Gemeente Helden

Onthulling kunstwerk op begraafplaats Heiderust

Afgelopen vrijdag (14 juli) werd op de algemene begraafplaats Heiderust in Panningen een kunstwerk van Petra Verhees (Panningen) onthuld. Petra Verhees heeft dit werk gemaakt in het kader van het project Kom kunst kijken 2006, dat de GAKU heeft georganiseerd en werd uitgevoerd door de SBK. Het kunstproject werd op verzoek van de Stichting Leven rond de dood geplaatst op begraafplaats Heiderust. De Stichting zet zich in voor de praktische en geestelijke ondersteuning van zieke en stervende mensen en hun omgeving en begeleidt het rouwproces.

Het kunstwerk Polaris, zichtbaar bij het binnenkomen op de begraafplaats, is een blok steen, massief en zwaar, verbonden met de aarde; uit deze steen ´ontspringen´ twee glazen transparante ´vleugels´; ze reiken naar omhoog, naar het oneindige heelal. De mens, zo stoffelijk dat hij tot het stof van de aarde zal terugkeren, reikt naar boven; in zijn eindige leven creëert hij veel wat onstoffelijk is. Hij streeft plezier, geluk en tevredenheid na en overstijgt zijn eigen stoffelijkheid. Het drukt ook het verlangen uit naar en de hoop op de voor mensen onbekende, immateriële wereld. Naar een voortbestaan van de individuele mens, over de grenzen van zijn eigen dood heen.

Ook bij de urnenmuur werd een kunstwerk geplaatst. Een zwarte monoliet met pal daarnaast een glazen, doorzichtige zuil, staande op een gemeenschappelijke verankering.

Je ziet jezelf in die steen, vaak moeilijk te doorgronden, aan de aarde geplakt en onderhevig aan zwaartekracht. Staande in striemende regen, in verwarmende zon of verkoeling brengende wind. Daarnaast de overleden mens, in glas.

17-7-2006 10:37