Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 14 juli 2006

Uitvoering meerbanenplan: IBO-interim van start

Op voorstel van minister van Werk, Frank VANDENBROUCKE keurde de Vlaamse Regering de start van de Individuele Beroepsopleiding-interim (IBO-interim) goed. Via een IBO-interim traject werkt men gedurende één maand als uitzendkracht voorafgaand aan de IBO, die maximum zes maanden kan duren. Daarna krijgt de werknemer een contract van onbepaalde duur. Kansengroepen krijgen door deze combinatie extra mogelijkheden om ervaring op te doen op de werkvloer en ingang te vinden op de arbeidsmarkt.

De IBO is een succesvol instrument dat door steeds meer werkgevers wordt gebruikt om geschikte werknemers te vinden. In 2005 werden in Vlaanderen 13.921 IBO's opgestart. 47,9 % van de gestarte IBO-werknemers is in een knelpuntberoep geplaatst. Bovendien is 91 % van de IBO-cursisten zes maanden na beëindiging van de IBO aan het werk.

De laatste jaren heeft de uitzendsector een belangrijke plaats verworven als wervings- en selectiekanaal. Voor kansengroepen is interim vaak (terug) de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Interim geeft hen de kans talenten te tonen en ervaring op te doen. IBO-interim richt zich exclusief op ouderen (50-plussers), personen met een arbeidshandicap en allochtonen. Na twee jaar zal een grondige evaluatie volgen.

Zowel het zoeken van de juiste kandidaten en van de ondernemingen als de begeleiding tijdens de IBO-interim is in handen van de uitzendsector. VDAB sluit hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met de Federatie van Partners voor Werk (Federgon) af. Federgon-uitzendarbeid wil van deze maatregel een succes maken en zal de potentiële werkgevers breed informeren en sensibiliseren. 29 uitzendbedrijven hebben nu al laten weten dat ze interesse hebben om met IBO-interim van start te gaan.

Minister Vandenbroucke trekt op jaarbasis een miljoen euro uit voor het realiseren van IBO-interim. Hij hoopt met deze maatregel jaarlijks minimaal 900 mensen duurzaam op de arbeidsmarkt te integreren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel.: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1152844450241&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht