Politie Friesland

Politieberichten van zondag 16 juli

Fryslân, 16-07-2006 o Politieberichten van zaterdag 15 juli 11.00 uur t/m zondag 16 juli 13.00 uur

Heerenveen: politie tevreden over verloop opening Sportstad Heerenveen De politie is zeer tevreden over de gang van zaken bij de opening van Sportstad Heerenveen. Er zijn geen aanhoudingen geweest die te maken hadden met het evenement. Tijdens de 1e dag waren de inwoners van Heerenveen massaal in het stadion. Tijdens de 2e dag waren het de inwoners uit de dorpen in de gemeente Heerenveen. Op beide dagen is tussen 20.30 uur en 01.00 uur intensief toezicht gehouden in respectievelijk Heerenveen en op de tweede dag in de dorpen rondom Heerenveen. Daarvoor was het gebied in sectoren verdeeld en in iedere sector waren tenminste twee voertuigen of motoren voortdurend aanwezig. In en rond het centrum van Heerenveen werd door 5 mensen per fiets toezicht gehouden. Bij een openstaande deur werd gecheckt of er ook iets mis was.
Naast algemeen toezicht werden veel mensen gecontroleerd en zonodig ook bekeurd. Op het intensieve toezicht werd zeer positief gereageerd. Tijdens een controle in een buitendorp werd de collega's zelfs koffie aangeboden. Tijdens alle drie de dagen was er een ontspannen sfeer.

Dokkum: diefstal personenauto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is vanaf de Doorvaart een personenauto gestolen. Het gaat om een rode Peugeot 205, kenteken GL-RL-67. De auto stond onafgesloten bij een bedrijf. Een 27-jarige man uit Driesum deed aangifte.

Veenwouden: keukenbrand
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een keukenbrand in een woning aan De Berken. De brand was vrijwel zeker ontstaan door oververhitting van een frituurpan. Daardoor was de pan en de afzuigkap gaan branden. De brand werd ontdekt door buren. Er ontstond flinke rook- en roetschade in de keuken en de woonkamer. Ten tijde van de brand was er slechts één bewoner, een 49-jarige man, aanwezig. Hij werd dor ambulancepersoneel onderzocht maar kwam er zonder letsel vanaf.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft zaterdagmiddag een 32-jarige man uit Dokkum wederom aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks 14.00 uur werd hij door personeel betrapt in een winkel aan de Nieuwestad waar hij kleding had gestolen. Hij werd aan de politie overgedragen, die de man voor nader onderzoek insloot. Daarbij bleek dat hij werkte met een voor winkeldiefstal geprepareerde tas. Hij had verder een haargroeimiddel en kinderschoenen bij zich, die vrijwel zeker eveneens van diefstal afkomstig zijn. Waar deze goederen gestolen zijn, is nog niet duidelijk. Tevens bleek de verdachte in het bezit te zijn van een bolletje harddrugs. De kleding bleef achter in de winkel. De overige goederen zijn in beslag genomen.

Drachten: politie houdt doorrijder aan
De politie heeft zaterdagmiddag een 22-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het doorrijden na een aanrijding. Een getuige zag dat op de Zuidkade een auto bij het uitparkeren tegen een geparkeerde auto aanreed. De veroorzaker reed echter door. Een getuige noteerde het kenteken. Aan de hand daarvan kon de politie de verdachte korte tijd later traceren bij zijn woning in Drachten. Hij ontkende iets van de aanrijding gemerkt te hebben, maar bleek wel zelf schade te hebben. Hij is aangehouden en verhoord. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De eigenaar van de geparkeerde auto is een 53-jarige man uit Bakkeveen.

