Politie Zaanstreek-waterland

Niuewsberichten donderdag 20 juli 2006

Zaanstreek-Waterland, 20-07-2006

Met onder meer: hardrijders, man dreigt met vuurwapen en brandstichter bekent.

Gewonden bij aanrijding

Middelie, woensdag 19 juli 2006, 15:04 uur.

De politie heeft op de Provincialeweg N247 een aanrijding onderzocht waarbij drie voertuigen waren betrokken. Een 61-jarige man uit Zuiderwoude reed met zijn personenauto vanuit de richting Edam in de richting van Oosthuizen. Op het weggedeelte tussen de Klemweg en de Lokkemientjesweg reed hij tegen de achterzijde van een personenwagen van een 49-jarige man uit Warder die even daarvoor was gestopt. De auto van de man uit Warder schoot door de klap vooruit tegen een bedrijfsauto van een 42-jarige man uit Middenmeer. De bestuurder van de achterste auto en een inzittende, een 9-jarige jongen, werden met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De man uit Warder werd met arm- en nekklachten met een tweede ambulance naar de eerste hulp vervoerd.

Hardrijders maken Jaagweg nog steeds onveilig

Watergang, 19 juli, 9:30-15:30 uur

Tijdens een snelheidscontrole reed woensdag opnieuw een groot deel van alle bestuurders te hard over de Jaagweg. In de afgelopen maanden zijn meerdere snelheidscontroles gehouden waarbij de overtredingspercentages steeds tussen de dertig en vijftig procent schommelden.

Afgelopen woensdag reed een derde deel van alle bestuurders met een te hoge snelheid over de kruising. Zeventien bestuurders reden zelfs meer dan 30 km per uur te hard. De hoogste snelheid bedroeg 108 km per uur. Van in totaal 3400 voertuigen werd de snelheid gemeten.

Hoewel de Jaagweg buiten de bebouwde kom is gelegen, geldt op en voor de kruising een snelheidsbeperking van 50-km per uur. Deze snelheidsbeperking is, voor het verkeer uit beide richtingen, aangegeven middels 50-km borden. De verlaagde snelheid op dit deel van de Jaagweg is nodig om alle verkeerdeelnemers veilig de drukke kruising te kunnen laten oversteken. Lijnbussen die van rijstrook wisselen, overstekende voetgangers en (brom)fietsers, uit- en instappende passagiers bij de bushaltes, het op-en afrijden van het verkeer van de veerpont, kort na elkaar liggende zijwegen met veel oprijdend verkeer en ten slotte het vele forensenverkeer tussen Amsterdam en Purmerend zorgen er voor dat veel verschillende verkeersdeelnemers met elkaar te maken hebben.

De Jaagweg is eigendom van en in beheer en onderhoud bij de Provincie Noord Holland. De taak van de wegbeheerder is onder andere een goede weginrichting (en bebording). De taak van de politie is om vervolgens te controleren of de verkeersregels worden nageleefd, om zo de verkeersveiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

Ook de komende maanden zal regelmatig op snelheid gecontroleerd worden. Tijdens deze controles wordt de snelheid van voertuigen gemeten op een afstand van 300 meter na de aangegeven snelheidsbeperking (50-km borden). Omdat de Jaagweg in Watergang buiten de bebouwde kom ligt, mag direct na de kruising gewoon weer 80 km per uur worden gereden. Behalve wanneer er, middels borden, een andere snelheid is aangegeven.

45 km per uur te hard

Wormerveer, 19 juli, 18:30-21:20 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk (N246) werd woensdagavond een hoogste snelheid gemeten van 145 km per uur. Eén op de twintig bestuurders reed te snel. In totaal passeerden 2250 voertuigen de controleplaats.

40 km per uur te hard

Edam, 19 juli, 18:50-21:00 uur

Op de Oosterweg werd woensdagavond een hoogste snelheid gemeten van 100 km per uur bij een toegestane snelheid van 60 km per uur. Dertien van de 210 passanten hielden zich niet aan de maximumsnelheid.

Hardrijders

Purmerland, 19 juli, 18:40-21:15 uur

tijdens een snelheidscontrole in Purmerland reed één op de 25 bestuurders te hard. Van in totaal 520 voertuigen werd de snelheid gemeten. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 75 km per uur bij een toegestane snelheid van 50 km per uur.

Rijbewijs kwijt

Wormer, 20 juli, 01:15 uur

Op de Bruynvisweg heeft de politie in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige automobilist uit Wormer. De bestuurder had viereneenhalf keer zoveel drank op als voor hem, als beginnend bestuurder, is toegestaan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Het was niet de eerste keer dat de man met drank op reed. Vorig jaar was hij ook als eens aangehouden voor hetzelfde misdrijf.

Roodlichtcontrole

ZAANDAM, 19 juli, 11:45-13:15 uur

Op de Hogendijk heeft de politie woensdag gecontroleerd op het rijden door rood. In anderhalf uur tijd negeerden vijftien bestuurders het rode licht. Daarnaast werden nog vier bestuurders betrapt op het niet dragen van de autogordel. Alle overtreders werden bekeurd.

