Gemeente Harenkarspel


19-07-2006
Blauwalg aangetroffen in Dirkshorn en Waarland

Op meerdere plaatsen in gemeente Harenkarspel is de aanwezigheid van blauwalg geconstateerd. Dit geldt met name voor de kano- en roeivijver in Dirkshorn en het water in en rond Waarland. Zwemmen in deze genoemde wateren wordt ontraden. Ook bij het besproeien van de tuin met dit water wordt extra voorzichtigheid aanbevolen.

De kwaliteit van het oppervlaktewater is momenteel op verschillende plekken in de gemeente Harenkarspel niet optimaal. De warmte van de laatste weken is hier debet aan. De blauwalg is een drijvende plant die toxische (giftige) stoffen in het water brengt. De aanwezigheid van blauwalg betekent een gezondheidsrisico voor zwemmers. Het kan diarree, misselijkheid of huidklachten veroorzaken. De gevolgen kunnen ernstiger zijn bij kinderen, vrouwen in zwangerschap en mensen die al een zwakke gezondheid hebben. Het wordt ook afgeraden honden in dit water te laten springen of zwemmen. In Waarland wordt wellicht gebruik gemaakt van slootwater voor het besproeien van de tuin. In dat geval wordt de bewoners aangeraden om kinderen en andere mensen die meer risico lopen, uit de buurt te houden van de sproei-installatie. De neervallende druppels kunnen namelijk leiden tot dezelfde gezondheidsklachten.
Blauwalg is duidelijk te herkennen, want het is zichtbaar in een blauwgroene drijflaag op het water. Het negatieve zwemadvies voor genoemde wateren in Harenkarspel zal voorlopig van kracht blijven. Zodra de weersomstandigheden wijzigen (regen, verandering van windrichting, koelere lucht) kan de situatie snel verbeteren. De kwaliteit van het water in de provincie wordt regelmatig gecontroleerd door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In het kanaal Alkmaar-Kolhorn bij Waarland is de blauwalg bijvoorbeeld nog niet aangetroffen. Voor meer informatie is er de Zwemtelefoon 0800 - 99 86 734 en informatie is tevens opvraagbaar via de site: www.noord-holland.nl