Juli 2006

Green Media Webdevelopment

Jonge zeearend Flevoland op punt van uitvliegen Staatsbosbeheer: Kans groot dat nest volgend jaar weer wordt gebruikt Het zeearendenpaar in de Oostvaardersplannen in Flevoland, dat dit jaar voor het eerst sinds mensenheugenis in Nederland broedde, heeft één jong groot gebracht. De jonge vogel is inmiddels net zo groot is als een volwassen zeearend, en staat op het punt van uitvliegen. Boswachter Frank de Roder van Staatsbosbeheer acht de kans groot dat het nest volgend jaar opnieuw wordt gebruikt.
Afbeelding
De jonge zeearend in de Oostvaardersplassen is met een spanwijdte van zo'n 2,5 meter al bijna net zo groot als een volwassen vogel en staat op het punt van uitvliegen (Foto Staatsbosbeheer/Vincent Wigbels).

'Het is echt bijzonder dat de eerste broedpoging van dit jonge vrouwtje direct een succes is', zegt boswachter De Roder. 'Het vrouwtje is namelijk pas drie jaar oud en dus nog niet helemaal volwassen. Tijdens de bewaking van het nest viel het me op dat het mannetje heel zorgzaam is. Dat is niet gebruikelijk bij roofvogels. Het gedrag van het mannetje heeft er zeker toe bij gedragen dat er nu voor het eerst sinds mensenheugenis een zeearendjong uit gaat vliegen'.

Diepe kom
De zeearenden (Haliaeetus albicilla) begonnen eind maart met broeden en begin mei is het jong uit het ei gekomen. Het nest heeft een omvang van twee-en-een-halve meter en heeft een diepe kom, zodat de boswachters in het begin niet konden zien hoeveel jongen er waren. Het blijkt er één te zijn, die zich goed laat bewonderen en er gezond uitziet. Eén jong is vrij normaal voor een zeearendenpaar. Twee jongen komen regelmatig voor, drie hoogst zelden.

Geslacht
Het geslacht van het dier staat nog niet vast. Het jong is nu zo groot als de ouders. Ze leveren de prooi alleen op het nest af en het jong doet de rest zelf. De jonge arend is bijna zwart, het jeugdkleed van de zeearend. In het vijfde of zesde levensjaar krijgt hij het veel lichtere verenkleed van een volwassen zeearend.

Vliegoefeningen
De jonge vogel doet met zijn spanwijdte van twee-en-een-halve meter al een tijdje verwoede vliegoefeningen op het nest. Erg hoog komt hij nog niet maar de boswachters verwachten dat de jonge arend binnen een week zal uitvliegen.

Afhankelijk
Daarna blijft de arend nog twee maanden afhankelijk van de ouders, voordat hij zelfstandig zal moeten jagen. Dat wordt nog een harde leerschool; de sterfte onder jonge vogels is groot.

Grootste
De zeearend is de grootste arend van Europa. Een zeearend leeft van aas, vogels en vis. De arend leeft bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied zoals de Oostvaardersplassen. Zeearenden blijven het hele jaar door (zomer en winter) in hun broedgebied.

Opnieuw
Als de vogels eenmaal ergens gebroed hebben, is de kans groot dat volgend jaar hetzelfde nest opnieuw gebruikt wordt. Sommige zeearendnesten zijn tientallen jaren in gebruik en groeien uit tot enorme bouwsels.

Rust
Alles is in het werk gesteld om de zeearenden zo veel mogelijk rust te gunnen tijdens dit eerste broedgeval in de Oostvaardersplassen. In het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Kitsweg in Lelystad, zijn beelden van de zeearenden te bekijken. Ook op de website van Staatsbosbeheer, www.staatsbosbeheer.nl is een kort filmpje te zien.