Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Krachten bundelen in aanpak van jeugdproblematiek
Publicatiedatum: 14-7-2006 9:11:10

Politie Gelderland-midden en Bureau Jeugdzorg Gelderland slaan handen ineen voor aanpak 12-minners.

De criminaliteit is de afgelopen jaren in de regio Gelderland-Midden aanzienlijk afgenomen. Het aantal geweldsdelicten waarbij jongeren betrokken zijn neemt echter toe. Om ook die spiraal te doorbreken heeft het regiokorps een risico-analyse uitgevoerd onder kinderen jonger dan 12 jaar, die voorkomen in de politiesystemen. Politie Gelderland-Midden en Bureau Jeugdzorg Gelderland slaan de handen ineen om deze groep jongeren een beter toekomstperspectief te geven.

De politie Gelderland-Midden heeft een wetenschappelijke methode ontwikkeld, waarmee de risico-kinderen gevolgd kunnen worden. De mate van risico die kinderen tot en met elf jaar lopen om crimineel en onaangepast gedrag te ontwikkelen of in bedreigende omstandigheden te leven en bescherming verdienen kan daarmee bepaald worden. De politiesystemen bevatten veel informatie. Gelderland-Midden is er als eerste in geslaagd om uit die informatie een database te ontwikkelen met daarin kinderen die een verhoogd risico lopen om crimineel gedrag te gaan vertonen of die thuis in een bedreigde situatie leven.

115 rode kinderen
Op grond van die analyse wordt het kind ingedeeld in een categorie. Het loopt van de categorie wit (geen risico-indicatie), via geel (mogelijk risico of overgangsfase) en oranje (probleemjeugd) naar rood (alarmadres of gezin, criminele jeugd). Dit leidde in de regio Gelderland-Midden tot 115 kinderen in de leeftijd t/m elf jaar, waarvan bekend is dat zij een gerede kans hebben om een criminele loopbaan te ontwikkelen (rode kinderen). 991 Kinderen vallen in de groep probleemjongeren, terwijl 681 kinderen geïndiceerd zijn als opkomend risico potentieel.

Jeugdhulpverlening
De politie speelt de dossiers met risicokinderen door aan Bureau Jeugdzorg Gelderland. Deze zal zorgen dat de kinderen zo snel mogelijk de juiste zorg krijgen. BJZ zal de 115 rode kinderen die uit het onderzoek van de politie naar voren komen hulpverlening gaan bieden. BJZ is het eerste loket, om alle risico-kinderen in de regio te kunnen helpen is hulp nodig van gemeenten, maatschappelijk werk, GGD en andere jeugdhulpverleningsinstellingen.

Voortouw
Het project is een tweede voorbeeld, na het succesvolle project Spoedeisende Zorg van Bureau Jeugdzorg, waarin de organisaties nauw samenwerken. Zij hopen dat de betere samenwerking gevolgd zal worden door andere organisaties die zich inzetten voor de jeugdzorg. En dat dit uiteindelijk zal leiden tot een nog veiligere samenleving, óók voor kinderen.

voor nadere informatie:

politie Gelderland-Midden
Marije Wisselink
026 352 4315