Accell Group

Aantal pagina s: 12 PERSBERICHT Groei Accell Group zet door in eerste helft 2006 Stijging nettowinst met 10% Heerenveen, 20 juli 2006 - Accell Group N.V. heeft in de eerste helft van 2006, zoals verwacht, een verdere groei van omzet en resultaat gerealiseerd. De omzet in de eerste zes maanden nam toe met 12% tot EUR 242 miljoen. Autonoom bedroeg de omzetgroei ruim 7% (1e helft 2005:
1%). De nettowinst steeg met 10% tot EUR 10,6 miljoen ten opzichte van het eerste halfjaar 2005 (EUR 9,6 miljoen). De winst per aandeel kwam daarmee uit op EUR 1,16. Dit is een toename van 6% ten opzichte van de winst per aandeel in de eerste helft van 2005 (EUR 1,10). René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group: We zijn uitermate tevreden met onze autonome omzetgroei van ruim 7% in de eerste helft van het jaar. De doelbewuste nadruk op marketing en een scherper prijsbeleid hebben geleid tot een hogere omzet. De totale omzetgroei van 12% heeft geleid tot een stijging van het bedrijfsresultaat met 9,1% naar EUR 17,5 miljoen. Met het oog op de toekomst hebben we in de afgelopen zes maanden verschillende stappen gezet om ons kostenniveau concurrerend te houden. We maken steeds bewust de afweging in hoeverre we iets zelf moeten doen of deels moeten uitbesteden in landen met lagere loonkosten. Voor de rest van het jaar blijven de vooruitzichten positief. Voor heel 2006 verwachten we een verdere omzettoename en een winststijging van 5 tot 15%.
Belangrijke ontwikkelingen eerste helft 2006
De duurzame consumententrend van gezonder leven en meer bewegen is ook in 2006 actueel en een van de drijvende krachten achter de vraag naar fietsen en fitnessapparatuur. Daarnaast wordt de fiets steeds minder een commodity en steeds meer een product waarmee consumenten zich willen onderscheiden. Er blijft veel discussie over de koopbereidheid van consumenten. Door de late start van het voorjaar kwam het fietsseizoen dit jaar later op gang en in juni werd de omzet in met name Duitsland en Frankrijk negatief beïnvloed door het WK-voetbal. Mede door een sterkere nadruk op marketing en een scherper prijsbeleid kwam de autonome groei in de eerste jaarhelft uit op ruim 7%. De omzet van Accell Group nam verder toe door de overname van Seattle Bike Supply, waarmee een stap is gezet in de interessante Noord-Amerikaanse markt voor fietsen en fietsonderdelen.
In de eerste helft van 2006 heeft Accell Group verder een aantal maatregelen genomen om het kostenniveau ook in de toekomst concurrerend te houden. Zo wordt de fietsenproductie van Tunturi in Finland stopgezet en verplaatst naar de productievestiging in Hongarije, waar ook de fietsen voor Hercules en Winora worden geassembleerd. De productie van fitnessapparaten wordt grotendeels verplaatst naar Estland. Hiervoor is Accell Group een joint venture gestart met een lokale partner. In Frankrijk wordt de productie van Mercier teruggebracht. De productieactiviteiten van Mercier worden geïntegreerd met de activiteiten van Lapierre. De verschillende maatregelen hebben in de eerste helft enige gevolgen gehad voor de efficiency. Voor de extra kosten die gemaakt moeten worden in het
---

