Time : 15:40:14
Date : 14 July 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Voorontwerp van decreet inzake Brownfieldconvenanten principieel goedgekeurd

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
--------------------------------------

Voorontwerp van decreet inzake Brownfieldconvenanten principieel goedgekeurd

Vlaanderen heeft nood aan duurzame bedrijventerreinen en aan terreinen voor huisvesting, recreatie, natuur e.d. terwijl een aantal gebieden die vroeger werden gebruikt voor industriële of commerciële doeleinden er nu verlaten en vaak verloederd bijliggen. Brownfields hebben dan ook een potentieel voor hergebruik, maar de herontwikkelingskosten zijn vaak aanzienlijk, waardoor deze gronden door investeerders en projectontwikkelaars worden genegeerd.

Het voorontwerp van decreet van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, dat vandaag door de Vlaamse Regering principieel werd goedgekeurd, biedt nu een grondslag voor de totstandkoming van convenanten tussen de Vlaamse Regering enerzijds en private en/of publieke partners anderzijds. In het kader van zo'n convenant contracteert de Vlaamse Regering zowel met de actoren (projectontwikkelaars, grondeigenaars,...) als met de regisseurs (subsidiërende en vergunnende overheden,...) die betrokken zijn bij een Brownfieldproject.

Deze werkwijze maakt het mogelijk dat tussen alle betrokken administraties, instanties en personen klare en duidelijke werkafspraken worden gemaakt, zodanig dat bij de aanvang van het project meteen duidelijkheid wordt gegeven over bepaalde temporele en procedurele vereisten en verwachtingen.

Want brownfieldontwikkeling bevindt zich vaak op een kruispunt van de meest diverse wettelijke bepalingen en beleidsdomeinen, zoals die uit de ruimtelijke ordening, die van bodemverontreiniging, allerlei vergunningen, mogelijke subsidiëringen en zelfs die met betrekking tot de domeingoederen. Eén vast model voor brownfieldontwikkeling is dus een utopie, er is telkens een geëigende, flexibele aanpak verreist.

Met het vandaag goedgekeurde voorontwerp van decreet wil minister Van Mechelen het vereiste 'maatwerk' in goede banen leiden door te voorzien in een degelijke fundamenten voor de totstandkoming van 'brownfieldconvenanten' met betrekking tot valabele en haalbare brownfieldprojecten. Met het afsluiten van een convenant worden meerdere administratieve, juridische en financiële faciliteiten geboden aan het te ontwikkelen brownfieldproject.

Zo zal het Vlaams Agentschap voor Ondernemen (VLAO) als één-loket optreden en hét contactpunt zijn voor alle nodige goedkeuringen, machtigingen, vergunningen en steunmaatregelen.

Daarnaast worden de obstakels voor eigendomsoverdracht weggenomen. Zo kunnen de projectgronden en / of gebouwen tijdelijk ondergebracht worden in een 'special purpose vehicle' (SPV). OVAM kan het project vrijstellen van de nodige financiële waarboren en ook kan het project vrijgesteld worden van de nodige registratierechten bij eigendomsoverdracht.

In het kader van de benodigde stedenbouwkundige vergunningen wordt een brownfield dat opgenomen is in een convenant, behandeld conform art. 103 van het decreet op de ruimtelijke ordening. Dit betekent dat het Vlaams gewest zelf de vergunning(en) zal verlenen binnen een termijn van 90 dagen.

Er kan zelfs afgeweken worden van diverse decretale vereisten bij aanvragen voor allerlei vergunningen, machtigingen en subsidies. De afwijkingen kunnen betrekking hebben op de dossiersamenstelling, het procesverloop, de duur van de behandelingstermijnen en termijnen voor openbaar onderzoek e.d. op voorwaarde dat het Vlaams Parlement deze afwijkingen binnen de 60 dagen decretaal bekrachtigd. Op deze wijze worden praktische flexibiliteit en democratische controle perfect met elkaar verzoend en staat toch de succesvolle uitvoering van duurzame projecten voorop.

De Vlaamse Regering kan op grond van objectieve criteria een minimale lijst vastleggen van projecten waarin de PMV verplicht deelneemt. Deze criteria kunnen zowel op ruimtelijke, milieugebonden als sociaal-economische thema's betrekking hebben. Binnen PMV is er een enveloppe van 22 miljoen euro voorzien om mee te participeren in concrete projecten. Het is alvast de bedoeling om volgende dossiers op korte en middellange termijn ter realiseren: Plassendale Chemie (Oostende), Gent Fasiver (ex-Febelta Zwijnaarde), Gasmeterlaan (Gent), Balmatt (Mol), Watersite (Vilvoorde) en Petroleum Zuid (Antwerpen).

Omwille van het feit dat de techniek van de Brownfieldconvenanten, zowel administratief als juridisch 'onontgonnen' terrein betreft, wordt met dit voorontwerp van decreet geopteerd voor een experimentele fase (1 jan 2007 - 31 dec 2009), om nadien deze techniek aan een grondige evaluatie in 2009 te onderwerpen.

"Met een convenant wordt op een gecoördineerde en resultaatsgerichte wijze gewerkt om tegemoet te komen aan een belangrijk maatschappelijk doel, namelijk het herontwikkelen van verwaarloosde sites. Brownfieldontwikkeling is niet enkel een instrument om nieuwe industrieterreinen te creëren, maar ook om stadsverloedering aan te pakken en de leefomgeving van mensen te verbeteren door nieuwe woonfuncties te voorzien en / of culturele en recreatieve infrastructuur. De herontwikkeling kan onder meer bijdragen tot het scheppen van nieuwe jobs, het aantrekken van nieuwe investeringen, het terugdringen van de stadsuitbreiding, enz", besluit minister Van Mechelen.

De SERV en de MINA-Raad gaven reeds een positief advies en hun punctuele opmerkingen werden verwerkt. Nu wordt het voorontwerp van decreet voor advies overgemaakt aan de Raad van State, zodat het dit najaar kan behandeld worden in het Vlaams Parlement.


-------------------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL