Ingezonden persbericht


Bouwen aan Europees leiderschap in betaaldiensten: Overname van Banksys en BCC door Atos Origin

Parijs / Brussel, 20 juli 2006 ­ Atos Origin, Banksys en Bank Card Company (BCC) kondigen, samen met de vier grootste aandeelhouders van beide bedrijven (Dexia, Fortis, ING, KBC), de ondertekening aan van een overeenkomst tot overname van Banksys en BCC door Atos Origin, een van de belangrijkste internationale spelers in de sector van de informaticadienstverlening. Dankzij dit nieuwe partnership kunnen Banksys en BCC een prominente rol spelen in het internationale betaallandschap zoals zich dat vandaag aftekent. De ondertekening van de overeenkomst, voor een niet nader bepaald bedrag, vond plaats op woensdag 19 juli 2006. De effectieve overname is gepland tegen eind 2006 onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Mededingingsautoriteiten.

In de context van SEPA, de eenmaking van de Europese betaalruimte, willen de vier grootste aandeelhouders aan Banksys en BCC de mogelijkheid bieden zich volop voor te bereiden op een Europese rol in het toekomstige landschap van de elektronische transactieverwerking, de aansluiting van handelaars op het elektronische betaalnetwerk en de verkoop van betaalterminals. De overname van Banksys en BCC door Atos Origin, via zijn filiaal Atos Worldline, versterkt hun rol als vernieuwende en performante voorlopers, essentieel in een strategische positionering op de toekomstige Europese markt van de elektronische betalingen.

De eisen die aan de potentiële nieuwe partner gesteld werden, waren gebaseerd op zeer strikte selectiecriteria zoals:

. zijn uitgebreide ervaring in betaalverrichtingen in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd-Koninkrijk, Spanje, Italië en Zuid-Oost-Azië;

. zijn ambitie om betaalactiviteiten te ontwikkelen op Europees niveau;
. zijn reputatie als professionele Europese partner in de bankensector;
. zijn vermogen om de overgang naar SEPA te begeleiden, in een aanvangsfase meer bepaald de migratie van het Belgische schema Bancontact/Mister Cash naar Maestro en vervolgens naar alle SEPA-compatibele schema's;

. zijn bewezen capaciteit om de door hem overgenomen ondernemingen verder uit te bouwen;
. zijn engagement om de duurzaamheid van Banksys en BCC te verzekeren en om hun activiteiten verder te ontwikkelen;

. zijn bewezen complementariteit met de activiteiten en cultuur van de twee ondernemingen.

Banksys en BCC maken momenteel deel uit van een consortium van Belgische banken waaronder Fortis, Dexia, KBC en ING. In 2005 bedroegen hun gemeenschappelijke inkomsten 309 miljoen euro (Belgian GAAP). De beide ondernemingen stellen 1.100 werknemers tewerk.


---

Atos Worldline, Banksys en BCC vullen elkaar uitstekend aan, zowel op zakelijk als op geografisch vlak. De nieuwe entiteit zal deel uitmaken van Atos Worldline. Door de samensmelting zullen, in het domein van de ontwikkeling, aanzienlijke synergieën gecreëerd worden, waardoor de groep perfect opgewassen is tegen de uitdagingen en mogelijkheden van de eengemaakte betaalruimte. De banken die verkopen, blijven klant van de nieuwe groep voor de verwerking van hun debet- en kredietkaarttransacties en voor aanverwante diensten zoals CardStop.

Volgens Bernard Bourigeaud, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Atos Origin, "kan Atos Origin dankzij deze transactie een sterke payment processor overnemen en tegelijkertijd een commerciële relatie op lange termijn aanknopen met de overdragende banken. Dat betekent een belangrijke stap voorwaarts in onze strategie om marktleider te worden van transactieverwerkingen in een post- SEPA-omgeving. We verheugen ons erover dat we het personeel van Banksys en BCC in onze groep kunnen opnemen en ik heb het volste vertrouwen in hun integratie."

Michel Bouteille en Pierre Jolie, Voorzitters van de Raden Van Bestuur van Banksys en BCC, verklaren dat "de nieuwe partner, in de Europese ruimte die zich aftekent, in ieder geval hetzelfde hoge kwaliteits- en veiligheidsniveau van het elektronische betaalverkeer zal waarborgen dat Banksys en BCC steeds gekend hebben. De Belgische banken hebben dus het volste vertrouwen in de capaciteit van de nieuwe groep om de reeds zeer kwalitatieve dienstverlening nog verder te verbeteren bij hun toekomstige positionering op de Europese markt".

