Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Nieuwe Engelstalige opleiding

Pinkstergemeente krijgt eenjarige master

De Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit start dit najaar met een nieuwe, Engelstalige masteropleiding in Pentecostale Studies. Deze eenjarige master is een onderdeel van de internationale Master of Theology. Geïnteresseerde studenten kunnen zich tot 1 september inschrijven.

Het pentecostalisme is in Nederland vooral bekend van de Pinkstergemeente. Centraal in deze geloofsbeleving staat het vervuld worden met de Heilige Geest, die, na dood van Jezus, op de pinksterdag neergedaald is. De stroming is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw en heeft in korte tijd een enorme groei doorgemaakt. De laatste jaren heeft er in de grote steden van West Europa een sterke toename van het aantal pentecostale christenen plaatsgevonden, voornamelijk afkomstig uit Afrika, Latijns Amerika en Zuidoost Azië. De opleiding is bedoeld als verdieping ten opzichte van de huidige internationale masteropleiding theologie en biedt inzicht in één van de grote, invloedrijke stromingen binnen het moderne christendom

Deze master is de meest recente stap in de ontwikkeling van de studie van het pentecostalisme aan de VU. Al in 2002 werden de Azusa Theologische Hogeschool en het Hollenweger Centrum voor de interdisciplinaire studie van de Pentecostale en de Charismatische Bewegingen aan de faculteit toegevoegd, evenals een leerstoel voor pentecostale studies. Sindsdien zijn meerdere onderzoeksprogramma's rond de kerken van de pentecostale migranten gestart.

De Vrije Universiteit is een van de eerste universiteiten in West-Europa die een dergelijk scala aan mogelijkheden voor de studie van het pentecostalisme aanbiedt.