Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Kris Cooreman wordt, met ingang van 1 juni 2006, benoemd tot wetenschappelijk directeur van het onderzoeksdomein Visserij bij de eenheid Dier van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

Op voorstel van minister-president Yves Leterme, vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte

Met de inwerkingtreding van het besluit van 14 oktober 2005 over de toekenning van subsidies voor de opvang van zorgbehoevenden op land- of tuinbouwbedrijven met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling, wordt de mogelijkheid geboden aan land- en tuinbouwers om een subsidie te vragen voor het opnemen van zorg op hun bedrijf als verbredingsactiviteit. Het betreft een vergoeding voor de tijd die ze besteden aan de arbeidsorganisatie en de opvolging van de zorgvrager die op het bedrijf wordt opgevangen. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel dit besluit door een duidelijke definitie van de doelgroep (landbouwers) over te nemen uit een ander besluit. De vennootschapsvormen die in aanmerking komen voor subsidie worden nu in het besluit opgesomd. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement van het decreet met de aanpassing van de Vlaamse uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2006, kent de Vlaamse Regering een dotatie van 35 miljoen euro toe aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) voor het begrotingsjaar 2006.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de overdracht regelt van goederen, rechten en verplichtingen van de VOI Export Vlaanderen en de DAB Dienst Investeren in Vlaanderen aan het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van het Actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie 2005-2006 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de oproep voor voorstellen voor televisieprogramma's voor popularisering van wetenschappen, techniek en technologische innovatie.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed met de voorwaarden van schuldherschikking in het kader van achtergestelde leningen van het Fonds Vlaanderen-Azië. Het Fonds Vlaanderen-Azië werd in 1996 opgericht met als doel Vlaamse exporterende bedrijven de mogelijkheid te bieden om een dochteronderneming, al dan niet met een lokale partner, op te zetten in de Aziatische groeimarkten. In concreto werden achtergestelde leningen toegekend. Door een decreet uit 2001 werd het Fonds Vlaanderen-Azië opgeheven. Nu bepaalt de Vlaamse Regering de modaliteiten voor een schuldherschikking in het kader van terugbetalingsverplichtingen. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman, vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Inge Vervotte, minister Geert Bourgeois en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Internationale Arbeidsorganisatie-verdrag nr. 156 over gelijke kansen voor en gelijke behandeling van mannelijke en vrouwelijke werknemers: werknemers met gezinsverantwoordelijkheid. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan drie voorontwerpen van decreet die instemmen met de Overeenkomsten tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en respectievelijk Madagaskar, Mauritius en Peru. Over de drie voorontwerpen van instemmingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en ondertekening van de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Zuid-Korea.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het personeelsstatuut van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO). Er worden enkele aanvullende bepalingen toegevoegd voor het vastleggen van de anciënniteit van de leertrajectbegeleiders. Het wijzigingsbesluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties. Daarna wordt het voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 10 februari 2006 keurde de Vlaamse Regering het Meerbanenplan goed waarbij werd beslist dat de concrete uitvoering van de diverse maatregelen opnieuw aan de regering moesten worden voorgelegd. Nu wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding. Bedoeling is de instroom bevorderen via verhoging en kwaliteitsverbetering van de individuele beroepsopleiding in de onderneming (IBO), IBO-interim en het versterken van de begeleiding, opleiding en toeleiding via vijftig-plus-clubs. IBO-Interim is gericht op de duurzame tewerkstelling van kansengroepen door een grotere instroom via interim-werk en een betere kennisverwerving door opleiding. IBO-interim richt zich hierbij exclusief op ouderen (50+), personen met een arbeidshandicap en allochtonen. Het IBO-interim traject bestaat uit maximaal één maand uitzendarbeid voorafgaand aan de IBO (maximaal zes maanden) die overgaat in een contract onbepaalde duur.