Gemeente Hengelo

Stroomuitval na explosie in transformatorstation

De gemeente Hengelo heeft woensdagavond 19 juli ongeveer een uur zonder stroom gezeten. Ook in de gemeenten Dinkelland, Hof van Twente, Enschede en Borne was stroomuitval. Door de stroomstoring ontsnapte bij Akzo Nobel een beetje chloordamp. Er is geen gevaar geweest voor omwonenden.

Warmte was mogelijk boosdoener

De stroomstoring werd veroorzaakt door een ontploffing in een transformatorstation aan de Wegtersweg. Het station is een belangrijke schakel in de stroomvoorziening in Twente. Energiemaatschappij Essent denkt dat de ontploffing een verband heeft met het extreem warme weer de laatste tijd. Door de stroomstoring werkten de verkeerslichten ook niet. Dit leidde tot verkeersopstoppingen, vooral omdat veel mensen naar de plek van de ontploffing wilden om te kijken. Ook was het treinverkeer rond Hengelo een groot deel van de avond ontregeld en konden veel mensen niet mobiel bellen.

Gemeentelijke rampenstaf bijeen

Door de stroomstoring is de gemeentelijke rampenstaf bij elkaar geweest in het pand van de Brandweer. Daar is contact gelegd met de betrokken instanties, zoals Akzo Nobel, Essent en de regionale brandweer om de situatie in kaart te brengen. Omdat de stroomuitval al snel verholpen was en de problemen bij Akzo Nobel niet ernstig waren, zijn er geen plannen gemaakt voor bijvoorbeel evacuatie. De rampenstaf is bij elkaar gebleven totdat de situatie helemaal onder controle was.