Gemeente Amersfoort

Persbericht

Datum: 14 juli 2006

Grootste groene coalitie ooit ondersteunt 'Deltaplan voor het landschap!

Kwaliteitsimpuls noodzakelijk, voordat het te laat is.

De partners van het Landschapsmanifest hebben onder voorzitterschap van burgemeester van Vliet-Kuiper (Amersfoort) hun steun toegezegd aan 'het Deltaplan voor het landschap'. Het Deltaplan staat voor een kwaliteitsimpuls van 200.000 km nieuwe landschapselementen, welke voorzien in 50.000 km nieuwe toeristische routes. In dit initiatief van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap worden wandel-, fiets- en kanoroutes gekoppeld aan een indrukwekkend labyrint van sloten, houtwallen, heggen, graften, bomenrijen, dijkjes, tuunwallen, akkerranden, elzenhagen en tal van nieuwe landschapselementen.

Met de ondersteuning van het Deltaplan geven de Landschapsmanifest-partijen, 34 organisaties op het gebied van natuur, landbouw, projectontwikkeling en landschap (met o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Nederland, Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, SBNL, LTO Nederland, Federatie Particulier Grondbezit, Arcadis en Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij) een duidelijk signaal richting de politiek dat het hoge ambitieniveau van het plan breed wordt gedragen.

Obstakels die het landschapsherstel decennialang frustreren worden geslecht met het Deltaplan. Uniek is dat het plan uitgaat van een marktconforme en duurzame betaling aan boeren die er bovendien ook extra aan mogen verdienen en niet meer gehinderd worden door belemmerende regelgeving. Door uitvoering van het Deltaplan wordt Nederland overal weer mooi. Te beginnen buiten ieder dorp, iedere stad tot aan de natuurgebieden en nationale parken. Van kust tot Duitse grens, van Den Helder tot Maastricht kan men weer genieten.

De totaal benodigde investering in het landschap, 600 miljoen euro per jaar, kosten minder dan een half procent van wat Nederland op jaarbasis uitgeeft. Om de continuïteit van dit mooie landschap te waarborgen is een fonds nodig dat beheerd wordt buiten de waan van de dag en dat niet onderhevig is aan politieke kleurwisselingen. Met de uitvoering van het Deltaplan krijgen Nederlanders het mooiste geschenk in tijden: een prachtige landschap, ongeacht waar men woont!

Informatie:
A. van Vliet-Kuiper (voorzitter Landschapsmanifest en burgemeester Amersfoort) 033 469 43 41

Jaap Dirkmaat (directeur Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) 024 684 22 94 of 06 46 59 31 50


---- --