Elfde editie Two Sevens Splash in Amsterdams park

Mojo concerts

http://www.mojo.nl

Zondag 16 juli vindt de elfde editie plaats van het reggae- en dancehall festival Two Sevens Splash. Op veler verzoek is het festival dit jaar in de open lucht, op het terrein van Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Het festival heeft ook deze editie weer een topprogramma weten samen te stellen. Zo treden ondermeer Sean Paul, Damian 'Jr. Gong' Marley & the Empire, Elephant Man, Ziggy Marley, I Wayne + Fire Star + Harmony + Lava Band + spec guest I Will, Ziggi en Tiken Jah Fakoly in Amsterdam op. De voorverkoop start zaterdag aanstaande.

Tijdens het festival op het terrein gelegen achter de Westergasfabriek aan de Haarlemmerweg, is er een ruime festivalmarkt met veel uiteenlopende eet- en drinkgelegenheden. Two Sevens Splash heeft in de voorgaande edities vele reggae, ragga en dancehall grootheden op het podium gehad en deze editie vormt daar geen uitzondering op.

Sean Paul debuteerde live in Nederland op Two Sevens Splash een aantal jaren geleden en bracht toen de Heineken Music Hall tot het kookpunt. Al jaren is hij internationaal de meest succesvolle Jamaicaanse artiest en zijn bijdrage voor de wereldwijde populariteit van ragga en dancehall mag zeker niet onderschat worden. Sean Paul maakt geen cross-over muziek zoals reggaeton of r'n'b blends, dankzij hem kun je tegenwoordig pure hardcore dancehall riddims op MTV en TMF horen. Dat hij geen eendagsvlieg is bewijst hij met zijn laatste album 'The Trinity' waarop behalve zijn vorige hit 'We be burnin', ook zijn huidige top 10 single 'Temperature' te vinden is.

'Out In The Streets, They Call It Murdah!!' Zo begint de grootste reggae hit van 2005. Een paar maanden geleden ging in Paradiso het dak eraf toen Damian Marley 'Welcome To Jamrock' inzette. In tegenstelling tot zijn broers en zussen, zingt de jongste zoon van Bob Marley niet alleen, hij deejayt, toast en rapt ook nog. Junior Gong, zoals hij zichzelf ook noemt (Bob Marley's bijnaam was Tuff Gong) is een multitalent, dat muzikaal tussen zijn twee huizen in Jamaica en Amerika zweeft. Reggae, Dancehall, Hip Hop en R'n'B horen tot zijn vaste repertoire. Zijn tweede album 'Half Way Tree' won in 2001 de Grammy voor beste reggae album. Met zijn laatste album 'Welcome to Jamrock' dat behalve het fantastische titelnummer de hits 'Road To Zion' met Nas en 'Beautiful' met Bobby Brown bevat, won Damian eerder dit jaar zelfs twee Grammy Awards.

Elephant Man begon zijn carrière samen met Harry Toddler, Boom Dandymite en Nitty Kutchie als de Scare Dem Crew, een groep die door Bountykiller was opgericht. Deze 3 deejays en zanger waren een sensatie in Jamaica, maar al snel ontstond er beef en viel de groep uiteen. Elephant Man was duidelijk de meest getalenteerde van het stel en toen hij eenmaal begon met hits te scoren was er geen weg terug. Inmiddels heeft hij tientallen hits gehad, teveel om op te noemen. Elephant Man op een podium staat garant voor een chaotisch feest, waarbij deze menselijke stuiterbal vrijwel geen seconde stil staat, maar in de boxen klimt en het podium op en neer sprint waarbij hij minstens tweemaal onderuit gaat. Op Two Sevens Splash staat Elephant Man met een band op het podium.

De Marley familie is goed vertegenwoordigd op Two Sevens Splash 2006. Ziggy Marley is 10 jaar ouder dan Damian en stond al op het podium toen zijn broertje nog niet eens geboren was. Samen met zijn broer Stephen en zussen Cedella en Sharon vormde hij meer dan achtentwintig jaar geleden de Melody Makers. Hun eerste album kwam in 1985 uit, echt bekend werden ze in 1988 met 'Tomorrow People'. Ziggy Marley verraste iedereen in 2003 toen hij zijn soloalbum 'Dragonfly' uitbracht. Dit album bevatte meer popelementen en werd in de USA zeer goed ontvangen. Nu is Ziggy net klaar met zijn tweede soloalbum, 'Love Is My Religion' en omdat hij nu zonder de Melody Makers naar Nederland komt, kunnen we daar veel muziek van verwachten.

Onlangs verscheen het debuut album 'Lava Ground' van I-Wayne. Deze nieuwe Jamaicaanse ster wordt gezien als aanstichter van de trend van de terugkeer van de root riddims als dominante geluid in de reggae. Op Two Sevens Splash komt hij met Fire Star, Harmony, Lava Band en spec guest I Will.

Na een kort optreden tijdens Two Sevens Splash vorig jaar in de lounge, staat hij dit jaar op het hoofdpodium: de Nederlandse reggae artiest Ziggi. Ziggi of Ziggaman werd in Rotterdam geboren, maar groeide op, op het West Indische eiland St. Eustatius. Hier kwam hij vanzelfsprekend in aanraking met reggae, dancehall, soca en calypso, maar ook met gospel en hip hop. Nadat hij een paar jaar geleden naar Nederland terugkeerde begon hij intensief met muziek. Hij kwam in contact met de Rotterdamse producer Mr.Rude, die net een dancehall label was begonnen en ze gingen samenwerken. Ziggi werd geadopteerd door FunX radio en dankzij de exposure die hij zo kreeg, werd Ziggi al snel een bekende in de Nederlandse urban scene. Begin dit jaar kwam zijn eerste album 'So Mug Reasons' uit met de singles 'Call Me' en 'High Time'.

Hij komt uit de Ivoorkust en in Francofoon Afrika en in Frankrijk is hij inmiddels net zo'n grote ster als zijn landgenoot Alpha Blondy, Tiken Jah Fakoly is de nieuwe hoop van de Afrikaanse reggae. De protestsong 'Mangercratie' werd in 1996 een hit in heel West Afrika en al snel werd Tiken Jah een grote ster. Het gelijknamige album kwam drie jaar later uit in Frankrijk en werd daar zeer goed ontvangen. Zijn bijtende protestsongs, waarin hij zowel het rijke westen als de corrupte Afrikaanse politici aanvalt hebben hem, behalve veel fans ook veel vijanden opgeleverd. Tiken Jah Fakoly woont al jaren wisselend in Parijs en Mali, omdat hij in eigen land niet welkom is.

FunX & The Box present
Two Sevens Splash

Zondag 16 juli 2006
Aanvang: 12.15 uur (deuren open: 11.00)
Entree tot 1 juli: EUR 42,50 (excl. service kosten). Na 1 juli en aan de deur: EUR 47,50 (excl. service kosten).
Kinderen tot lengte 1.10 m gratis toegang.

Kaartverkoop begint a.s. zaterdag om 10.00 uur door Ticket Service via de grotere postkantoren, de grotere Free Record Shops, VVV's en GWK's, 0900-300.1250 (EUR0,45 p.m.), www.ticketservice.nl, AUB Ticketshop en de bekende voorverkoopadressen.

Noot aan de redactie (