Het Nederlandse Rode Kruis

20 juli 2006
Rode Kruis helpt slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten

Het Internationale Rode Kruis heeft op dit moment 6,4 miljoen euro nodig om de slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hezbollah bij te staan. De eerste prioriteit is het bijstaan van zieken en gewonden. Er zijn in Libanon met spoed ambulances nodig om gewonden te evacueren. Voedsel, dekens, hygienekits en keukensets zijn onderweg naar het rampgebied alsmede medicijnen en medisch materiaal.

Rode Kruis, Rode Davidsster en Rode Halve Maan helpen Aan Israëlische zijde biedt Magen David Adom, zusterorganisatie van het Rode Kruis, de nodige hulp. Er zijn 76 ambulances ingezet en 18 mobiele klinieken ingezet. Ook in Syrië bieden het Rode Kruis en de Rode Halve maan hulp aan vluchtelingen met water, voedsel en eerste hulp.

De eerste noodhulpgoederen zijn deze week aangekomen in Libanon. Het Libanese Rode Kruis, met 2400 vrijwilligers, 42 ambulancepunten en 50 klinieken, helpt de slachtoffers sinds de eerste bombardementen. De hulpverleners staan voor een moeilijke taak omdat de infrastructuur in Libanon verwoest is.

Prioriteit bij zieken en gewonden
De eerste prioriteit is dat zieken en gewonden geëvacueerd kunnen worden en dat de medische teams toegang krijgen tot de slachtoffers. aldus een woordvoerder. We hebben de Israëlische autoriteiten er aan herinnerd dat zij in het licht van het humanitair oorlogsrecht medisch personeel moeten beschermen. We verwachten nu dan ook een betere toegang tot de slachtoffers``

In Libanon zijn naar schatting honderdduizenden mensen op de vlucht en ruim 200 mensen gedood vanwege de gevechten. Het gaat voornamelijk om burgers. Ook aan Israëlische zijde vallen burgerslachtoffers. 12 burgers zijn inmiddels overleden en velen gewond.

Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen
Een week na het gewapende conflict maakt het Rode Kruis zich ernstige zorgen over de impact die de gevechten hebben op de burgerbevolking in Libanon en Israël. Het Rode Kruis dringt bij de strijdende partijen aan op de naleving van het oorlogsrecht. Het Rode Kruis is grondlegger en bewaker van het humanitair oorlogsrecht.