Drenthe borg voor de organisatie. De talloze activiteiten spreiden zich uit over het Landgoed inclusief het Nationaal Rijtuigmuseum en over het Familiepark.

De LPD staat dit jaar in het teken van de Burger in blauw. Onder die noemer laat de politie zien wat ze doet en op welke wijze ze betrokken is bij de mensen voor wie ze zich inzet. Het thema duidt ook aan, dat de politie het niet alleen af kan en dat ze de hulp van de burger hard nodig heeft. De bezoeker staat dan ook centraal op de manifestatie.

Bezoekers kunnen op diverse pleinen zien wat de noordelijke politiekorpsen in huis hebben. Dit varieert van een heuse meldkamer, een nagebouwde plaats van het misdrijf tot en met een openbare rechtszitting. Uiteraard ontbreken politiehonden- en paarden als ook de Mobiele Eenheid niet. Nieuw aan de Landelijke Politiedag is een aparte plek voor jongeren. Bezoekers kunnen ook in gesprek met de Groningse, Drentse en Friese korpschef.

De projectgroep staat onder leiding van de Friese politiecommissaris Dick de Boer. Hij gaat ervan uit, dat minimaal hetzelfde
bezoekersaantal als vorig jaar wordt gehaald, namelijk 25.000.

Sneek: gestolen boot terug gevonden
De politie heeft woensdagmiddag op de Eenheid een 20-jarige inwoner van Jutrijp aangehouden op verdenking van diefstal of heling. Toezichthouders van de gemeente Sneek zagen in de vaart naast de Eenheid een boot liggen die in Stavoren was gestolen. In overleg met de politie werd besloten om te gaan posten bij de boot. Kort na de middag zagen ze een man die zich verdacht gedroeg bij de boot. Deze werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Anderen hadden gezien dat woensdagochtend één of meer personen bij de boot aan het werk waren. Dit was in ieder geval niet de later aangehouden verdachte. De politie komt graag via telefoonnummer 0900 - 8844 in contact met getuigen die gezien hebben dat de boot in de vaart aan de Eenheid werd afgemeerd of met getuigen die gezien hebben dat één of meerdere personen aan het werk waren bij de boot. De laatste informatie rondom de diefstal is te vinden op de site van Plysjepost.

De Blesse: motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagavond geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Steenwijkerweg. Een 50-jarige motorrijder uit Steenwijk haalde een aantal autos in en schrok vervolgens van drie obstakels op de weg die de snelheid uit het verkeer moeten halen. De man verloor hierdoor de macht over het stuur en kwam ten val. Hij is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel.

Terherne: inbraak in twee horecagelegenheden
De politie stelt een onderzoek in naar twee inbraken in een horecagelegenheden aan de Buorren en Syl. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men een horecagelegenheid aan de Buorren binnen door een deur te forceren. Er werden onder andere een kassalade en een kluis met inhoud weggenomen. Ook uit de gokkast werd een geldbedrag gehaald. Een 33-jarige inwoner van Bolsward deed aangifte. In diezelfde nacht werd ook ingebroken in horecagelegenheid aan de Syl. Hier kwam men binnen door een raam te forceren. De kassalade met daarin een gering geldbedrag werd weggenomen. Een 33-jarige bewoonster van Terherne deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in naar beide inbraken.

Scharsterbrug: jongen gewond na val met fiets
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Hollandiastraat. Een 11-jarige jongen kwam met zijn fiets ten val door vermoedelijk een lekke band. De jongen werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Heerenveen: tas van vrouw gestolen
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een tas uit een fietstas. Een 51-jarige inwoonster van Heerenveen fietste donderdagmiddag over de Jan Mankeslaan. Een onbekende man fietste achter haar en griste uit haar tas uit de fietstas. De man verdween in de zuidelijeke richting van de Kennedylaan. De politie heeft de omgeving afgezocht. De man werd helaas niet meer aangetroffen. In de tas zat onder andere een gering geldbedrag. De vrouw heeft aangifte gedaan.