kader van de uitvoering van de genoemde maatregelen staat per 30 juni 2006 een voorziening van circa EUR 0,5 miljoen.
Omzetspecificatie
Geografisch Per productgroep Fietsen / fietsonderdelen & accessoires
De omzet in dit segment steeg in de eerste helft van 2006 met 11% naar EUR 223,3 miljoen (1e helft 2005: EUR 202,1 miljoen). Er werden 541.000 fietsen verkocht, circa 8% meer dan in de eerste helft van 2005 (501.000), mede als gevolg van de overname van SBS. De gemiddelde prijs per fiets bleef stabiel op ongeveer EUR 345. Accell Group richt zich met haar fietscollecties op het midden en hogere segment van de markt, waarbij het assortiment sterk uiteen loopt van relatief goedkope kinderfietsen tot comfortabele en luxe stadsfietsen en exclusieve trekking en racefietsen. Het segmentresultaat nam toe van EUR 19,1 miljoen naar EUR 20,8 miljoen. Nederland
De omzet van Accell Group in Nederland steeg met 10% ten opzichte van het eerste half jaar van 2005 naar EUR 117,2 miljoen. Deze omzetstijging is grotendeels het gevolg van de hogere gemiddelde prijs van de fietsen die in Nederland verkocht werden. Daarnaast droeg ook de hogere omzet in fietsonderdelen en accessoires hieraan bij. Naar aanleiding van een succesvolle samenwerking gedurende het afgelopen jaar zal Loekie met ingang van september volledig geïntegreerd worden in Sparta. Als gevolg van deze integratie kunnen naar verwachting enige bescheiden synergievoordelen behaald worden op het gebied van verkoop, service & onderdelen en administratie. Duitsland
De omzet van Accell Group in Duitsland nam af ten opzichte van het eerste halfjaar van 2005. In de eerste plaats was er in Duitsland sprake van een lange winter, die voornamelijk in het zuidelijke deel een langdurige negatieve invloed op de markt had. Daarnaast had de markt te kampen met tegenvallende verkopen gedurende het WK voetbal: de consument liet zich minder zien bij de vakhandel tijdens dit toernooi. Bovendien verkocht Hercules minder actiemodellen dan in dezelfde periode van vorig jaar.
Frankrijk
In Frankrijk groeide de omzet van Lapierre opnieuw ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar. Bij het veel kleinere Mercier, dat levert aan de grootwinkelbedrijven in Frankrijk, bleven de resultaten onder de maat. Om deze reden wordt de productie bij Mercier teruggebracht en wordt deze geïntegreerd met de activiteiten van Lapierre.
---

Overige landen
Om kostenvoordelen te realiseren worden de assemblageactiviteiten van Tunturi vanuit Finland verplaatst naar de productiefaciliteit van Accell Group in Hongarije. De integratie van Seattle Bike Supply (SBS) in de Verenigde Staten is in de eerste helft van het jaar afgerond. SBS is vanaf 1 maart geconsolideerd. De onderneming heeft in de eerste helft direct bijgedragen aan de winst per aandeel van Accell Group. Het distributienetwerk van SBS zal op korte termijn door andere Accell dochters actief worden gebruikt als toegangspoort tot de Noord-Amerikaanse markt. De fietsverkopen in andere landen lieten een vrij stabiel beeld zien.
Fitness
De omzet in het fitness segment steeg het afgelopen halfjaar met 42% naar EUR 18,7 miljoen (1e helft 2005: EUR 13,2 miljoen). De groei was vrijwel geheel autonoom, en grotendeels te danken aan de introductie van nieuwe innovatieve producten. Het segmentresultaat steeg naar 0,8% van de omzet (1e helft 2005: 0,2%). Het resultaat stond nog steeds onder druk door operationele maatregelen die noodzakelijk zijn om optimaal op de marktontwikkelingen bij fitness te kunnen inspelen. De verkopen in Nederland waren goed, terwijl het verkoopniveau in Duitsland beneden de verwachting bleef. De aansturing van de fitness divisie wordt gecentraliseerd. Zo is het hoofdkantoor inmiddels in Nederland gevestigd. Daarnaast wordt in Nederland een centraal magazijn voor fitnessonderdelen en apparaten opgezet, van waaruit West- en Zuid-Europa (met uitzondering van Engeland en Scandinavië) worden bediend. In combinatie met omzetstijging zullen de hiermee te behalen kostenvoordelen moeten leiden tot een verbetering van het resultaat voor de fitness divisie. Verder wordt met het oog op verdere expansie in de VS bij SBS een magazijn ingericht ten behoeve van de fitness divisie.
Belangrijke financiële ontwikkelingen
De autonome omzetstijging van ruim 7% werd volledig behaald binnen de core business van de groep, en bovendien in beide segmenten (zowel fietsen / fietsonderdelen & accessoires als fitness). De stijging werd met name bereikt door meer aandacht voor marketing en een scherper prijsbeleid. Zoals verwacht is deze omzetstijging gepaard gegaan met een daling van de toegevoegde waarde op producten. De toegevoegde waarde in procenten van de omzet bedraagt 37,2% (1e helft 2005: 39,4%). De daling van de percentuele toegevoegde waarde wordt verklaard door het scherpere prijsbeleid, de veranderende productmix en de stijgende kosten voor materiaal en outsourcing. Overigens steeg de absolute toegevoegde waarde met 6,1% naar EUR 89,9 miljoen. De operationele kosten namen in procenten van de omzet af tot 29,9% (1e helft 2005: 31,9%). De marketingkosten stegen, maar bleven beneden de 4% van de omzet. Het bedrijfsresultaat steeg van EUR 16,1 miljoen naar EUR 17,5 miljoen. Uitgedrukt als percentage van de omzet is echter sprake van een lichte daling van het bedrijfsresultaat naar 7,3% (1e helft 2005: 7,5%). Het resultaat na belasting is positief beïnvloed door de verlaging van de tarieven voor de vennootschapsbelasting in Nederland. De winst na belastingen bedroeg EUR 10,6 miljoen in het eerste half jaar van 2006. Door het hogere activiteitenniveau en de consolidatie van SBS is het balanstotaal toegenomen tot EUR 219,9 miljoen (ultimo 2005: EUR 180,3 miljoen). Het voorraadniveau per eind juni is gestegen ten opzichte van de stand per ultimo eerste helft 2005. Redenen hiervoor zijn verstoringen in de levering van componenten en de opbouw van de voorraad eindproduct voor vergroting van de leverbetrouwbaarheid. Mede door de overname van SBS daalde de solvabiliteit naar 38,9% (ultimo 2005: 42,9%).