Vincent Roland, Gedelegeerd Bestuurder van Banksys en Dirk De Cock, Directeur-Generaal van Bank Card Company voegen toe dat "dankzij dit partnership onze Europese expansie zal kunnen versneld worden. Met een partner van het niveau van Atos Origin zullen we onze knowhow en competitiviteit in heel Europa kunnen verspreiden. We zullen dus nog beter kunnen beantwoorden aan de verwachtingen van onze klanten die al op Europese schaal werken en zich volledig op de Europese markt willen concentreren."

Fortis Corporate Finance en Linklaters De Bandt zijn respectievelijk als financieel en juridisch adviseur opgetreden voor de verkopers. ABN AMRO Corporate Finance en Debevoise & Plimpton zijn respectievelijk als financieel en juridisch adviseur opgetreden voor de overnemer.

Over Atos Origin
Atos Origin is een internationale IT-dienstverlener. Het is zijn missie om de visie van zijn klanten in resultaten te vertalen door de toepassing van consultancy, systeemintegratie en managed operations. Origin realiseert jaarlijks een omzet van 5,5 miljard euro in veertig landen en stelt ruim 47.000 werknemers tewerk. Atos Origin is de wereldwijde partner in informatietechnologie voor de Olympische Spelen. De groep heeft een internationaal klantenbestand uit alle sectoren. Atos Origin staat genoteerd op de Paris Eurolist Market en opereert onder de namen Atos Origin, Atos Euronext Market Solutions, Atos Worldline en Atos Consulting. Voor meer informatie kunt u de website van Atos Origin raadplegen: www.atosorigin.com.
---

Over Atos Worldline, filiaal van Atos Origin
Atos Worldline is een vooraanstaande Europese speller op het vlak van het verwerken van grote elektronische files, gespecialiseerd in elektronische betaaldiensten, CRM en e-services (internet, voice en mobile services). Atos Worldline legt zijn focus op technologische innovatie en implementeert zijn oplossingen in processing- of integratiemodus. ,Atos Worldline heeft een personeelsbestand van 2.600 werknemers in Europa en heeft een jaarlijkse omzet van 400 miljoen.

Over Banksys
Banksys werd in 1989 opgericht door de Belgische banken en is het resultaat van de fusie van de Bancontact- en Mister Cash-netwerken. Het autoriseren, beveiligen en waarborgen van elektronische betalingen is de voornaamste opdracht van Banksys. Naast haar processingactiviteiten gebruikt Banksys haar ervaring om betaalterminals en betaaltoepassingen te ontwikkelen, zoals het concept banxafe en de betaalstandaard "Mobile banxafe". Banksys biedt eveneens een brede waaier aan diensten aan handelaars en kaarthouders zoals terminalonderhoud en CardStop. Vandaag telt Banksys ongeveer 1000 werknemers. In 2005 voerde Banksys meer dan 986 miljoen transacties uit op een acceptatienetwerk van 120.000 handelaars.

Over Bank Card Company
Bank Card Company (BCC) beheert voor rekening van een veertigtal banken de betaalsystemen verbonden aan de twee grootste netwerken van kredietkaarten: Visa en MasterCard. BCC sluit handelaren aan op het aanvaardingsnetwerk van Visa, MasterCard, Maestro en Visa Electron en onderhoudt in dit kader een commerciële relatie met ongeveer 55.000 actieve handelaars.


* * *

Contactpersonen voor de media bij Atos Origin:
Marie-Tatiana Collombert, Tel: +33 (0) 1 55 91 26 33, marie-tatiana.collombert@atosorigin.com

Contactpersonen voor investeerders bij Atos Origin: Virginia Jeanson, Tel: +33 (0) 1 55 91 26 32, virginia.jeanson@atosorigin.com Bertrand Labonde, Tel: +33 (0) 1 55 91 24 45, bertrand.labonde@atosorigin.com

Contactpersoon bij Banksys:
Jean-Michel Dasnoy, Tel: +32 2 727 68 22, jeanmichel.dasnoy@banksys.be

Contactpersoon bij BCC:
Ante Rimac, Tel : +32 2 205 83 36, ante.rimac@bcc.be
---


---- --