Gemeente Maassluis

Startersleningen voor huizenkopers

Wellicht wordt het voor starters op de koopwoningmarkt in Maassluis nog dit jaar gunstiger een huis in deze gemeente te kopen. Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen om een startersregeling in het leven te roepen.

Voor starters op de woningmarkt is het moeilijk om aan een huis te komen. De vraag naar betaalbare koopwoningen blijft achter bij het aanbod. Er wordt weinig gebouwd in de lagere prijscategorieën en de prijzen van koopwoningen blijven stijgen. Hierdoor blijven mensen die in een betaalbare huurwoning wonen zitten en stagneert de doorstroming naar een koopwoning. De wachttijden voor sociale huurwoningen nemen toe en starters blijven noodgedwongen vaak langer thuis wonen.

De gemeenteraad van Maassluis heeft al verschillende malen aandacht gevraagd voor dit probleem en ook in het Programma op Hoofdzaken voor de collegeperiode 2006-2010 wordt aandacht voor dit probleem gevraagd.

Het college stelt voor deel te nemen aan het Stimuleringsfonds Startersregeling van de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Onder bepaalde voorwaarden kunnen starters voor hun eerste koopwoning een lening onder gunstige voorwaarden krijgen. Hierdoor wordt het mogelijk een huis te kopen waar zij anders - gezien het inkomen - geen financiering voor rond zouden krijgen. Aan de regeling - die de gemeenteraad vaststelt - wil het college wel een aantal uitgangspunten - voorwaarden verbinden. Te denken valt daarbij aan het volgende:
* de starterslening is zowel bedoeld voor nieuwe als voor bestaande woningen;

* de aankoopkosten van de woning bedragen ten hoogste EUR 200.000,= (incl. kosten koper);

* de starterslening bedraagt maximaal 25 % van de aankoopkosten van de woning met een maximum van EUR 40.000,= (regulier onderhoud en kosten meerwerk vallen hier niet onder);
* de starterslening wordt verstrekt onder Nationale Hypotheek Garantie;

* het (gezamenlijk) inkomen van de starter en zijn gezin mag het bedrag van EUR 38.000,= bruto niet te boven gaan;
* de starter is woonachtig in Maassluis;
* de starter is thans inwonend of heeft een huurwoning;
* het budget voor de startersregeling is aan maximum gebonden;
* de starter verklaart geen gebruik te maken van andere vergelijkbare regelingen.

Het concrete voorstel om tot de bedoelde regeling te komen na de zomer zal worden opgesteld. Eerst op dat moment zullen alle voorwaarden waar de starters mee te maken krijgen aan de orde komen. Nadat burgemeester en wethouders hierover hebben besloten, zal het voorstel aan de gemeenteraad ter beslissing worden voorgelegd. De verwachting is dat de zogenaamde verordening `Stimuleringsfonds Startersregeling Maassluis' eind van dit jaar door de gemeenteraad kan worden vastgesteld. Pas daarna zal duidelijk worden wie in aanmerking komen en ook welke procedure daarvoor wordt gevolgd. Tegen die tijd zal de nodige publiciteit aan het onderwerp worden gegeven.