Gemeente Beuningen


Luchtverontreiniging en gezondheidseffecten

Een deel van de bevolking loopt bij blootstelling aan luchtverontreiniging een verhoogd gezondheidsrisico. Deze zogenaamde risicogroepen zijn onder te verdelen in twee groepen:
1. Mensen die verhoogd individueel gevoelig zijn voor luchtverontreinigende stoffen. Het gaat om ouderen met een zwakke lichamelijke conditie, mensen met aandoeningen aan de luchtwegen (zoals astma of longemfyseem) en mensen met hart- en vaatziekten.
2. Mensen die door zware inspanning in de buitenlucht meer luchtverontreinigende stoffen inademen. Bijvoorbeeld door werk buiten, buitenspelen van kinderen en vrije tijdsbesteding (sport en hobby's).

Bovenstaande risicogroepen hebben in het algemeen als eerste last van een slechte luchtkwaliteit. Maar ook bij mensen die niet tot deze risicogroepen behoren, kan een slechte luchtkwaliteit leiden tot gezondheidsklachten.

Acuut en chronisch
De gezondheidseffecten zijn in te delen in acute en chronische gezondheidseffecten. Acute effecten treden direct op na blootstelling, zoals kan voorkomen tijdens episoden van smog. Chronische effecten openbaren zich pas na een langdurige blootstelling.

Acute gezondheidseffecten van luchtverontreiniging zijn:

Irritatie van de slijmvliezen van ogen en bovenste luchtwegen, zoals een brandend gevoel van de ogen, prikkelingen neus en keel en hoesten.

Effecten op de lagere luchtwegen, zich uitend in kortademigheid; meetbaar is een vermindering van het prestatievermogen van de longen (vermindering van longfuncties).

Een toename en verergering van astmatische klachten en aanvallen van astma.

Een toename en verergering van klachten bij mensen met hart- en vaatziekten.

Bovenstaande effecten worden vooral veroorzaakt door fijn stof en ozon. Maar ook stikstofdioxide levert een bijdrage. AL deze effecten leiden tot een hoger medicijngebruik, een hoger aantal ziekenhuisopnames en extra sterfte onder kwetsbare groepen.

Over chronische gezondheidseffecten van luchtverontreiniging is veel minder bekend. Deskundigen veronderstellen dat langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging kan leiden tot onherstelbare veranderingen in het prestatievermogen van de longen. En dat langdurige blootstelling aan de huidige gemiddelde concentraties fijn stof leidt tot een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Naast fijn stof zou ook stikstofdioxide hierbij een rol spelen.

Vragen en klachten
Met algemene klachten en vragen over gezondheid kun u contact opnemen met:

uw huisarts

CARAlijn van Astmafonds, telefoonnummer 0800-227 25 96

GGD regio Nijmegen, telefoonnummer 024 - 329 72 97

Met specifieke vragen en klachten kunt u contact opnemen met::

Milieu Klachten en Informatie Centrum van provincie Gelderland, telefoonnummer 026 - 359 99 99

Meer informatie kunt u vinden op:

de internetsite van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) www.lml.rivm.nl

teletekstpagina's 711 en 712 (NOS)