Gemeente Eindhoven

Persbericht 19 juli 2006, 192

Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep 40 jaar!

Van zwempoel naar Europaâs grootste zwemcentrum

Het Eindhovens Nationaal zwemcentrum de Tongelreep bestaat op 25 juli aanstaande 40 jaar. Het gemeentelijke zwembad van destijds heeft door de jaren heen een hele metamorfose ondergaan. Het jubileum wordt nu niet gevierd; in het voorjaar van 2007 wordt een (her)openingsfeest gehouden.

40 jaar jong, tijd om terug te kijken: De Tongelreep zette in de zestiger jaren van de vorige eeuw de eerste stap op weg naar een bijzondere plaats op de Nederlandse zwemkaart. De stad bouwde een voor die tijd uiterst modern zwembad; in 1966 gingen de deuren open voor het publiek. Als wethouder drs. G. van de Kruijs van Onderwijs en Culturele Zaken op 25 juli 1966 de officiële openingshandeling verricht, zijn in de voorgaande maanden al 150.000 bezoekers de kassa gepasseerd. Eindhoven beschikt dan over een verwarmde zwemaccommodatie die in de regio haar gelijke niet kent. Kenners noemen het bad zelfs âhet mooiste openluchtbad van Nederlandâ. De Tongelreep heeft dan drie baden: een 50-meterbad, een bad in de vorm van een U, en niet te vergeten een kinderbadje.
De Tongelreep was in die maand meteen het podium voor het Nederlands kampioenschap zwemmen. De bekende topzwemster Ada Kok zwemt in De Tongelreep opnieuw naar een Nederlandse titel op de 400 meter vrije slag. Ze blijft haar rivaal, de Eindhovense Betty Heukels, licht voor. Ook in de jaren daarna krijgt De Tongelreep de kans allerhande zwemevenementen naar Eindhoven te halen. Het gebied Gennep is zijn karakter als buurtschap nu kwijt. Het is een gebied waar natuur, recreatie en sport vanaf dan hand in hand gaan.

2006 â 2007

Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep, de naam waaronder het bad nu opereert, is een trendsetter gebleven. Met de laatste uitbreiding en vernieuwing staat deze zwemaccommodatie meteen op de Europese kaart als het bad met het meeste zwemwater. En ook nu vinden er (inter)nationale zwemwedstrijden plaats voordat het volgend jaar officieel wordt geopend. Eindhovens zwemtalent Pieter van der Hoogenband laat zich echter niet passeren, zoals destijds het lokale talent wel overkwam.