Socialistische Partij

Hoog tijd voor sancties tegen Israël

20-07-2006 * De Israëlische reactie op de ontvoering van drie militairen dreigt het hele Midden-Oosten in vuur en vlam te zetten. Israël overtreedt met het bombarderen van burgerdoelen de internationale verdragen en kiest voor een aanpak die de eigen veiligheid niet dient. Daar moet onmiddellijk een einde aan komen. Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Naties moeten niet werkeloos toekijken hoe Libanon verder wordt vernietigd en het Palestijnse volk volledig wordt onderdrukt. Het is hoog tijd voor sancties tegen Israël. Zaterdag wordt in Amsterdam gedemonstreerd tegen de oorlog tegen vernietiging van Palestijnse gebieden en Libanon.

De ontvoering van de drie militairen wordt door de Israëlische regering aangegrepen om definitief af te rekenen met Hamas en Hezbollah als militaire en politieke organisaties. Geweld van Hamas en Hezbollah is niet goed te keuren, maar de ontvoering van Israëlische militairen staat niet op zichzelf.

Woonwijken in Beiroet in puin geschoten

Wat eraan vooraf ging is een volledige boycot van de democratisch gekozen nieuwe Palestijnse regering, het onmogelijk maken van economische ontwikkeling van Gaza door afsluiting van de zeehaven en het luchtruim en de illegale bouw van de afscheidingsmuur. Israël heeft van Gaza de grootste openlucht gevangenis ter wereld gemaakt. Dat is onaanvaardbaar.

Met de verwoesting van de infrastructuur van Gaza veroorzaakt Israël een humanitaire ramp die vooral gewone burgers treft. Dat is een illegale collectieve bestraffing die in strijd is met de vierde Conventie van Geneve.

Ook de escalatie van het geweld in de Israëlisch-Libanese grensstreek is niet uit het niets gekomen. Ondanks de terugtrekking in het voorjaar van 2000 van de Israëlische bezettingsmacht uit Zuid-Libanon, is de strijd tussen Israël en Hezbollah al die jaren gewoon doorgegaan. De bezetting van de Shebaa Farms is niet ongedaan gemaakt en de Israëlische luchtmacht drong illegaal het Libanese luchtruim binnen. En net als bij de Palestijnse leiders voerde de Mossad een liquidatiepolitiek tegen voorlieden van Hezbollah.

Huizen gebombardeerd

Met het bombarderen van woonwijken, de luchthaven en een elektriciteitscentrale in Libanon wordt het land tientallen jaren in de tijd terug geschoten. De steun voor Hezbollah zal er niet door afnemen, maar eerder toenemen. De Israëlische aanpak is niet alleen ongerechtvaardigd, hij is vooral ook niet effectief.

De Nederlandse regering moet veel meer doen dan alleen maar bezorgdheid uitspreken. Israël moet onder druk worden gezet om de gekozen werkwijze te staken. Verdere escalatie van geweld zal onherroepelijk tot nog veel meer burgerslachtoffers aan alle kanten leiden en mogelijk de hele regio in brand zetten. Dat is onverantwoord en onaanvaardbaar.

De Europese Unie heeft wel degelijk economische drukmiddelen die kunnen worden ingezet. Laat Nederland daarom voorstellen om het associatieverdrag de Israël handelsvoordelen met de EU biedt op korte termijn op te schorten. Niets doen maakt medeplichtig. Het is de hoogste tijd voor sancties tegen Israël. Nu!

Zaterdag 22 juli wordt vanaf 13:00 uur op het Beursplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen het excessieve Israëlische geweld. Hierbij zullen onder meer SP-Kamerlid Harry van Bommel en SP-senator Anja Meulenbelt aanwezig zijn.