---

De netto kasstroom uit operationele activiteiten kwam in de eerste helft van 2006 uit op EUR 6,5 miljoen (1e helft 2005: EUR 22,0 miljoen). De investeringen lagen op een hoger niveau, met name door de aankoop van SBS.
Vooruitzichten
De vooruitzichten voor het hele jaar zijn positief. Accell Group zal zich, met gerichte marketing naar klanten en dealers, in de rest van het jaar richten op verdere benutting van kostenvoordelen, de uitbouw van activiteiten in fitness en de programma s voor custom-made fietsen. Naast autonome groei zal actief worden gezocht naar mogelijkheden voor schaalvergroting en verdere groei middels acquisities in alle segmenten.
Accell Group verwacht in 2006, onvoorziene omstandigheden daargelaten, een verdere omzettoename en een winststijging van 5% - 15%.
Profiel Accell Group N.V.
Accell Group is een internationale groep van ondernemingen actief in het ontwerpen, de productie, ontwikkeling, marketing en verkoop van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige fietsen, fietsonderdelen & accessoires en fitnessapparatuur. De merken van Accell Group hebben voor consumenten een herkenbare toegevoegde waarde, waarbij een lange traditie in hun respectievelijke markten veelal een belangrijke rol speelt. Met bekende namen als Batavus, Bremshey, Hercules, Koga-Miyata, Lapierre, Loekie, Mercier, Redline, Sparta, Staiger, Tunturi en Winora hebben de ondernemingen sterke posities in de midden- en hogere segmenten van de markt. De verkoop aan consumenten vindt voornamelijk plaats via de gespecialiseerde vakhandel. Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk en Hongarije. De kernmarkten zijn Nederland (49% van de omzet), Duitsland (21%) en Frankrijk (9%). Andere landen, waaronder België, Denemarken, Engeland, Finland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland, nemen de overige 21% van de omzet voor hun rekening. Accell Group is in Europa marktleider in de fietsenmarkt en bevindt zich in de top van de markt voor home use fitnessapparatuur. De omzet bedraagt in 2005 EUR 369,3 miljoen en de nettowinst EUR 15,5 miljoen. De aandelen Accell Group worden verhandeld op Eurolist van Euronext Amsterdam. / / / / / / / Persconferentie:
Persconferentie halfjaarcijfers 2006: vandaag - 20 juli 2006 - (ontvangst: 9.30; start 10.00) Okura Hotel, Amsterdam
Analistenbijeenkomst
Analistenbijeenkomst halfjaarcijfers 2006: vandaag - 20 juli 2006 - (ontvangst 12.00; start 12.30) Okura Hotel Amsterdam
Voor nadere informatie:
Accell Group N.V.:
René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur tel: (+31) 0513-638701 Hielke Sybesma, Lid Raad van Bestuur (CFO) tel: +(31) 0513-638702 Website: www.accell-group.com

---

Bijlagen:

- Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening per 30-06-2006
- Verkorte geconsolideerde balans per 30-06-2006
- Verkort geconsolideerd kasstroomoverzicht per 30-06-2006
- Verkort geconsolideerd overzicht vermogensmutaties per 30-06-2006
- Gesegmenteerde informatie (geconsolideerd) per 30-06-2006
- Toelichtingen


