Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200507702/1
(Bouwvergunning sociaal pension Gouda)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend voor het verbouwen van een schoolgebouw tot een sociaal pension aan de Livingstonelaan in Gouda. Met de verbouwing worden 30 wooneenheden gebouwd voor de opvang van personen met meervoudige problemen, aangeduid als double trouble en triple trouble. Het gaat om dak- en thuislozen met een (ernstige) psychiatrische stoornis en veelal een verslavingsprobleem en deels met een detentieverleden. Een aantal omwonenden is van mening dat het gemeentebestuur de bouwvergunning niet had mogen verlenen. De rechtbank in Den Haag heeft in juli 2005 het beroep van deze omwonenden tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank is het bouwplan in strijd met het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan laat naar het oordeel van de rechtbank het beoogde gebruik van het gebouw niet toe. Het gemeentebestuur en de stichtingen Mozaïek wonen en Woonpartners Midden-Holland kunnen zich niet vinden in de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200508644/1
(Geslotenverklaring van het gebied "Boschplaat" in de Waddenzee) Uitspraak over een besluit van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarbij het gebied "Boschplaat" in de Waddenzee als gesloten gebied wordt aangemerkt. Daardoor is het voor iedereen verboden om in dat gebied te komen. De vereniging "Wadvaarders, Vereniging voor Vrij en Verantwoord Varen op de Wadden" is het daar niet mee eens. Volgens het college is de vereniging geen belanghebbende, omdat zij niet anders is dan andere recreanten. Het college heeft de bezwaren van de vereniging dan ook niet-ontvankelijk verklaard. Maar de vereniging vindt dat zij meer belang heeft bij het besluit dan gewone recreanten, omdat zij als doelstelling heeft het bevorderen en beoefenen van vrije en verantwoorde pleziervaart op de Wadden. Volgens haar wordt die pleziervaart door het besluit ten onrechte beperkt.

* 200508690/1
(Zendmast T-mobile in Vorden)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van de toenmalige gemeente Vorden heeft verleend aan T-mobile voor het plaatsen van een zendmast voor mobiele telefonie aan de Eikenlaan in Vorden. Het gaat om een zendmast met een hoogte van 40 meter. Een aantal inwoners van de gemeente is tegen de oprichting van de zendmast, mede vanwege de gezondheidsrisicos van UMTS-straling. De rechtbank in Zutphen heeft in september 2005 het beroep van deze inwoners tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur onvoldoende onderzoek gedaan naar alternatieve locaties voor de zendmast. Zowel de gemeente als T-mobile zijn het niet eens met de beslissing van de rechtbank en komen hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200509633/1
(Vleeskuikenhouderij te Grashoek)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Helden heeft verleend voor een vleeskuikenhouderij. De "Stichting Werkgroep Behoud de Peel" en de "Stichting Milieufederatie Limburg" vinden dat ten onrechte is toegestaan dat het aantal vleeskuikens toeneemt. Volgens hen zal daardoor ook de uitstoot van ammoniak toenemen. Zij betogen dat die uitstoot juist zou moeten worden beperkt gelet op de nabijgelegen Peelregio, waaronder het kwetsbare bosgebied de Marisberg. Het college had daarom op z'n minst moeten voorschrijven dat door de vleeskuikenhouderij betere technieken worden gebruikt ter beperking van de uitstoot, aldus de stichting.


* 200509814/1
(Nertsenhouderij te Milheeze)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft verleend voor een nertsenhouderij te Milheeze. De "Stichting Bont voor Dieren" is het niet eens met deze vergunning. Volgens haar had het college, gelet op Europese regels, moeten onderzoeken of de nertsenfokkerij gevolgen heeft voor het nabijgelegen natuurgebied "Deurnese Peel". Het natuurgebied is volgens de stichting belangrijk als hoogveengebied met heide en bos. Ook had het college rekening moeten houden met de vogels in het gebied "De Bult", aldus de stichting.


