Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 20 juli 2006

Drie accountmanagers voor Limburgse KMO's aangesteld

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag het financieel luik van het project 'Accountmanagement voor Limburgse KMO's' gefinaliseerd. Vanaf 1 september staan drie accountmanagers in voor de ondersteuning van de Limburgse KMO's bij hun contacten met de overheid en het stimuleren van de ondernemerszin in Limburg.

De drie accountmanagers die binnen het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) Limburg zullen werken zijn Alexandra Fidlers uit Zutendaal, Tina Dehasque uit Heusden-Zolder en Joeri De Maré uit Kermt. Het team zal gedurende twee jaar minimaal 180 trajecten opstarten om KMO's te begeleiden van projectidee tot bedrijfsinvestering.

Vooral jonge ondernemingen hebben vaak te maken met tal van problemen bij de realisatie van hun investeringsdossier (administratief, vergunningen, financieel, subsidies, ?), waardoor hun doorgroei tot bedrijven van groter formaat wordt gehinderd. Bedrijfsinvesteringen worden dan niet uitgevoerd, waardoor er ook geen nieuwe jobcreatie in Limburg komt, legt minister Moerman uit. Dit knelpunt werd duidelijk erkend in het Limburgplan dat voorzag in de aanwerving van drie accountmanagers voor de Limburgse KMO's.

De totale kosten voor het project bedragen voor twee jaar 413.300 euro. Vlaanderen neemt hiervan 261.995 euro voor haar rekening. De overige 151.305 euro wordt met Europese middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EFRO) gefinancierd.

Luik innovatie van het Limburgplan goedgekeurd

Verder keurde de Vlaamse Regering nog een aantal dossiers van minister Moerman goed die uitvoering geven aan het luik innovatie van het Limburgplan.


- Versterking van de RIS-werking (regionale innovatie samenwerkingsverbanden): van vijf naar zeven RIS-adviseurs

Vanaf januari 2007 komen er twee extra RIS-adviseurs in Limburg. Zij geven informatie aan KMO's over stimuleringsmaatregelen van de Vlaamse overheid en begeleiden KMO's bij het indienen van projecten in het kader van het KMO-programma van het IWT. Het project wordt jaarlijks begroot op 200.000 euro en loopt tot en met 2010.


- Versterking van de interfacedienst aan de UHasselt: van één naar drie personeelsleden

De interfacedienst van de Universiteit Hasselt wordt vanaf het nieuwe academiejaar 2006-2007 met twee personeelsleden uitgebreid. Zo kunnen de drie interfacetaken (contractbeheer, patentenbeheer en creatie van spin offs) doeltreffend worden uitgevoerd. Voor deze uitbreiding voorziet minister Moerman jaarlijks 250.000 euro.


- Innovatie in de fruitsector

De zeven bestaande Limburgse vzw's in fruitonderzoek zijn gefusioneerd tot één vzw PCFruit. Het IWT financiert een haalbaarheidsstudie (finalisering einde 2006) die moet leiden tot een actieplan en één structuur voor een performante ondersteuning van de Vlaamse fruitteeltsector op gebied van onderzoek en ontwikkeling. PCFruit voert de studie uit. Minister Moerman stelt 159.000 euro ter beschikking voor de haalbaarheidsstudie.


- Oprichting van het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit (VIM)

Op initiatief van minister Moerman richt de Vlaamse Regering een nieuwe competentiepool op: het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit (VIM). Het toekomstige VIM zal in Limburg zijn gevestigd, omdat de Universiteit Hasselt het knooppunt is van expertise in mobiliteitstudies. Het VIM zal deze kennis bundelen en staat ten dienste van alle Vlaamse bedrijven voor vragen rond mobiliteit.

Het project loopt voor 5 jaar en wordt in 3 fases uitgevoerd. De totale kost bedraagt 5,862 miljoen euro. Voor de realisatie van de eerste fase trekt de Vlaamse Regering vandaag 600.000 euro uit.

Fase Inhoud Timing:
Fase 1: uitwerking haalbaarheidsstudie en opstellen businessplan - september 2006 Fase 2: voorbereiding operationele werking - eind 2006 Fase 3: operationele werking: 2007-2010 - januari 2007

.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel.: 02 552 61 10
Gsm: 0476 80 94 74
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1153368024113&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht