NEN


Europese versie norm definiëring facilitaire termen in de maak

Delft - Er komt een Europese versie van NEN 2748 "Termen voor facilitaire voorzieningen - Definiëring en rubricering". Dit om betrouwbaar benchmarken te ondersteunen. Voor Nederland is het van belang een actieve rol in het project te spelen, zodat NEN 2748 grotendeels wordt overgenomen. De normcommissie Facilitaire voorzieningen van NEN zoekt nu naar middelen om het project te dragen.

Het project wordt geleid door de Europese normcommissie CEN/TC 348 Facility Management. Die zal op korte termijn de eerste twee Europese normen publiceren: EN 15221-1 Facility Management - Termen en definities en EN 15221-2 Facility Management - Leidraad voor het opstellen van een Facility Management overeenkomst. Eind 2006 gaat CEN/TC 348 verder met nieuwe normen voor Facility Management. Een daarvan is de Europese variant van NEN 2748 Hiermee komt de wens van de Nederlandse normcommissie dichterbij om NEN 2748 naar een hoger niveau te tillen. De Europese variant moet begin 2009 het licht zien.

Voorwaarde
De normcommissie Facilitaire voorzieningen heeft ingestemd met het verzoek van CEN/TC 348 door te gaan met het Nederlands secretariaat en voorzitterschap. Ook heeft NEN het secretariaat geclaimd van de werkgroep die de Europese variant van NEN 2748 gaat opstellen. Hiermee kan Nederland de besluitvorming de komende drie jaar actief blijven beïnvloeden. Voorwaarde voor acceptatie is dat de financiering voor deze ondersteuning voor de komende drie jaar rond komt. Hiervoor is ongeveer een bedrag van 200.000 euro nodig.

De normcommissie doet een klemmend beroep op de facility managers van Nederland deze ontwikkeling te ondersteunen via een financiële bijdrage (minimum EUR 2.500,-) aan NEN. Ondersteuners krijgen de komende drie jaar alle relevante informatie over het project. NEN is een onafhankelijke stichting en heeft dus geen winstoogmerk. Zij heeft als doelstelling de Nederlandse belangen zo goed mogelijk te dienen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over CEN/TC 348 en alle sponsormogelijkheden kunt u contact opnemen met ir. Jappe van der Zwan, telefoon (015) 2 690 157, jappe.vanderzwan@nen.nl.

[s?DetailPagina.Persbericht.Europese_versie_norm_defini_ring_facilitai re_termen_in_de_maak.224637]

____________________

____________________ ____________________