Llink


ET 707 Addis Abeba, Ethiopië

Ethiopie, het land van honger en armoede, met een jaarlijkse begroting die kleiner is dan die van de gemeente Rotterdam, maar met 75 miljoen mensen.



uitzending(en)

vr 21 juli 2006 van 14:35 uur tot 15:10 uur op NED1 wo 19 juli 2006 van 21:25 uur tot 22:00 uur op NED3

deze aflevering

De bevolking is extreem jong en het aantal Ethiopiers stijgt extreem snel. Wat minder mensen weten is dat Ethiopie ook het land is van eeuwenoude Christelijke tradities, een wereldberoemde keuken, muziek en prachtige mensen.

Presentator Johan Eikelboom gaat naar Ethiopie. De reis begint in Addis Abeba, de hoofdstad met 4 miljoen inwoners. Hier ontmoet Johan de legendarische Ethiopische hardloper Haile Gebreselassie. Deze wereldkampioen doet veel voor zijn gemeenschap en Johan ontdekt wat.

In het stadje Shashemene gaat Johan op bezoek bij de Rastafari's. Zij komen uit Jamaica en andere delen van de wereld en geloven dat hun thuisland Afrika is en dat zij daar ook terug moeten keren. Ze geloven dat Haile Selassie, de voormalige keizer van Ethiopie, de Messias is en Ethiopie het beloofde land.

Niet ver daar vandaan ligt de Omo Valley, waar de Mursi mensen wonen. De vrouwen van dit ongeveer dertig jaar gelden ontdekte volk hebben schotels in hun lippen, naar verluid bedacht door de mannen om andere stammen uit de buurt van hun vrouwen te houden.

Door naar Lalibela waar een van de wereldwonderen, de heilige rotskerken zich bevinden. Pelgrims uit heel het land komen elk jaar in januari (dan is het kerstmis in Ethiopie) naar Lalibela, tezamen met enkele toeristen.

Ethiopie is het vakantieland voor de doorgewinterde reiziger. Verwacht geen luxe resorts (hoewel die er wel zijn natuurlijk) en uitgebreide maaltijden, maar wel een eeuwenoude, fascinerende cultuur en prachtige mensen.