---

VERKORTE GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING1 (bedragen in EUR * 1.000,-)
1e Halfjaar 1e Halfjaar 2006 2005 Netto omzet 242.010 215.290 Kosten grond en hulpstoffen (152.075) (130.529) Personeelskosten (36.451) (31.473) Afschrijvingen (2.808) (2.836) Overige bedrijfskosten (33.129) (34.363) (224.463) (199.201) Bedrijfsresultaat 17.547 16.089 Resultaat deelnemingen 0 0 Uitkomst financiële baten en lasten (2.225) (1.967) Resultaat voor belastingen 15.322 14.122 Belastingen (4.758) (4.507) Netto winst 10.564 9.615 Gemiddeld aantal uitstaande aandelen 9.100.057 8.777.045 Winst per aandeel 1,16 1,10 Gemiddeld aantal uitstaande aandelen
(verwaterd) 9.209.702 8.922.990 Winst per aandeel (verwaterd) 1,15 1,08 Aantal uitstaande aandelen 9.251.838 9.015.015 .


1 Bepaalde marketing- en promotiekosten worden met ingang van 2006 aan de overige bedrijfskosten toegerekend. Tot en met 2005 werden deze kosten in mindering gebracht op de omzet. De vergelijkende cijfers voor 2005 zijn dienovereenkomstig aangepast. De presentatiewijziging heeft geen invloed op het vermogen en het resultaat.
---

VERKORTE GECONSOLIDEERDE BALANS2 (bedragen in EUR * 1.000,-) 30 juni 2006 31 december 2005 30 juni 2005 ACTIVA
Vaste activa
Immateriële vaste activa 12.289 3.881 3.389 Materiële vaste activa 44.619 43.051 40.806 Financiële vaste activa 4.874 4.874 4.843 Vlottende activa
Voorraden 84.380 76.592 66.402 Vorderingen 73.733 51.885 60.775 TOTAAL 219.895 180.283 176.215 PASSIVA
Groepsvermogen 85.432 77.359 71.296 Achtergestelde lening 3.000 3.500 4.000 Voorzieningen 10.507 10.083 10.015 Langlopende schulden 21.390 21.649 21.898 Kortlopende schulden 99.566 67.692 69.006 TOTAAL 219.895 180.283 176.215


2 Er zijn in de vergelijkende cijfers van de balans van 2005 een aantal aanpassingen doorgevoerd door de toepassing van IFRS, die ook in de jaarrekening over het boekjaar 2005 zijn toegelicht. Dit betreft onder andere:
- aanpassing waardering materiële vaste activa;
- presentatie van voorraden onderweg (met invloed op de posten voorraden, overige vorderingen en kortlopende schulden);

- voorzieningen.
Hiervan hebben de aanpassing van de waardering van het materieel vast actief en de voorzieningen ook invloed gehad hebben op het eigen vermogen per 30 juni 2005. De balansen per 30 juni 2005 en per 30 juni 2006 zijn daarmee vergelijkbaar.

---

VERKORT GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT (bedragen in EUR * 1.000,-)
1e Halfjaar 1e Halfjaar 2006 2005 Kasstroom uit operationele activiteiten
Netto resultaat 10.564 9.615 Afschrijvingen 2.808 2.836 Mutaties voorzieningen 424 862 Mutaties werkkapitaal (7.294) 8.720 Netto-kasstroom inzake operationele
activiteiten 6.502 22.033 Kasstroom uit investeringsactiviteiten

Investeringen vaste activa incl. acquisities (15.747) (3.396) Netto-kasstroom inzake investerings-
activiteiten (15.747) (3.396) Kasstroom uit financieringsactiviteiten
Betaald dividend (1.975) (1.647) Mutaties in bankkrediet 12.187 (19.952) Overige waardemutaties (968) 3.130 Netto-kasstroom inzake financierings-
activiteiten 9.244 (18.469) Liquiditeit:
Totaal netto-kasstroom -1 168 Beginstand liquide middelen per 1 januari 92 80 Eindstand liquide middelen per 30 juni 91 248
---

VERKORT GECONSOLIDEERD OVERZICHT VERMOGENSMUTATIES (bedragen in EUR * 1.000,-) 2006 2005 Stand per 31 december vorig boekjaar 77.359 60.655 Mutatie hedging reserve (960) 2.113 Toegekende opties 95 126 Dividenduitkering (1.975) (1.647) Stock dividend uitkering 4 5 Optie-uitoefening 315 434 Netto resultaat lopend boekjaar 10.564 9.615 Overige mutaties 30 (5) Stand per 30 juni huidig boekjaar 85.432 71.296