Vinkega: vrouw gewond bij aanrijding
Zaterdagavond is een vrouw uit Noordwolde (leeftijd onbekend) gewond geraakt bij een aanrijding tussen twee personenautos op de Noordwolderweg. De vrouw reed over de Noordwolderweg en kreeg geen voorrang van een 75-jarige man uit Appelscha, die over de Vinkegavaartweg reed. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Tytsjerk: fietser gewond bij aanrijding met auto
Zaterdagavond is een 18-jarig meisje uit Ryptsjerk gewond geraakt bij een aanrijding op de Rijksstraatweg. Het meisje kwam met haar fiets vanaf de E10 en reed over de Rijksstraatweg richting Tytsjerk. Ze negeerde het rode licht, juist op het moment dat een personenauto, bestuurd door een 20-jarige man uit Kollum, optrok. Een aanrijding was het gevolg en de fietsster kwam ten val. Ze is met letsel aan heup en been overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Stiens: politie houdt opnieuw doorrijder aan
De politie heeft zaterdagavond een 20-jarige bestuurder van een personenauto uit Stiens aangehouden op verdenking van doorrijden na aanrijding. Omstreeks 23.00 uur reed een personenauto een boom en een brugleuning op de Wythusterwei omver. De bestuurder reed na het ongeval door. Getuigen namen echter het kenteken op, waarna de verdachte in zijn woning kon worden aangehouden. Hij wilde niet meewerken en verzette zich hevig. Zo gaf hij onder andere een politieman een kopstoot. De verdachte rook naar alcohol en er is een bloedproef afgenomen. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: verdachten diefstal op heterdaad aangehouden
De politie heeft zaterdag rond middernacht een 34-jarige man uit Kollumerzwaag en een 51-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een aggregaat. Getuigen zagen dat de twee mannen met het apparaat sleepten op de Oude Lune. De politie trof de verdachten daar nog met het aggregaat aan. Die bleek uit een iets verderop staande schuur te zijn gestolen. Beide mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Een 41-jarige man uit Akkrum deed aangifte. Een derde aanhouding is niet uitgesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte diefstal aan op heterdaad De politie heeft zondagochtend een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een gouden ketting. Aanvankelijk kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Weaze. Ter plaatse bleek een grote groep rond een taxi te staan. Een van de aanwezigen, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte van diefstal van zijn gouden ketting. Die was zojuist van hem gestolen door de passagier van de taxi. Hierop werd de verdachte in de taxi aangehouden. De gouden ketting bleek nog bij hem te liggen. Die is in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: man ernstig gewond bij val met steiger
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een ongeval met een bouwsteiger op de Schrans. Omstreeks 04.40 uur werd gemeld dat een man gewond op straat lag. Ter plaatse werd de gewonde man en een vriend aangetroffen. Uit het eerste onderzoek komt naar voren dat beiden uit het centrum kwamen en met de steiger wilden donderjagen. De gewonde man was in de steiger geklommen. Zijn maat had de remmen van de vier wielen ontgrendeld, waarna de steiger was ongevallen. Het slachtoffer, een 30-jarige man uit Assen, was op het asfalt gevallen. Hij bleek ernstig gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Zijn vriend, een 24-jarige man uit Amsterdam, is aangehouden en ingesloten. Onderzocht wordt of hij een strafbare rol heeft gespeeld is deze zaak.

Burgum: schietincident na vechtpartij
De politie heeft zaterdagavond een onderzoek ingesteld naar een vechtpartij en een schietincident op de Schoolstraat. Volgens getuigen hadden tegen middernacht twee mannen, een 18-jarige uit Noardburgum en een 19-jarige uit Burgum, ruzie hebben gehad met twee andere mannen. Daarbij zouden de genoemde twee ijzeren staven hebben afgepakt van de onbekend gebleven twee. De onbekenden waren daarop weggegaan maar kort daarna weer teruggekeerd. Een van hen pakte toen een handvuurwapen en schoot daar eenmaal mee, waarop de twee onbekenden wegreden met een auto. Door de politie is direct een onderzoek in de omgeving ingesteld, maar er werd niets meer aangetroffen. Wat de aanleiding voor de vechtpartij is geweest, is vooralsnog onbekend. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht en de daders van het incident.

