Gemeente Utrecht

TE HOGE TEMPERATUUR LEIDINGWATER IN WONINGEN AMSTELSTRAAT

De watertemperatuur van de koudwaterleiding in een complex woningen van de Utrechtse corporatie Bo-Ex is te hoog. Het gaat om 207 woningen in de Amstelstraat e.o. in Rivierenwijk in Utrecht. Bij een steekproef is in een tweetal woningen de legionellabacterie aangetroffen. Corporatie Bo-Ex heeft in samenspraak met waterbedrijf Hydron Midden-Nederland, en de GG & GD Utrecht maatregelen genomen om de watertemperatuur te verlagen en de kans op besmetting te beheersen. Tot nu toe zijn geen gevallen van legionellabesmetting onder de bewoners van het complex bekend.

Afgelopen woensdag is uit laboratoriumonderzoek van waterbedrijf Hydron Midden-Nederland gebleken dat in twee woningen de legionellabacterie is aangetroffen in de koudwaterleiding. Het gaat om woningen waar al langere tijd problemen zijn met warmte en vochtige lucht, die de woningen binnendringt vanuit kruipruimte onder begane grondvloer. Het gaat om 207 woningen (176 huur- en 31 koopwoningen) in Amstelstraat e.o. die in 1999 zijn opgeleverd.

Inmiddels is door het door de corporatie ingeschakelde advies- en ingenieursbureau Tauw vastgesteld dat regenwater in de kruipruimte onder deze woningen niet weg kan door een ondoordringbare kleilaag van enkele meters dik. Geconstateerd is dat dit regenwater opgewarmd wordt door de buizen van de stadsverwarming die in dit complex onder de woningen doorlopen. Op zijn beurt verwarmt dit verwarmde regenwater de koudwaterleiding onder de woningen. Onlangs heeft Hydron Midden-Nederland in vier woningen een steekproef genomen. Gebleken is dat de temperatuur van het water uit de koudwaterkraan langdurig hoger was dan 25° Celsius. Standaardprocedure in dergelijke gevallen is dat de waterkwaliteit onderzocht wordt. Afgelopen woensdag is uit de resultaten van het laboratoriumonderzoek gebleken dat het leidingwater in twee van de onderzochte woningen een onschuldige vorm van legionellabacteriën bevat.

Maatregelen

In overleg met de GG & GD, Hydron Midden-Nederland en ENECO Energie heeft Bo- Ex besloten om op korte termijn de volgende maatregelen te nemen.


* Het omlaag brengen van de temperatuur van de koudwaterleiding

Dat gebeurt volgens de snelste methode door bemaling het waterpeil onder de woningen te verlagen, zodat geen water meer wordt opgewarmd door stadsverwarmingsbuizen. Morgen (vrijdag 21 juli) wordt aan de straatzijde deze bemaling uitgevoerd. De verwachting is dat binnen enkele dagen het water op het gewenste peil kan worden gebracht. De groeimogelijkheden van de eventueel aanwezige legionellabacterie neemt daarmee af.


*Vervanging van douchekoppen

Omdat besmetting door legionellabacteriën alleen mogelijk is als verontreinigd water wordt verneveld, worden met ingang vanmorgen alle douchekoppen van de 207 woningen vervangen door koppen met speciale filters die de bacterie niet doorlaten. Medewerkers van Bo-Ex zullen huis aan huis langsgaan om de koppen te installeren. Bewoners die niet huis zijn krijgen informatie over het alsnog installeren van deze beschermende douchekoppen.


*Testen van de waterkwaliteit

Vanaf morgen (vrijdag) wordt in alle 207 woningen de temperatuur van de keukenkraan getest door Hydron Midden-Nederland. Bij meting van een koudwatertemperatuur hoger dan 25° Celsius wordt een legionellamonster genomen. Het gaat om een nulmeting. Na drooglegging van de kruipruimte zal de temperatuur en de kwaliteit van het kraanwater nogmaals worden getest. Afhankelijk van de uitslag volgen nadere maatregelen.

Voor langere termijn wordt gewerkt aan een aanpak die het waterpeil onder de woningen structureel moet verlagen. Daarover worden de bewoners binnenkort afzonderlijke geïnformeerd.

Gezondheidsrisico's

Voorzover bekend is de kans op een legionellabesmetting in eigen huis erg klein, maar niet uit te sluiten. De meeste mensen worden na besmetting niet ziek. Wel lopen zware rokers, ouderen en mensen die geneesmiddelen gebruiken een verhoogd risico. Aan de bewoners is vanmiddag een brief bezorgd met informatie over de legionellabacterie en het in acht nemen van leefregels om de kans op besmetting te beheersen.

Informatievoorziening aan bewoners

Om brandende vragen bij bewoners te kunnen beantwoorden organiseert Bo-Ex, samen met Hydron Midden-Nederland en de GG & GD Utrecht vanavond een inloopspreekuur voor bewoners van het betreffende complex in het dienstencentrum Spaarnestraat, Spaarnestraat 11. Tussen 20.00 en 22.00 uur kunnen zij hier terecht met hun vragen. Vrijdag en zaterdag kunnen bewoners met vragen terecht bij een speciaal informatienummer, 030 - 2863535. Dit nummer is vrijdag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur en zaterdag tussen 9.00 en 12.00uur.

Noot voor de media:

Vanavond om 18.30 uur organiseert Bo-Ex een persgesprek op haar kantoor. Daar zijn ook vertegenwoordigers van waterbedrijf Hydron en de GG & GD aanwezig. U bent welkom op ons kantoor aan de J.C. Maylaan 18 in Kanaleneiland, Utrecht.

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben dan kunt u contact opnemen met
* Bo-Ex, Johan Klinkenberg, 06 5370 3790,
* gemeente Utrecht, Gerard Derksen, 06 2703 0714
* Hydron Midden-Nederland, Ingrid van Hoof, 06 5108 2936

Noot voor de media:

Vanavond om 18.30 uur organiseert Bo-Ex een persgesprek op haar kantoor. Daar zijn ook vertegenwoordigers van waterbedrijf Hydron en de GG & GD aanwezig. U bent welkom op ons kantoor aan de J.C. Maylaan 18 in Kanaleneiland, Utrecht.