Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

19-07-2006 Code Reisaanbiedingen blijft dringend noodzakelijk Op initiatief van het ANVR streven reisagenten en touroperators naar een invoeringsdatum op 1 april 2007 van een mede door hen zelf geïnitieerde, brede (pakketreizen en vliegtickets) Code Reisaanbiedingen. Dit om concurrentievervalsing o.a. door luchtvaartmaatschappijen tegen te gaan om zodoende de consument met eerlijke prijzen tegemoet te treden.

Dit in tegenstelling tot de Europese Commissie die wetgeving voor alleen Europese airlines (alléén vliegtickets) op een latere datum wil invoeren, waarbij overigens (nog) niet gesproken wordt over maatregelen om naleving te controleren.

Het is het ANVR een doorn in het oog dat met name luchtvaartmaatschappijen de consument blijven misleiden met aanbiedingen, terwijl bij het boeken nog tal van toeslagen, heffingen en andere onvermijdbare kosten worden doorbelast. Het ANVR pleit voor eerlijke concurrentie op de Nederlandse reismarkt richting de consument.

Het ANVR biedt met de invoering van de Code Reisaanbiedingen de consument helderheid en transparantie en wil daarmee voorkomen dat de consument onverwacht en onaangenaam wordt geconfronteerd met misleidende reclame-uitingen. Samengevat komt de Code erop neer dat in de vermelde prijzen alle op dat moment onvermijdbare bijkomende kosten zijn opgenomen en dat er sprake is van een redelijke beschikbaarheid tegen vermelde prijs.
Iemand die denkt dat een aanbieder de Code niet naleeft, kan zich straks rechtstreeks wenden tot de Reclame Code Commissie.

De intentie is dat de Code in werking moet treden voor reclame-uitingen met betrekking tot diensten met een vertrekdatum of ingangsdatum op of na 1 april 2007. De Code wordt van toepassing op reclame-uitingen gericht op de Nederlandse markt betreffende reis-, recreatie-, vervoers- en verblijfsdiensten.

Aan de Code Reisaanbiedingen, ontwikkeld i.s.m. de brancheorganisaties ANVR, Barin, Hiswa en KNV Busvervoer na overleg met de Consumentenbond, de Stichting Reclame Code en de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat, wordt nu de laatste hand gelegd en worden details verder uitgewerkt. Eerst na goedkeuring van alle betrokken partijen en hun achterban zal de Code Reisaanbiedingen in het najaar aan de Staatssecretaris worden aangeboden.