Gemeente Amsterdam



EUR12 miljoen subsidie voor ontwikkeling Brede School

19 juli 2006
-
Persbericht DMO

De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) van de gemeente Amsterdam heeft voor de periode juli 2006 tot juli 2008 EUR 12 miljoen subsidie gekregen van het ministerie van OCW ten behoeve van de ontwikkeling van Brede School activiteiten.

Samen met de bijdrage van de schoolbesturen, jeugdzorg en de gemeente Amsterdam is totaal EUR 25 miljoen beschikbaar waarmee Amsterdam Brede Schoolprojecten gaat starten op 150 van de 220 scholen voor primair- en speciaal onderwijs en op scholen voor voortgezet onderwijs. Hierdoor kunnen meer kinderen gebruik maken van kwalitatief goede voorschoolse activiteiten, opvang en activiteiten tijdens de middagpauze en naschoolse activiteiten. Zo kan het aantal kinderen dat gebruik maakt van de overblijfmogelijkheid tussen de middag stijgen van 30% naar 50% (ongeveer 21.000 kinderen).

Samenwerkingsverband

De Brede School is een samenwerkingsverband tussen scholen en buitenschoolse instellingen en bedoeld om de ontwikkelingskansen van alle kinderen te vergroten en een dagprogramma te realiseren dat goed aansluit bij de werktijden van de ouders. Dit kan gaan om activiteiten voor schooltijd, tijdens de middagpauze en na schooltijd, Brede scholen bieden kinderen en hun ouders meer dan onderwijs alleen. Bijvoorbeeld kinderopvang, welzijnswerk, een muziekschool of een bibliotheek. Het gaat bijvoorbeeld om educatieve en creatieve projecten, huiswerkklassen, sportprogramma´s, muziek, toneel-, en danslessen.

Primair onderwijs

In totaal kunnen op 150 scholen van de 220 scholen dagarrangementen worden gerealiseerd. Hierdoor wordt het o.a. mogelijk om voor ongeveer 50% van Amsterdamse leerlingen (ongeveer 21.000 kinderen) in het primair onderwijs een goede opvang tussen de middag te realiseren. Minimaal 300 personen zullen in combinatiefuncties werkzaam zijn op scholen, welzijns- en kinderopvangorganisaties in Amsterdam; tevens zullen minimaal 150 uitkeringsgerechtigden kunnen worden ingezet op dit experiment. Zij kunnen een opleiding kunnen volgen en krijgen uitzicht op regulier werk. Minimaal 150 vrijwilligers in de tussenschoolse opvang volgen straks een opleiding die voldoet aan de kwalitatieve vereisten.

Voortgezet Onderwijs

In het Voortgezet Onderwijs zijn Brede School activiteiten nog niet zo ontwikkeld. Amsterdam wil dit stimuleren. Zeven scholen lopen hier als pilot bij voorop. Doel van de pilots is het versterken van de infrastructuur en samenwerkingsverbanden met buitenschoolse partners zodat een hoog kwalitatief aanbod van Brede School activiteiten in de school gerealiseerd wordt. De scholen voeren al Brede School activiteiten uit maar krijgen door de subsidie kans deze aanzienlijk uit te breiden. De activiteiten vinden vooral na schooltijd plaats.

Brede schoolontwikkeling en de rol van de gemeente

De brede schoolontwikkeling sluit aan bij het speerpunt van het college voor de periode 2006 -2010: Kinderen Eerst en bij het beleidsprogramma Jong Amsterdam. De partners in Jong Amsterdam (Gemeente Amsterdam, schoolbesturen, instellingen op het terrein van welzijn, jeugdzorg en jeugdhulpverlening en politie&justitie) willen de ontwikkelingskansen van de jeugd vergroten en door een breed en toegankelijk aanbod van voor-, tussen en naschoolse activiteiten. Dit doen zij door de ontwikkeling van brede scholen, met een heldere organisatie, aantrekkelijke dagarrangementen en een kwalitatief hoogstaand en professioneel voor- tussen- en naschools aanbod. Naast cultuur(educatie) en sport hebben bijvoorbeeld ook taal-, ICT/nieuwe media- en/of techniekonderwijs hierin een plaats. De partners betrekken kinderen en/of jongeren bij het initiëren en uitvoeren van dit beleid en hieruit voortkomende activiteiten en projecten."

Tot slot staat de subsidie voor dagarrangementen en combinatiefuncties niet op zich maar hangt samen met al bestaande ontwikkelingen in de infrastructuur voor Brede School op het gebied van: * Cultuureducatie. Er is het afgelopen jaar een nieuw stelsel cultuureducatie ontwikkeld met nieuwe subsidieregelingen Amsterdams Fonds voor de Kunst, een expertisenetwerk cultuureducatie Mocca en een Voucherbank. Veel scholen hebben ook extra activiteiten op het terrein van cultuureducatie gepland * Sport: Topscore. De gemeentelijke Topscorerregeling is het Amsterdamse Sportstimuleringsprogramma op het terrein van sport voor kinderen van 12 tot 18 jaar. Topscore wordt uitgevoerd door DMO in nauwe samenwerking met de stadsdelen. De betreffende scholen hebben ook uitbreiding van Topscore activiteiten in hun programma.
* Sociale competenties en Onderwijsondersteunende activiteiten. De betreffende scholen hebben ook nieuwe activiteiten gepland op terrein Nieuwe media en ICT & techniek en ontwikkeling van sociale competenties.
* aansluiting stadsbrede Fysieke Pijler PMI: Goede huisvesting voor scholen als voorwaarde voor creëren uitdagende leef, leer en werkomgeving.

Economische Zaken van Amsterdam heeft DMO bijgestaan in de aanvraag voor de subsidie bij het ministerie van OCW. De administratieve organisatie, de interne controle en de voorbereiding en de implementatie van het project zijn uitbesteed bij OSA/OOG (De Ondernemingskring Sociale sector Amsterdam/Over Onderwijs Gesproken).