VVD


20-7-2006

Szabo: Tsunami alarmsysteem moet worden verbeterd

Sinds de tsunami die Azië eind 2004 trof is ondermeer door Nederland veel geïnvesteerd in de totstandkoming van een deugdelijk waarschuwingssysteem tegen naderende tsunami´s. Doel van het systeem (Early Warning System/EWS) is om personen die zich aan de kustlijn in een gevarenzone bevinden tijdig te waarschuwen voor een naderende tsunami.

De VVD wil opheldering van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking waarom het systeem tijdens de recente tsunami op Java niet heeft gewerkt alsmede welke maatregelen er sinds de grote tsunami ramp eind 2004 zijn getroffen om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken. De partij heeft hierover schriftelijke vragen aan de minister gesteld.

´Het principe van een EWS is vrij eenvoudig´, zegt Zsolt Szabo, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking. ´Sensoren in zee signaleren een beving en via satelliet communicatie komt deze informatie bij een regionaal EWS centrum terecht die vervolgens de plaatselijke autoriteiten waarschuwt voor de naderende tsunami. Op dat moment dient langs de kustlijn een systeem te worden geactiveerd die aan de personen in de gevarenzone kenbaar maakt dat de tsunami op komst is en dit gehele proces mag niet meer dan een aantal minuten vergen. Het lijkt er op dat deze laatste schakel niet voldoende heeft gefunctioneerd. ´Niet alleen voor de inwoners van de risicogebieden maar ook voor de veiligheid van onze eigen burgers is het belangrijk om te weten op welke plekken de EWS voldoende functioneert dus in feite welke gebieden tsunami-proof zijn, informatie hierover maakt het mogelijk om de hiaten in het netwerk van waarschuwingssystemen zo snel mogelijk te dichten´, concludeert Szabo.