* 200509967/1
(Weigering exploitatievergunning danscafé Rotterdam) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Rotterdam van een exploitatievergunning aan Invictus Horeca Exploitatie voor een café/bar annex pool- en danscafé aan de Middenbaan Noord in Rotterdam-Hoogvliet. Het bedrijf wil in de horecagelegenheid ook discoavonden organiseren. De burgemeester heeft de exploitatievergunning geweigerd, omdat naar zijn mening gevaar bestaat voor ontoelaatbare aantasting van de openbare orde en bedreiging van het woon- en leefklimaat. Het café ligt in een dichtbevolkte woonwijk en bij eerdere exploitatie is overlast veroorzaakt. De exploitant is het niet eens met de weigering en is van mening dat de aangevraagde vergunning past in het gemeentelijke horecabeleid.


* 200510095/1
(Nertsenhouderij te Renswoude)
Uitspraak over een milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Renswoude heeft verleend voor een nertsenhouderij te Renswoude. De "Stichting Bont voor Dieren" is het niet eens met deze vergunning. Zij stelt onder meer dat de afstand tussen de nertsenhouderij en de nabijgelegen woning te klein is en dat de nertsenhouderij tot te veel stankhinder zal leiden. Ook is het college er volgens de stichting ten onrechte van uit gegaan dat 4.750 fokteven gehouden mochten worden.


* 200510316/1
(Ontheffing afschieten knobbelzwanen Friesland) Uitspraak over de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Friesland heeft verleend voor het schudden, rapen of prikken van eieren van de knobbelzwaan, het doden van de knobbelzwaan en het opzettelijk verontrusten van de kleine zwaan en de wilde zwaan. De vergunning is verleend aan de Faunabeheereenheid Fryslân en geldt tot december 2009. De provincie heeft aangegeven dat knobbelzwanen in de periode 2000 tot en met 2002 in grote delen van de provincie schade hebben toegebracht aan grasland, dat deze schade in 67 gevallen is getaxeerd en in 26 gevallen tegemoetkoming in de schade is verleend. Stichting De Faunabescherming verzet zich tegen de ontheffing. Zij stelt zich onder meer op het standpunt dat de verleende ontheffing niet bijdraagt aan het voorkomen van door knobbelzwanen veroorzaakte schade, omdat in de omgeving niet voldoende foerageergebieden zijn, waar knobbelzwanen rust krijgen, zodat deze steeds zullen terugkeren naar de gronden waarvan zij eerder zijn verjaagd. Zie ook nummer 200600277/1, in welke zaak de Raad van State eveneens op 19 juli 2006 uitspraak doet. In die zaak gaat het om de verlening van een ontheffing voor het doden van knobbelzwanen en meerkoeten in de provincie Utrecht.


* 200600406/1
(Blindengeleidehondenschool te Lelystad)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lelystad heeft verleend voor onder meer een blindengeleidehondenschool. Door verlening van deze vergunning mogen meer honden worden gehouden dan voorheen. Een nabijgelegen bedrijf vreest dat daardoor ook de geluidoverlast zal toenemen.


* 200600739/1 en 200600741/1
(Vergunning uitzaaien mosselen en oesters in Oosterschelde) Uitspraak over de vergunning die de minister van LNV heeft verleend aan Delisea B.V. voor het uitzaaien van mosselen en oesters uit de productiegebieden in Ierland en het Verenigd Koninkrijk in de Oosterschelde. Het gaat om vergunningen die voor bepaalde tijd zijn verleend, te weten van 1 september 2003 tot en met 31 maart 2004 respectievelijk van 1 juli 2004 tot en met 30 juni 2005. Delisea is van mening dat de vergunning voor onbepaalde tijd had moeten worden verleend. De rechtbank in Middelburg heeft in december 2005 in een eerder beroep geoordeeld dat de minister niet in redelijkheid de vergunning voor onbepaalde tijd heeft kunnen weigeren. De minister komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Centrale vraag in deze juridische procedure is of de minister de vergunning voor bepaalde tijd mag verlenen of gehouden is dit voor onbepaalde tijd te doen.