Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-378       |
|                                            |Arnhem|14 juli 2006   |
|                                            |,     |               |
WATERKWALITEIT ZWEMPLASSEN NOG STEEDS GOED

Ondanks het aanhoudende mooie zomerweer en de grote drukte bij de zwemplassen voldoet het zwemwater nog steeds aan de normen voor de waterkwaliteit. Ook zijn er nog geen aanwijzingen dat er blauwalgen voorkomen. Het grote aantal zwemmers heeft wel tot gevolg dat de waterbodems voortdurend worden losgewoeld, waardoor het water minder helder wordt. De waterkwaliteit van de meeste zwemplaatsen wordt normaal gesproken eens in de twee weken gecontroleerd door de waterkwaliteitsbeheerders (waterschappen en rijkswaterstaat). Vanwege het aanhoudende warme weer houden sommige waterkwaliteitsbeheerders extra inspectierondes.

Zwemmersjeuk
Wel ontving de provincie afgelopen week verschillende klachten van mensen, die last kregen van zwemmersjeuk. Er is echter nog geen reden om zwemmen in bepaalde plassen te ontraden. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Het is een natuurlijk verschijnsel, dat in Nederland, maar ook in andere Europese landen vrijwel iedere zomer voorkomt. De parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht waar ze zich via waterslakken vermenigvuldigen. De larfjes die weer uit de slakken vrij komen, blijven slechts enkele uren tot een paar dagen in leven. Deze larfjes, die met het blote oog niet te zien zijn, gaan op zoek naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen. Als de larfjes geen watervogel maar een zwemmer tegenkomen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden daarbij direct door het menselijk afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Dit kan zich bij een eerste contact uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van 1 tot 3 cm doorsnede. Het jeuken is zeer intens. Na ongeveer een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.

Het vrijkomen van de larfjes uit de waterslakken is afhankelijk van de watertemperatuur. Omdat de larfjes slechts een korte levensduur hebben, is het onduidelijk of zwemmersjeuk na enige dagen of weken nog steeds voorkomt bij dezelfde zwemplas. Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie verminderen door niet te zwemmen in de buurt van riet of waterplanten, omdat de larfjes daar met name voorkomen. Ook is het aan te raden direct na het zwemmen goed af te drogen en droge kleding aan te trekken. Waarschuwing
Veel mensen laten na het zwemmen hun afval achter zoals blikjes en flessen, chipszakjes, patatbakjes e.d. Ook laten mensen vaak hun hond uit bij de zwemplas en laten ze de hond in het water zwemmen. Deze vormen van vervuiling hebben consequenties voor de kwaliteit van het zwemwater, de oevers en de zand- en zonneweiden langs de plas. Het achtergebleven zwerfvuil kan ratten aantrekken en mensen kunnen zich aan het afval verwonden.

Daarnaast waarschuwen de provincie en Rijkswaterstaat voor het zwemmen in de grote rivieren. Niet alleen vanwege de onbetrouwbaarheid van de waterkwaliteit, maar vooral vanwege het verdrinkingsgevaar dat zwemmen in grote rivieren, ook tussen de kribben, met zich meebrengt.

Melden van klachten
Klachten over het zwemwater kunnen worden gemeld bij het provinciale Milieu- en Klachtencentrum (MKIC), tel.: 026 - 359 9999. Naast de waterkwaliteitsgegevens vormen klachten een belangrijke bron van informatie. Het is dan ook belangrijk dat wanneer zwemmers ziek zijn geworden door het zwemmen in een zwemwaterplas, zij dit doorgeven aan de GGD of het MKIC. De binnengekomen klachten worden verzameld en als er aanleiding voor is, worden maatregelen genomen zoals het uitbrengen van een waarschuwing of een tijdelijk zwemverbod. Dit wordt altijd bekendgemaakt via de website van de provincie www.gelderland.nl/zwemwater, teletekst pagina 390 van TV Gelderland en de regionale media. De provincie plaatst ook een waarschuwings- danwel zwemverbodsbod bij de betreffende zwemwaterplas.



Provincie Gelderland