---

GESEGMENTEERDE INFORMATIE (GECONSOLIDEERD) (bedragen in EUR * 1.000,-) 2006 2005 Fietsen + Elimi- Geconso- Fietsen + Elimi- Geconso- Opbrengsten Onderdelen Fitness naties lideerd Onderdelen Fitness naties lideerd Netto omzet derden 223.318 18.692 0 242.010 202.085 13.205 0 215.290 Netto omzet IC 0 322 -322 0 0 0 0 0 Totaal netto omzet 223.318 19.014 -322 242.010 202.085 13.205 0 215.290 Resultaat segment 20.825 142 0 20.967 19.142 28 19.170 9,3% 0,8% 9,5% 0,2% Niet gealloceerde segmentskosten -400 -372 Niet gealloceerde corporate kosten -3.020 -2.709 Bedrijfsresultaat operationeel 17.547 7,3% 16.089 7,5% Resultaat deelnemingen 0 Rentebaten 0 0 Rentelasten -2.225 -1.967 Resultaat voor belasting 15.322 14.122 Vennootschapsbelasting -4.758 -4.507 Netto resultaat na belasting 10.564 9.615
1e Halfjaar 1e Halfjaar 2006 2005 Omzet per land:
Nederland 117.234 106.668 Duitsland 51.638 54.088 Frankrijk 22.585 22.986 Overig 50.553 31.548 242.010 215.290
10

TOELICHTINGEN Het halfjaarbericht is opgesteld in overeenstemming met IAS 34. In onderstaande toelichtingen is alleen die informatie weergegeven die is gewijzigd ten opzichte van de toelichtingen die zijn opgenomen in het jaarverslag 2005.
Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling Voor de grondslag voor waardering en resultaatbepaling wordt verwezen naar de jaarrekening over het boekjaar 2005.
Aankoop van dochterondernemingen
In 2006 heeft Accell Group NV aandelenbelangen in Seattle Bike Supply Inc.(100%) en Antec B.V. (100%) verworven. De verwerving van Antec B.V. is zowel individueel als collectief van ondergeschikt belang. De transacties zijn verantwoord volgens de purchase method of accounting. Seattle Bike Supply Inc. en Antec B.V. worden meegeconsolideerd respectievelijk per 1 maart 2006 en 1 januari 2006. De samenstelling van de verworven gecombineerde netto-activa is als volgt (in x
1.000):
Immateriële vaste activa 1.726 Materiële vaste activa 207 Overige activa 11.550 Liquide middelen 518 Latente belastingen (251) Overige schulden (8.011) 5.739 Goodwill 6.683 Koopsom 12.422 Liquide middelen verkregen (518) Koopsom 11.904 Uitstaande aandelen
Het aantal uitstaande aandelen per 31/12/2005 bedroeg 9.015.015. Vanwege het uitoefenen van optierechten zijn gedurende 2006 63.000 aandelen aan optiehouders uitgeleverd. Tevens is het stockdividend uitgegeven, hierdoor zijn 173.823 aandelen toegevoegd. Per 30/6/2005 bedraagt het aantal uitstaande aandelen 9.251.838; het gemiddeld aantal uitstaande aandelen bedraagt 9.100.057. De vennootschap kent een aandelenoptieplan voor de Raad van Bestuur. Bij volledige uitoefening van de tot nu toe verleende optierechten neemt het aantal geplaatste aandelen toe met 1,1%. Dividend
Het dividend is tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders vastgesteld op 0,83 per aandeel

dan wel een dividend in aandelen. Na afloop van de keuzeperiode bleek dat het merendeel van de aandeelhouders heeft gekozen voor stock dividend. Per 15/5/2006 is
1.975.000 aan contant dividend uitbetaald en zijn 173.823 aandelen aan het aantal uitstaande aandelen toegevoegd.

---

Niet uit de balans blijkende verplichtingen
De niet uit de balans blijkende verplichtingen, zoals deze zijn opgenomen in de jaarrekening 2005, zijn niet wezenlijk gewijzigd gedurende de eerste jaarhelft van 2006 behoudens een investeringsverplichting voor nieuwbouw in Hongarije voor een totaal bedrag van circa 3,3 mln. De accountant heeft op 20 juli 2006 een goedkeurende beoordelingsverklaring verstrekt, welke is opgenomen in het halfjaarbericht, te vinden op de corporate website www.accell-group.com.


12


---- --