Reiswereld moet zelf stoppen met misleidende vluchttoeslagen.

Supersaver travel b.v.

PERSINFORMATIE

Reiswebsites moeten zelf einde maken aan misleidende vliegtarieven en niet wachten op politiek

Luchthaven Schiphol, 19 juli 2006. De gister voorgestelde EU regelgeving moet een einde maken aan de onduidelijke situatie rond prijzen in de luchtvaart. Luchtvaartmaatschappijen willen wel overgaan op totaalprijzen, maar durven niet omdat ze anders te duur lijken ten opzichte van de andere aanbieders. Consumenten hebben hierdoor inmiddels een behoorlijke dosis argwaan opgebouwd jegens de reisbranche en passen hun gedrag hierop aan. Daarom moeten de reiswebsites en reisagenten het voortouw nemen en totaalprijzen hanteren en hiermee niet wachten op de politiek. Dat concludeert www.supersaver.nl na, als eerste reisagent, bijna twee maanden totaalprijzen op haar website te hebben gepubliceerd.

Consumenten hebben veel argwaan en zijn voorbereid op verrassende toeslagen. Ondanks dat Supersaver.nl vermeldt dat de getoonde prijs de totale eindprijs is, zijn er toch mensen die bellen om dat bevestigd te krijgen. Ook maken klanten een reservering met nep-namen om te zien of er echt geen toeslagen bijkomen. Bij het betaalmoment zien ze dat het inderdaad de totaalprijs is en veranderen de nep namen in hun echte naam. 'Deze week vergat een klant dit en boekte met de nep-namen. Gelukkig hebben we dat achteraf nog kunnen corrigeren', aldus Marc Baars, algemeen directeur van Supersaver.nl.

Luchtvaartmaatschappijen positief
De luchtvaartmaatschappijen reageerden positief op het initiatief van Supersaver.nl. Bij de introductie in Nederland is er gesproken met de lokale vertegenwoordigers van alle belangrijke luchtvaartmaatschappijen. Bijna zonder uitzondering zien zij dit als een goede stap.

Supersaver.nl nog steeds enige reisagent met totaalprijzen Er zijn alleen nog geen andere agenten die het voorbeeld van Supersaver.nl hebben gevolgd. 'Een gemiste kans', aldus Marc Baars, want consumenten zijn de onduidelijkheid beu. Klanten noemen het 'gedoe' van het goed vergelijken en het helemaal niet beschikbaar zijn van getoonde vanaf-prijzen als belangrijkste bron van irritatie. Ook voor dit laatste heeft Supersaver.nl een oplossing. Per bestemming worden de werkelijk geboekte laagste prijzen van de laatste 24 uur getoond. Geen 100% garantie op beschikbaarheid, maar wel beter dan niet beschikbare lokprijzen.

Politiek
Ondertussen gaat de politiek verder. De Europese commissaris Jacques Barrot (Verkeer) vindt dat alle toeslagen moeten worden vermeld en stelt dat vandaag voor aan de EU landen. Het plan kan echter pas over een paar jaar in werking gaan. De discussie in Nederland was vorige week nog actueel. Politiek en Consumentenbond reageerden woedend ten aanzien van de 1 euro aanbiedingen van Transavia, waarbij alle toeslagen achterwege werden gelaten.
Ondanks dat Transavia ook voorstander is van totaalprijzen willen ze daar nu nog niet mee beginnen. Niet voordat iedereen het doet, anders staan ze te laag op de prijsoverzichten van reiswebsites en missen ze omzet, gaf een woordvoerder aan.

Conclusie
Het zou dus goed zijn als individuele reisagenten niet wachten op regelgeving of brancheakkoorden. Nederlanders gaan jaarlijks 34,4 miljoen keer op vakantie. Zo'n grote bedrijfstak zou vooruit moeten lopen op wat consumenten willen. De reiswebsites hebben hier een rol te vervullen, want de helft van de boekingen gaat al via het internet. 'Het is toch wat als je als online speler wordt ingehaald door nota bene de Europese politiek?'


---