Workum: brandstichting
De politie heeft afgelopen nacht een onderzoek ingesteld naar een brand in een woning aan de Hearewei. Zondag omstreeks 00.30 uur werd de brand ontdekt. Het bleek dat in de hal van de portiek een stapel kranten in brand stond. Dit zorgde voor een flinke rookontwikkeling. Twee bewoners waren nog in het pand aanwezig. Zij zijn door de politie gewekt en uit het pand gehaald. Later konden zij weer terug naar hun woning. Het gaat vrijwel zeker om brandstichting. De politie stelt een onderzoek in naar de daders.
Twee uur later werd ontdekt dat een rubberboot op het Tademahof in brand stond. Getuigen roken een brandlucht en volgden het reukspoor. Ze kwamen uit bij een woning aan het Tademahof. Daar bleek de brandende rubberboot naast de woning te liggen. De brandweer hoefde niet in actie te komen. De omstanders konden het vuur uittrappen.

Sondel: brandstichting in caravan
Zondagochtend is een op dat moment niet bewoonde caravan op een camping aan de Beuckenswijkstraat volledig afgebrand. Omstreeks 03.40 uur hoorden getuigen enkel harde knallen, naar later bleek gasflessen. Toen ze polshoogte namen zagen ze dat een caravan volledig in brand stond. Gelukkig waren de plaatsen links en rechts naast deze caravan niet bezet. De haag kon worden gered met een brandblusser. De brandweer kwam ter plaatse maar kon niet voorkomen dat er weinig van de caravan overbleef. Getuigen hadden kort voor de brand stemmen en gelach van jeugd gehoord. De sluitingen van de gasflessen bleken losgedraaid te zijn. De caravan is eigendom van een familie uit Huizen, die de caravan net een goede week op de camping had staan. De technische recherche zal de brand onderzoeken op sporen. De politie stelt een onderzoek in naar de daders.

Surhuisterveen: politie pakt vernielers op
De politie heeft zondagochtend twee jongens van 16 en 18 jaar uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van vernieling of openlijke geweldpleging. Getuigen zagen dat de knapen in de Groningerstraat uit meerdere tuinen borden haalden. Een verkeersbord zou uit de grond getrokken zijn. Daarnaast was glasgerinkel gehoord. Aan de hand van het signalement werden de verdachten op de kruising Groningerstraat en Warreboslaan aangehouden. Ze verkeerden onder invloed. Ze werden aangehouden. De 18-jarige vond het daarbij nodig de politiemensen uit te schelden en te bedreigen. De knapen zijn voor nader onderzoek ingesloten. Door de politie zijn twee makelaarsborden teruggevonden. Het verkeersbord en het glasgerinkel zijn niet thuis te brengen. Mogelijk wordt daar nog aangifte van gedaan.

Fryslân: politie vordert vijf rijbewijzen in na alcoholgebruik Zaterdagavond en nacht zijn ongeveer 15 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Van vijf van hen is tevens het rijbewijs ingevorderd:
In Tjerkwerd werd omstreeks 00.35 uur een 24-jarige bestuurder van een personenauto uit Workum gecontroleerd. Hij was beginnend bestuurder en blies 605 ug/l. Tevens kreeg hij een bekeuring van 130 euro voor het rijden door rood licht.
Een 32-jarige man uit Dokkum had de gehele weg nodig om met zijn fiets vooruit te komen. Hij reed zonder licht op de hoofdrijbaan van de Murmerwoudsterweg in Dokkum. Hij weigerde zijn ID-kaart te laten zien en werkte pas na aankomst aan het bureau mee. Hij blies 675 ug/l. Op De Kuilart in Koudum werd een beginnend bestuurder, een 19-jarige jongeman uit Apeldoorn, gecontroleerd met zijn personenauto. Hij blies 515 ug/l.
In Beetgumermolen werd een 21-jarige vrouw uit Wergea betrapt op het rijden onder invloed. Zij werd met haar personenauto gecontroleerd op de J. H. van Aismawei. Ze blies het twijfelachtige record van deze nacht, 860 ug/l.
In Leeuwarden werd op de Oostergoweg een 20-jarige man uit Sneek gecontroleerd met zijn personenauto. Deze beginnend bestuurder blies 555 ug/l.

Naast de invordering van de rijbewijzen kregen deze bestuurders een rijverbod en zal proces-verbaal tegen hen worden opgemaakt.