Ingezonden persbericht


Gemeente Heerde

Persbericht

Onderwerp: Waterschap Veluwe waarschuwt voor botulisme en blauwalg

Door de aanhoudende warmte in combinatie met de lage waterstand, waarschuwt Waterschap Veluwe voor botulisme en blauwalg. Besmette wateren zijn nog niet nadrukkelijk aan te wijzen, maar wanneer één van beide ziektes in zwemwater wordt aangetroffen, plaatst het waterschap waarschuwingsborden. Het waterschap controleert alleen zwemwater en kan daarmee niet garanderen dat andere wateren zonder gevaar zijn. Mede daarom waarschuwt het waterschap iedereen geen dode dieren in of bij het water aan te raken, zoals vissen of watervogels.

Verscherpte controle

Het waterschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Daaronder vallen ook het signaleren en bestrijden van botulisme en blauwalg in de regio. Waterschap Veluwe verscherpt de controle in het hele beheersgebied. Met name wanneer de temperatuur langere tijd tot zomerse waarden stijgt, vergroot dat de kans op uitbraken.

Zwemwateren

In de gemeente Heerde geldt alleen het Heerderstrand als zwemwater. Deze wordt gecontroleerd en zolang er geen waarschuwingsborden staan is het water veilig. Daarnaast kunt u op de site van de provincie (www.gelderland.nl) controleren of het water veilig is. Andere wateren worden niet gecontroleerd: de veiligheid van het water in de Ijssel, het Apeldoorns kanaal en de weteringen kan daarmee niet worden gegarandeerd.

Ziekteverschijnselen

Botulisme is een ziekte die onder watervogels veel slachtoffers maakt. De bacterie komt in zeven verschillende types voor. Het ziektebeeld kenmerkt zich door verlammingsverschijnselen bij de dieren. Botulisme komt in verschillende typen voor. Niet alle typen zijn gevaarlijk voor mensen. Omdat pas ná onderzoek duidelijk is om welk type botulisme het gaat, wordt burgers verzocht geen dode en zieke watervogels aan te raken. Wie kadavers of watervogels met verlammingsverschijnselen signaleert, wordt gevraagd het calamiteitennummer van Waterschap Veluwe te bellen: 055-5272272. Het waterschap haalt de dieren dan op voor controle en op vaststelling van de doodsoorzaak

Blauwalg is feitelijk een bacterie. In het sterk opgewarmde water vermenigvuldigt de alg zich snel. Uit de afstervende alg komt vervolgens een gifstof vrij. Deze kan bij mensen en dieren tot huid- en ingewandsirritatie leiden. Hoge concentraties kunnen ook leiden tot de dood van bijvoorbeeld (water)vogels en ratten.

Wanneer u ziekteverschijnselen krijgt die mogelijk duiden op één van deze ziekten, kunt u contact opnemen met uw huisarts.