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de afwijkende tewerkstelling van sommige personeelsleden van het centraal fonds. Het centraal fonds is gecreëerd voor de betaling van salarissen van sommige categorieën personeelsleden in het hoger onderwijs. Het wijzigingsbesluit betreft de aanvragen tot (wijziging van) afwijkende tewerkstelling voor het academiejaar 2005-2006.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit van 31 juli 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling in het buitengewoon onderwijs. Het besluit geeft per ambt, en voor de leraar beroepsgerichte vorming in het buitengewoon secundair onderwijs per specialiteit, een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Het bepaalt ook op welke weddeschaal het personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs. De wijziging beoogt een actualisering van het besluit. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de overgangsregeling voor subsidiëring van organisaties waarmee een convenant of samenwerkingsakkoord is afgesloten. Bedoeling van het besluit is te voorkomen dat organisaties waarmee vergevorderde onderhandelingen lopen over de hernieuwing van een convenant of samenwerkingsakkoord in financiële moeilijkheden zouden terechtkomen na afloop van hun huidig convenant of overeenkomst en vóór de formele goedkeuring van hun nieuwe convenant of overeenkomst. De wijziging houdt in dat het systeem van een maandelijks voorschot van een twaalfde van het subsidiebedrag van 2005 verlengd wordt met vier maanden, tot eind oktober 2006.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de Zorgverzekering hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het subsidiebesluit voor de Zorgkassen vanaf 2007. Aan de praktische regeling voor de subsidiëring van de tenlastenemingen en voor de vergoeding van indicatiestellers wordt ten opzichte van 2006 weinig gewijzigd. De verdeling van de subsidie voor de werkingskosten wordt wel aangepast. Over dit subsidiebesluit wordt het advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de algemene principes voor het beleggen van de financiële activa van het Vlaams Zorgfonds.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de SERV en van de MiNa-raad hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over Brownfieldconvenanten.Vlaanderen heeft enerzijds nood aan duurzame bedrijventerreinen en aan terreinen voor huisvesting, recreatie, natuur, enzovoort, terwijl anderzijds een aantal gebieden die vroeger werden gebruikt voor industriële of commerciële doeleinden er nu verlaten bijliggen. Die braakliggende of onderbenutte terreinen (brownfields) hebben een potentieel voor hergebruik, maar de herontwikkelingskosten zijn vaak aanzienlijk, waardoor deze gronden door investeerders en projectontwikkleaars worden genegeerd. Het voorliggende decreet biedt nu een grondslag voor de totstandkoming van convenanten tussen de Vlaamse Regering enerzijds en private en/of publieke partners anderzijds die de herontwikkeling van Brownfields tot doel hebben. Het afsluiten van dergelijke brownfieldconvenanten met de Vlaamse overheid biedt allerhande juridisch-administratieve en financiële faciliteiten. Deze voordelen moeten de ontwikkeling van Brownfieldprojecten aantrekkelijker maken voor investeerders en projectontwikkelaars. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het oprichtingsbesluit van het agentschap Vlaamse Belastingdienst. De wijziging stelt expliciet dat onder 'invordering en inning' ook de processen 'inkohiering en bezwaarafhandeling' moeten begrepen worden. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit over de vrijstelling van successierechten voor familiale ondernemingen en vennootschappen. De wijziging machtigt de bevoegde minister om de vorm van de attesten (gevoegd als bijlagen bij het besluit) te bepalen en aan te passen aan decreets- en besluitswijzigingen. Dergelijke wijzigingen hebben meestal enkel betrekking op louter vormelijke aspecten, zonder enige juridische of budgettaire impact. Daarnaast voorziet het gewijzigde besluit ook in de aanwijzing van de persoon bij wie de aanvragers van het attest bezwaar kunnen aantekenen, met name het hoofd van de Vlaamse Belastingdienst, en de persoon die instaat voor de bezwaarafhandeling, met name het hoofd van de Vlaamse Belastingdienst of de door hem aangewezen ambtenaren. Dezelfde aanpassingen worden doorgevoerd aan het besluit over de vrijstelling van successierechten voor bossen en VEN-gebieden.