Gemeente Leiden

Wethouder Van As verlicht historische gebouwen van grootste project Leidse Illuminatienota

Donderdag 13 juli zette wethouder Filip van As de historische gebouwen Het Gravensteen en de Latijnse school in de spotlights. Deze gebouwen liggen binnen de Leidse Loper, een historische wandelroute door de binnenstad van Leiden. De Leidse Loper is het grootste project uit de Illuminatienota 'Leiden ziet het licht'. In deze nota wordt het beleid beschreven voor de verlichting van monumenten en bezienswaardigheden in Leiden tijdens de avonduren. De illuminatie van de Leidse Loper bestaat in totaal uit negen onderdelen die sfeervol worden verlicht; De Doelenpoort, de plaquettes 'Leidens Ontzet' aan het Rapenburg, het Gravensteen, de Latijnse school, de Hooglandse Kerk, De Burcht, De Waag, Het Sionshofje en Het St. Elizabeth Gasthuishof.

Wethouder Van As: 'Leiden is één van de weinige gemeentes in Nederland die illuminatiebeleid voert. We hebben in Leiden zoveel moois en dat verdient ook tijdens de donkere avonduren zeker de aandacht. Met name de verlichting van de Latijnse School, Rembrandts voormalige school, zal er voor zorgen dat de schijnwerpers tijdens het Rembrandtjaar extra op Leiden staan'.

Met het aanlichten van Het Gravensteen en de Latijnse School zijn negen onderdelen van de Leidse Loper gerealiseerd. Voor de verlichting zijn ca. 65 spots gebruikt, onder andere de LED-spots (Light Emitting Diods). Deze geven veel licht en verbruiken heel weinig energie. De spots zijn zo dicht mogelijk bij het te verlichten oppervlak geplaatst om een maximaal effect te creëren met zo min mogelijk licht.

Sponsoring
De Illuminatienota werd in oktober 2004 door de gemeenteraad vastgesteld. In de nota staat dat de kosten voor de diverse projecten moeten worden gevonden via sponsoring. De Leidse Loper is het enige project uit de nota dat niet door sponsoring wordt gefinancierd, maar uit het budget Grotestedenbeleid. In maart is de verlichting van het eerste project onthuld, het borstbeeld van Rembrandt. Dit werd gesponsord door EnergiQ Installatietechniek Leiden en NPK Industrial Design Leiden. De gemeente zoekt nog sponsors voor de verlichting van de projecten: Rijnlandhuis, Lakenhal, Rembrandtbrug, muurtoren Oostenrijk, Pieterskerk, Hooglandse kerk, Petruskerk, Josephkerk, Marepoortsbrug, Marekerk, overkluizingen Steenschuur en Rapenburg, molens De Heesterboom en De Herder en een aantal herdenkingsmonumenten.

Nadere informatie:
Fons Delemarre, Bureau Communicatie, tel. (071) 516 50 55.

Bijlage: foto Gravensteen (Foto: Jan Kruger)

---- --