Gemeente Vlaardingen


Kiezen trekken voor Vlaardings DNA-onderzoek
16 juli 2006

Internet/DCO/Pics/Nieuws/2006/AWA_KiezenWEB.jpg

Op woensdag 12 juli zijn kiezen getrokken uit de schedels van duizend jaar geleden overleden Vlaardingers voor een onderzoek naar oud DNA. Het onderzoek heeft onder andere tot doel nakomelingen te traceren van de duizend jaar geleden overleden Vlaardingers die opgegraven zijn op de locatie Gat in de Markt. Dat kan aan de hand van het Y-chromosoom dat onveranderd van vader op zoon wordt doorgegeven. Ook is het mogelijk om vast te stellen of de Vlaardingers die hier duizend jaar geleden leefden van elders kwamen.

Wangslijm
De oproep naar de zoektocht naar de oer-Vlaardinger heeft in totaal 88 mannelijke kandidaten opgeleverd. De leeftijd van de kandidaten varieert van 15 tot 93 jaar. Op de zaterdagen 19 en 26 augustus zal op het Stadsarchief te Vlaardingen wangslijm worden afgenomen bij de kandidaten. De deelnemers hebben inmiddels een oproep ontvangen.

Kiezen
Voor het onderzoek naar het oude DNA komen 36 schedels in aanmerking. Uit deze schedels zullen de kiezen getrokken worden. DNA-materiaal is namelijk zeer kwetsbaar en blijft het best bewaard in de relatief harde kiezen. De schedels zijn afkomstig van Vlaardingers die in de periode 1000-1050 zijn overleden en die in 2002 zijn opgegraven.

Uit een klein proefonderzoek is inmiddels gebleken dat het duizend jaar oude kiesmateriaal daadwerkelijk nog DNA bevat. Dat is gezien de kwetsbaarheid van DNA bijzonder. Het is tot nu toe het oudste menselijke DNA dat in Nederland is aangetroffen. Er zal ook van het skelet van een man die circa 3.350 jaar geleden heeft geleefd, een DNA-monster worden genomen.

Onderzoek
Het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek in Leiden zal de wangslijmmonsters en de kiezen analyseren. De resultaten van beide onderzoeken worden in de loop van 2007 verwacht.

Foto J. van den Berg/Arie Wapenaar