Veilig Amsterdam


Stadsdeel Zeeburg - Zeeburg maakt kruispunt veiliger

14/07/2006 - Stadsdeel Zeeburg wil de kruising tussen de C. van Eesterenlaan en de Borneolaan overzichtelijker maken. De afgelopen twee jaar zijn er op deze kruising steeds twee letselongevallen per jaar geweest. Bij zes ongevallen in drie jaar tijd wordt een kruispunt als 'black spot' aangemerkt. Aangezien deze situatie de schijn heeft zich te ontwikkelen als trend kiest het stadsdeel voor een preventieve aanpak.

Maatregelen
Op dit moment is het kruispunt nog erg groot en onoverzichtelijk. Fiets en voetgangersoversteken zijn niet duidelijk aanwezig voor automobilisten en er wordt veelvuldig gefietst over stoepen en zebrapaden. Op advies van de Werkgroep Black Spots Amsterdam (WBA) wil het stadsdeel de volgende maatregelen op het kruispunt treffen:
1. Het kruispunt is erg groot, door deze te verkleinen wordt het kruispunt overzichtelijker. Het verkleinen van het kruisingsvlak wordt vormgegeven door de uiteinden van de middenberm sigaarvormig uit te voeren.

2. De fietsoversteek die parallel loopt aan de C. van Eesterenlaan wordt verduidelijkt voor automobilisten door deze uit te voeren in rood asfalt.

3. Door het oostelijk deel van de Borneolaan over een aantal meters te voorzien van een fietspad worden de fietsers beter geleid.
4. Het nieuw aan te leggen stukje fietspad wordt aangelegd met een hoogteverschil. Door de opritjes voor invaliden smal uit te voeren wordt het fietsen over de stoep en het zebrapad ontmoedigd.
5. De zebrapaden van de Borneolaan worden verplaatst richting de fietsoversteek. De oversteekplaatsen worden hierdoor gebundeld en zijn daardoor duidelijker aanwezig.

kruispunt Borneolaan C. van Eesterenlaan

'De veiligheid van fietsers en voetgangers vinden we een prioriteit in Zeeburg. Met de aanpassingen aan het kruispunt blijven we werken aan de totale veiligheid in ons stadsdeel', aldus stadsdeelwethouder Verkeer en Vervoer Dennis Straat.

Dit voorstel van het Dagelijks Bestuur wordt in de stadsdeelraad van 26 september 2006 behandeld.