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent bijna 16,4 miljoen euro werkingssubsidies toe aan 72 erkende muziekverenigingen voor het werkingsjaar 2006.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering wijzigt de samenstelling van de coördinatieraad medisch verantwoorde sportbeoefening.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurde medio maart een kaderbesluit goed met bepalingen over medisch verantwoorde sportbeoefening bij de deelname van minderjarigen aan sportmanifestaties, proeven, wedstrijden en opleidingen in bepaalde sporttakken. Deze nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat alle minderjarige sportbeoefenaars in eender welke sporttak op gelijke wijze kunnen worden behandeld. Belangrijkste voordelen voor de sporters en de federaties zijn de responsa­bilisering, de zelfregulering, de snellere afhandeling bij wijziging van de reglementering en de vermindering van de administratieve lasten. De Raad van State eiste echter de schorsing van dit besluit omdat ze van mening is dat de Vlaamse overheid, in strijd met het rechtzekerheidsbeginsel, onverhoeds een nieuwe regel heeft ingevoerd zonder de bestaande organisaties een redelijke termijn te verlenen om zich in die regeling in te passen. Daarom keurt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Vlaamse Sportraad en van de Raad van State, een aantal besluiten definitief goed die tegemoetkomen aan de initiële opmerkingen van de Raad van State en die het besluit van 10 maart 2006 vervangen. Ze zijn inhoudelijk vrijwel identiek aan het oorspronkelijke besluit maar voorzien in een redelijke overgangstermijn tot 1 januari 2007.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaame Regering wijzigt principieel het decreet over de ondersteuning en de stimulering van het (inter)gemeentelijk en het provinciaal jeugd- en jeugdwerkbeleid. De wijziging spruit voort uit een interne evaluatie van de toepassing van het decreet, en een aantal signalen uit het veld die gewag maken van overdreven procedurele en administratieve verplichtingen bij de opmaak van de gemeentelijke en provinciale jeugdbeleidsplannen. De wijziging beoogt het verminderen van de planlast en administratieve vereenvoudiging. Daarnaast worden een aantal bepalingen geactualiseerd. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt de Strategienota 2006-2010 Ontwikkelingssamenwerking Mozambique goed. De samenwerking focust zich op twee sectoren: gezondheid en onderwijs. In de gezondsheidssector gaat de aandacht niet alleen naar de bestrijding van hiv/aids, maar ook naar de opleiding van medisch personeel, tewerkstelling van medisch personeel op districtsniveau en het voorzien van de nodige basisinfrastructuur voor een toegankelijke basisgezondheidszorg. De geografische focus van de samenwerking ligt op de provincie Tete. Binnen de onderwijssector wordt steun verleend aan de hervorming en hernieuwing van het professioneel technisch en beroepsonderwijs.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Vanaf 1 januari 2007 moet de overheid zelf attesten opvragen van inschrijvers op overheidsopdrachten. Daartoe wordt gebruik gemaakt van de Digiflow -toepassing beslist de Vlaamse Regering. Bedrijven die tot nu toe wilden intekenen op overheidsopdrachten, moesten daarbij een aantal attesten voorleggen (Jaarrekening, RSZ-attest, BTW-hoedanigheidsattest ...). In een Koninklijk Besluit van 20 juli 2005 werd vastgelegd dat de intekenaars die attesten niet meer zelf hoeven voorleggen, als de overheid er zelf kostenloos en digitaal toegang toe heeft. De federale overheid heeft een applicatie ontwikkeld (met de naam Digiflow) die de elektronische opvraging van deze attesten bij de authentieke bronnen rechtstreeks toelaat. Ook de Vlaamse overheid wil bedrijven laten profiteren van deze administratieve lastenverlaging. Daarom heeft de regering beslist om alle Vlaamse administraties die betrokken zijn bij overheidsopdrachten, toegang te geven tot Digiflow. Vanaf 1 januari 2007 is het voor de administratie verplicht om gebruik te maken van Digiflow voor het opvragen van attesten. In bestekken mag dan dus niet meer gevraagd worden dat de intekenaar attesten aanlevert, maar moet de aanbestedende overheid hiervoor zorg dragen. In het bestek moet worden vermeld welke documenten elektronisch zullen worden opgevraagd.