Unicef



Leiders G8 ontmoeten Junior 8 17 juli 2006, Sint Petersburg - Op zondag 16 juli heeft een afvaardiging van de Junior 8 in Sint Petersburg een ontmoeting gehad met de leiders van de G8, de acht meest toonaangevende landen van de wereld. De Junior 8, waaraan net als bij de G8 deelnemers uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten meededen, hebben een aantal aanbevelingen opgesteld waarmee de wereld een fijnere plek voor kinderen zou kunnen worden.

De Russische president Putin praat met deelnemers aan de J8. Foto: Unicef Rusland/Svirid
De Russische president Putin praat met deelnemers aan de J8. Foto: Unicef Rusland/Svirid

De Junior 8 vinden dat elk kind recht heeft op gratis en kwalitatief goed onderwijs, dat er direct maatregelen genomen moeten worden om kinderen en jongeren te helpen die lijden onder de gevolgen van hiv/aids, dat het milieu beter beschermd moet worden en dat er een einde komt aan geweld en discriminatie.

De deelnemers aan de Junior 8 hopen dat de wereldleiders naar hun wensenlijstje willen luisteren. Talloze kinderen hebben namelijk dringend hulp nodig. Elke minuut raakt een kind besmet met hiv/aids. Wereldwijd hebben 15 miljoen kinderen een of beide ouders aan aids verloren. In veel landen is het onderwijs niet gratis, waardoor kinderen niet naar school kunnen. Bijna 115 miljoen kinderen - waarvan 54 procent meisjes - volgen geen onderwijs. Elk jaar worden ongeveer
1,2 miljoen kinderen verhandeld. Jaarlijks worden naar schatting 1,8 miljoen kinderen, waarvan het merendeel meisjes, uitgebuit in de seksindustrie.

Alle landen moeten kunnen meedoen De Junior 8 heeft een week geduurd en is georganiseerd door Unicef en de Russische regering. De kinderen die meededen waren allemaal afkomstig uit de G8-landen. Ze willen graag dat tijdens toekomstige bijeenkomsten ook kinderen uit ontwikkelingslanden mee mogen doen. Kinderen uit Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika konden nu alleen deelnemen via videoconferenties.