Regio Twente

vrijdag 14 juli 2006

Twente toekomst âproofâ

Regio Twente is samen met de Twentse gemeenten gestart met het project `Demographic change'. Dit project richt zich op de bevolkingsontwikkeling in Twente tot 2030. Voor de geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en draagvlak van verschillende projecten op bijvoorbeeld het gebied van economie, woningmarkt en mobiliteit is een op hoofdlijnen gedeeld toekomstbeeld van de bevolkingsontwikkeling noodzakelijk.

In een aantal regioâs in Nederland krimpt de bevolking. Zo is in Zuid-Limburg, Zeeland en Noordoost-Groningen deze afname al enkele jaren aan de gang. Naar verwachting krijgt ook Twente op wat langere termijn te maken met een afname van het aantal inwoners. Op dit moment is al sprake van ontgroening (relatief minder jongeren) én vergrijzing (relatief meer ouderen). Hierdoor neemt vanaf 2010 de beroepsbevolking af. Dit proces treedt als eerste op in het landelijke gebied. Op dit moment is onvoldoende duidelijkheid over deze demografische trends. Regio Twente onderzoekt daarom samen met de Twentse gemeenten in een eerste fase van het project demographic change hoe de bevolking in Twente zich de komende decennia zal ontwikkelen.

Tweede fase

De gevolgen van een bevolkingsafname voor onder meer de economische ontwikkeling en de woningmarkt zijn groot. In een tweede fase van het project is dit het belangrijkste aandachtspunt. Door vroegtijdig de gevolgen van demographic change in beeld te brengen, kunnen de Twentse gemeenten tijdig inspelen op toekomstige veranderingen.