Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederland koploper in domeinnamen
Tweemiljoenste .nl-domein verwacht in augustus

Arnhem, 14 juli 2006 -Medio augustus verwacht de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) het tweemiljoenste .nl-domein te registreren. Inclusief de ongeveer 700.000 andere domeinen als .com, .eu en .org die binnen Nederland geregistreerd zijn, komt dat neer op totaal 2,7 miljoen domeinnamen, oftewel 17 domeinnamen per 100 inwoners. Daarmee heeft Nederland het grootste aantal geregistreerde domeinnamen per 100 inwoners ter wereld. Een jaar geleden telde ons land nog 12 domeinnamen per 100 inwoners.

Met het tweemiljoenste .nl-domein dat SIDN medio augustus verwacht te registreren, behoort Nederland ook in absolute zin tot de koplopers. In slechts twee andere landen in Europa zijn er meer landdomeinnamen geregistreerd: in Duitsland (10 miljoen) en in het Verenigd Koninkrijk (6 miljoen). Ook het .eu-domein is met iets meer dan 2 miljoen registraties net iets groter. Relatief scoort Nederland met een penetratie van 17 per 100 inwoners echter veruit het hoogst. SIDN verklaart dat uit een aantal factoren. Directeur Roelof Meijer: "Nederland heeft een enorme dekking met snel internet en zeer veel maatschappelijke processen worden via internet ondersteund. Ook heeft nagenoeg elk bedrijf in Nederland inmiddels z'n eigen domeinnaam. De groei komt nu nog vanuit het bedrijfsleven, maar in de naaste toekomst zal dat naar verwachting verschuiven naar particulieren. Bovendien zijn Nederlanders erg creatief in het bedenken van nieuwe domeinnamen. We laten ons niet zo snel van de wijs brengen wanneer een domeinnaam niet meer beschikbaar is."

Maatschappelijk belang
Juist omdat zoveel processen in Nederland via het .nl-domein worden ondersteund, van aankopen en informatie-inwinning tot belastingaangifte, is het belang van een stabiel functionerend .nl-domein zeer groot. Meijer: "De kans dat het .nl-domein niet beschikbaar is, is nihil, dankzij partijen als SIDN die voor die stabiliteit borg staan en de goede samenwerking met de registrars. Daardoor is het vertrouwen in internet hoog en kunnen vele processen en transacties via dit medium plaatsvinden. We kunnen dan ook niet meer zonder het .nl-domein. Dan zou de aarde nog doordraaien, maar staat de wereld om ons heen stil."

Het grote succes van het .nl-domein (nu goed voor 72% van de domeinnamen in ons land) heeft ook te maken met de wijze waarop domeinregistratie in Nederland georganiseerd is. De overheid heeft dat namelijk aan de markt overgelaten, met een liberaal beleid en laagdrempelige en goedkope registratie als resultaat. Ook in de andere landen waar dat gebeurt, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België, is het eigen landsdomein een groter succes geworden dan in landen waar wel verregaande overheidsbemoeienis is. Vaak gaat dat namelijk gepaard met relatief sterke regulering en beperkende voorwaarden.

Groei
De groei zit er bij het .nl-domein, dat dit jaar twintig jaar bestaat, nog volop in. De verwachting is dat het aantal .nl-domeinen in de toekomst nog sterk zal blijven toenemen. Eenvoudige procedures, lage registratiekosten, innovatie en investeringen in kenniseconomie en de verdere ontwikkeling van e-commerce dragen daaraan bij. Maar ook het feit dat een domeinnaam voor particulieren een 'gewoon' product is geworden speelt een belangrijke rol. Op grond van de te verwachten verdere groei staat de driemiljoenste .nl-domeinnaam eind 2007 op de planning.

Wereldwijd zijn er zo'n 100 miljoen domeinnamen geregistreerd. Ongeveer 75 miljoen domeinnamen zijn verdeeld over slechts 10 landen. Dit wil overigens niet zeggen dat er evenzoveel websites 'live' zijn aldus Roelof Meijer van SIDN: "Websites zijn met afstand wel de belangrijkste reden om een domeinnaam vast te leggen. We hebben in Nederland onderzoek gedaan naar de motivatie voor het aanschaffen van een domeinnaam. Een e-mailadres op naam is voor menigeen reden een domein te registreren, maar ook registeert men uit defensieve redenen. Dit om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld een concurrent de naam niet meer kan gebruiken."

Over SIDN
SIDN is sinds 1996 verantwoordelijk voor de uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen. Door flexibiliteit, kennis en expertise heeft SIDN vanaf het begin zonder aanvullende wetgeving deze registratie in goede banen geleid. Zowel organisaties als particulieren kunnen een .nl-domeinnaam aanvragen. Dat gebeurt via zogenaamde registrars, die de rol van intermediair vervullen tussen de aanvrager van een domeinnaam en SIDN. Deze bijna 2000 registrars zijn bedrijven die websites hosten en internettoegang leveren.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met SIDN:

Roelof Meijer, Directeur SIDN, 026-3525500, e-mail: communicatie@sidn.nl

Zie ook www.sidn.nl


---- --