BETER-blootonderzoek

Beter

PERSBERICHT

Okselhaar? 'Afstotelijk', zegt 37 procent.

Bloot-onderzoek: Nederlandse vrouw vindt zichzelf wit en dik

De Nederlandse vrouw schaamt zich voor haar eigen lichaam. Op het strand of in het zwembad voelt veertig procent zich wit en dik. Dat blijkt uit een representatief onderzoek naar de blootbeleving van de Nederlanders in opdracht van het tijdschrift BETER. Ook over een ander wordt keihard geoordeeld. Iemand met overgewicht op het strand? 'Lelijk' zegt 27 procent, 'afstotelijk' volgens 8 procent.

Een dagje strand of zwembad is niet voor elke vrouw een onverdeeld genoegen. Niet alleen voelt een grote groep zich dik en wit, ook de onzekerheid slaat toe. 'Ik voel me opgelaten/schaamtevol', zegt vijftien procent, twaalf procent voelt zich zelfs minderwaardig ten opzichte van anderen en zeven procent voelt zich bloot. Mannen komen een stuk zelfverzekerder tevoorschijn in het onderzoek van BETER. Tweemaal zoveel mannen als vrouwen geven aan zich lekker te voelen op het strand of in het zwembad (44 tegen 22 procent).

'Ik ben nergens trots op'
Waar schaamt de Nederlandse vrouw zich voor in bikini, badpak of naakt in de sauna? De buik! Veertig procent schaamt zich voor haar buik, gevolgd door vetrolletjes (29 procent), benen (20 procent) en heupen (14 procent).
Na zo veel negatieve cijfers wilde de redactie van BETER weten of de Nederlandse vrouw trots is op een bepaald lichaamsdeel. Dat valt tegen. Bijna veertig procent is trots op haar borsten. Maar verder heeft een vrouw, volgens haar zelf, weinig om trots op te zijn. Een derde deel van alle vrouwen zegt zelfs 'ik ben nergens trots op'. Alleenstaande vrouwen zeggen dit opvallend vaker dan vrouwen die samenwonen of getrouwd zijn. Opnieuw een derde deel van alle vrouwen zegt vaker naar strand, zwembad of sauna te zullen gaan als ze zich zekerder voelt over haar lichaam.

Meest afstotelijk: veel zweten
Naast de onzekerheid over het eigen lichaam is er sprake van een keiharde veroordeling van het lichaam van een ander. Wat denkt u als u op het strand iemand ziet met ongeschoren bikinilijn en oksels, was een van de vragen. 'Afstotelijk', zegt 37 procent van de vrouwen over okselhaar. 'Lelijk', zegt nog eens 42 procent. Ook schaamhaar scoort hoog op de ergernis-schaal met respectievelijk 32 en 45 procent. Een koortslip en spataderen worden vooral zielig gevonden (dertig procent). Ook overgewicht wordt door een grote groep vrouwen als zielig betiteld (21 procent). Het meest afstotelijk is iemand die veel zweet. Bijna veertig procent van de vrouwen vindt iemand die veel zweet afstotelijk. Eén op de vier mannen is het hier mee eens.

Mannen tegen topless-verbod
Kijken naar anderen én zich ergeren aan anderen is een favoriete bezigheid van menig strandbezoeker. Bijna veertig procent van de vrouwen vergelijkt haar lichaam met dat van anderen. En bijna dertig procent ergert zich aan mensen die liggen te vrijen of voortdurend aan elkaar zitten te frunniken. Mannen verbazen zich vooral over dikke mensen die friet eten (21 procent).
Grote verschillen tussen mannen en vrouwen komen aan het licht als het onderwerp topless ter sprake komt. Twee procent van de mannnen ergert zich aan topless over het strand lopende vrouwen. Van de vrouwen ergert dertien procent zich hieraan. Moet er in Nederland een toplessverbod komen, wilden de onderzoekers van BETER weten. De grote meerderheid staat hier neutraal tegenover. Veertien procent van de vrouwen zou dat jammer vinden. Voor veel mannen zal een dagje strand nooit meer hetzelfde zijn bij een toplessverbod. Bijna veertig procent zegt dat jammer te zullen vinden.

/////