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet over de vzw Sociale Dienst voor het Vlaamse overheidspersoneel. Het strekt ertoe de huidige vzw Sociale Dienst van de Vlaamse Gemeenschap om te vormen tot de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel binnen het beleidsdomein Bestuurszaken. De omvorming van de juridische grondslag is noodzakelijk om de vzw in te passen in de vernieuwde Vlaamse organisatiestructuur in een vorm die het best aansluit bij haar organisatie, werking, missie en beleidsuitvoerende taken. De Vlaamse Regering keurt meteen ook principieel een besluit goed dat de structuur, de bevoegdheden en de werking regelt van de nieuwe vzw. Tezelfdertijd neemt ze akte van een omzendbrief met de strategische beleidslijnen die van toepassing zijn op de rechtspersonen die onder het sectoraal akkoord ressorteren maar niet aansluiten bij de vzw. Zowel het besluit als het voorontwerp van decreet worden geagendeerd voor onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties. Daarna gaan ze naar de Raad van State voor advies.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de VREG wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel twee besluiten met als doel de reglementering over de onafhankelijkheid van distributienetbeheerders en aardgasnetbeheerders aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden. De aanpassing gebeurt opdat uitbesteding van de voorbereiding van beslissingen over strategische en vertrouwelijke aangelegenheden aan werkmaatschappijen mogelijk wordt, en ook opdat de voorwaarden waaraan dergelijke werkmaatschappijen moeten voldoen (voornamelijk op het gebied van onafhankelijkheid) in deze besluiten worden ingeschreven. Het besluit stelt dat een distributienetbeheerder of een aardgasnetbeheerder al naargelang het geval, voor de voorbereiding van de beslissingen over strategische en vertrouwelijke aangelegenheden ofwel een beroep doet op eigen personeel en middelen, dan wel een beroep doet op een privaatrechtelijke vennootschap waarin hij participeert of op een publiekrechtelijke rechtspersoon die participeert in de netbeheerder. Ten slotte past het besluit de bepalingen over de informatieverstrekking aan de VREG aan. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters en minister Kathleen Van Brempt

Het Vlaams Parlement heeft in de plenaire vergadering van 28 juni 2006 het oprichtingsdecreet van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen (MORA) aangenomen. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat dit decreet in werking doet treden, zodat de SERV de aanwervingsprocedure voor het bijkomend personeel voor het secretariaat kan opstarten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Met publiek private samenwerking (PPS) in de sociale huisvesting wil de Vlaamse overheid een bijkomend aantal sociale woningen laten bouwen naast de bestaande investerings- en subsidieprogramma's. In dit kader beslist de Vlaamse Regering het PPS-pilootproject in Vlaams Brabant (193 woningen in Dilbeek en Tienen) te gunnen via een promotieovereenkomst bij wege van een algemene offerteaanvraag.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Het Provinciedecreet van 9 december 2005 voerde een nieuwe regelgeving in voor de provincies en kwam in de plaats van de Provinciewet, onder voorbehoud van een aantal artikelen van die Provinciewet die van kracht bleven. Om een verdere vlotte werking van de deputatie te verzekeren en met het oog op het vlotte verloop van de verkiezingen van 8 oktober 2006 beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, een artikel uit de Provinciewet principieel op te heffen. Het artikel stelt als voorwaarde voor de leden van de bestendige deputatie dat er uit ieder arrondissement ten minste één lid genomen moet worden uit de raadsleden die in het gebied gekozen zijn of daar hun woonplaats hebben.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit dat het KB wijzigt met de uitvoering van de Europese Richtlijnen over de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan, landbouw- en bosbouwtrekkers op wielen, hun bestanddelen en hun veiligheidstoebehoren. De wijziging omvat een aanvulling van het KB met zes nieuwe leden, die elk één Europese Richtlijn omvatten. Het gaat onder meer om emissienormen, om herbruikbare materialen, om het front van een voertuig, bevestigingspunten van veiligheidsgordels en radiostoringen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit dat het KB wijzigt met het algemeen verkeersreglement en het KB over het rijbewijs. Het handelt over allerhande voortbewegingstoestellen (rolschaatsen, steps, rolstoelen ...) die al of niet gemotoriseerd zijn: definities, gedrag in het verkeer, enzovoort. Het gaat over een hele reeks redactionele aanpassingen.