Gemeente Zwolle
Nu ook internationale waardering voor Zwols groenbeleid

Datum uitgave: 07/14/2006
Zwolle werd bij de nationale groencompetitie Entente Florale in oktober 2005 verkozen tot groenste stad van Nederland. Dit betekende automatisch deelname aan de Europese competitie van de Entente Florale en daarmee een nieuwe uitdaging voor het Entente projectteam bestaande uit groene beleidsadviseurs, een stedelijk beheerder groen, een ecoloog, een landschapsarchitect en een communicatieadviseur. Vol enthousiasme troffen ze, op basis van vaststaande criteria, de voorbereidingen voor een juryroute en presentatie en alles wat er bij hoort zoals logistiek, vervoer, catering, promotiemateriaal, tekst, vertalingen, etc.
Jury vol lof

Op 5 juli was het zover: de internationale jury maakte haar opwachting in de stad. Een stralende dag, in alle opzichten.
Niet alleen omdat de zon letterlijk scheen, maar vooral omdat de jury van groendeskundigen diep onder de indruk was van het Zwolse Groen. Voorbeelden daarvan zijn het bomenbeleid, het watermanagement en -net, de jeugdtuinen en wijkboerderijen, de wandel- en fietspaden en -routes, het werk- en promotiemateriaal, de samenwerking met burgers en andere partijen, de diverse projecten en natuurlijk de centrale rol die het groen in het Zwolse beleid heeft. De jury was niet alleen zeer te spreken over het beleid, maar zag ook de goede uitvoering ervan. Schone straten, opvallend bermen, prachtige natuur, nette groenvoorzieningen, mooie plantenbakken en verzorgde speeltuinen. And last but not least vielen de verzorgde tuinen van de Zwollenaren op. Kortom, groen leeft. Het groen in Zwolle is in alle opzichten iets om trots op te zijn.

Groen voor iedereen
Eind juni is in Zwolle een groene huis aan huis krant verspreid, hierin wordt niet alleen de juryroute aangegeven, maar ook de mooiste groene plekken van de stad en verenigingen en stichtingen die het groen in de stad een warm hart toedragen. Verder zijn er vier verschillende ansichtkaarten ontwikkeld die ter promotie van de groene stad naar vrienden of familie kunnen worden gestuurd. Zowel de groene krant als de ansichtkaarten zijn kosteloos verkrijgbaar bij de gemeentelijke informatiebalie van Zwolle.

Uitslag internationale groencompetitie
Zwolle is samen met Ierland, Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Engeland, België, Kroatië, Frankrijk, Oostenrijk en Italië in de race voor de titel groenste stad van Europa. Op 15 september a.s. wordt de uitslag in Zuid Duitsland bekend gemaakt.

Bron: Afdeling Communicatie


Datum 14-07-2006