Ook op De Weer werd woensdagmiddag gecontroleerd. Zes bestuurders en twee passagiers zonder gordel kregen een boete. Een bromfietser werd bekeurd omdat zijn bromfiets niet was voorzien van geen gele vlakken.

Gestolen opoefiets

Zaandam, donderdag 20 juli 2006, 00:48 uur.

Een 23-jarig Zaandammer is door de politie aangehouden als verdachte van diefstal of heling van een opoefiets. Surveillerende agenten zagen de man rijden op de Oostzijde terwijl het slot van de zwarte fiets kennelijk was doorgeknipt. De bestuurder verklaarde dat hij de fiets had gevonden. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau en na verhoor heengezonden. De fiets werd in beslag genomen en er wordt een onderzoek ingesteld naar de eigenaar omdat er vooralsnog geen aangifte van diefstal van deze fiets werd gedaan.

Veelpleger vernielt ruiten

Zaandam, donderdag 20 juli 2006, 07:10 uur.

De politie heeft een 46-jarige bewoner van de Dodonaeusstraat aangehouden omdat hij wordt verdacht van vernieling van diverse ruiten bij buren. Een getuige meldde dat een man met een stok een ruit insloeg en toen begon aan het ruit van een perceel verderop. De gealarmeerde agenten troffen de verdachte met een honkbalknuppel en een mes beneden aan de flat. De man verklaarde dat hij tot zijn daad was gekomen door aanhoudende overlast van geluidjes die door de buren zouden worden gemaakt. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau, ingesloten en in verzekering gesteld.

Agressieve man aangehouden

Volendam, donderdag 20 juli 2006, 08:54 uur.

Een 45-jarige man is in zijn woning aan de Meerzijde door de politie aangehouden omdat hij een plaatsgenote in zou hebben bedreigd, beledigd en mishandeld. De 23-jarige vrouw was in de woning met schoonmaakwerkzaamheden bezig toen de man begon te schelden, dreigen en haar te mishandelen. De verdachte werd na aanhouding overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Man dreigt met vuurwapen

Purmerend, woensdag 19 juli 2006, 22:59 uur.

De politie stelt een onderzoek in naar een incident dat zich heeft afgespeeld in een horecagelegenheid op de Koemarkt. Een groepje mannen zouden een gast van het bedrijf hebben belaagd. Eén van hen zou met een vuurwapen hebben gedreigd en de anderen zouden stenen en asbakken naar de gast hebben gegooid waarna het groepje wegvluchtte. De politie is op zoek naar getuigen van de belaging en verzoekt hen kontact op te nemen met de recherche in Purmerend via 0900-8844.

Huiselijk geweld

Zaandam, donderdag 20 juli 2006, 11:05 uur.

De politie heeft een 25-jarige man uit Zaandam aangehouden die wordt verdacht van mishandeling van zijn huisgenote. De 36-jarige bewoonster zou door de man zijn geslagen waardoor zij een dichtgeslagen oog had opgelopen. De verdachte werd ingesloten en zal na verhoor worden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie omdat hij vermoedelijk illegaal in Nederland verblijft.

Inbraken

Wormerveer, 20 juli 2006.

De politie onderzoekt een drietal inbraken in het buurtschap Westknollendam. In de nacht van woensdag op donderdag werd een bovenlicht van een horecagelegenheid opengebroken en vervolgens de kassa weggehaald. De kassa werd later buiten, leeg, aangetroffen. Uit een hoekwoning op de Bakkerstraat werd na verbreking van een cilinderslot een geldbedrag gestolen. Bij een andere woning aan dezelfde straat bleef het bij een poging tot inbraak. Aan de achterzijde, de kant van de Zaan, was de slotplaat vernield en de cilinder afgebroken. Het is hier echter niet gelukt de woning binnen te komen. Eventuele getuigen kunnen kontact opnemen met het wijkteam in Wormerveer via 0900-8844.

Brandstichter Wormer- en Jisperveld bekent

Wormerland, donderdag 20 juli 2006.

Naar aanleiding van brandstichtingen in het Wormer- en Jisperveld in het weekeinde van 7 tot 9 juli heeft het wijkteam van Wormerveer/Wormerland een onderzoek ingesteld. Door getuigen werd een naam genoemd van een mogelijke dader die eerder tijdens een van de vaarsurveillances een bekeuring had gekregen. De politie heeft daarop een 15-jarige jongen uit Wormer verhoord die zijn betrokkenheid toegaf bij meerdere branden. De schade zal worden verhaald op de ouders van de jongen en in samenwerking met justitie zal de strafmaat worden bepaald. De politie sluit meerdere aanhoudingen naar aanleiding van de branden niet uit.

Automobilist overlijdt

Wormerveer, 19 juli 2006, 17:07 uur

Op de Industrieweg in Wormerveer heeft woensdagmiddag een eenzijdig ongeval plaatsgevonden, waarna een 57-jarige Amsterdammer om het leven is gekomen. De man reed op de Industrieweg uit de richting van West-Knollendam en in de richting van Krommenie toen hij vermoedelijk onwel werd. Via de berm belandde de auto in de sloot. Omstanders, politie en brandweer hebben eerste hulp verleend in afwachting van de ambulance. Het slachtoffer is overgebracht naar het AMC, waar hij aan het begin van de avond is overleden.