Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 20 juli 2006

Kampen start ondersteuningsproject voor ouderen in Hanzewijk in het kader van de Wmo

De gemeente Kampen laat een ondersteuningsproject voor ouderen in de Hanzewijk uitvoeren door Stichting Welzijn Senioren Kampen (SWSK). Het project is erop gericht om de sociale samenhang en leefbaarheid voor ouderen in deze wijk te bevorderen. De Hanzewijk wordt momenteel geheel herbouwd. Ouderen die tijdens de bouwperiode in de wijk blijven wonen ontvangen met het project ondersteuning om zo beter om te kunnen gaan met de sterk veranderende woonomgeving.

Het project is onderdeel van het pilotproject Wmo, waar Kampen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan deelneemt. Het gaat hierbij met name om het ondersteunen van ouderen bij het opbouwen van hun netwerk, het verminderen van eenzaamheid en isolement bij ouderen en om het signaleren van de behoefte aan zorg en ondersteuning. Extra aandacht is er voor allochtone ouderen en alleenstaande hoogbejaarde vrouwen

De ondersteuning wordt in eerste instantie geleverd door inzet van vrijwilligers. Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door de SWSK. Zij bieden in eerste instantie met name een luisterend oor en kunnen wanneer nodig doorverwijzen naar professionele organisaties, zoals thuiszorg, algemeen maatschappelijk werk en IJsselheem. Daarnaast wordt samengewerkt met organisaties als deltaWonen en Icare. Ook worden door SWSK ouderenadviseurs ingezet. Ouderen die deelnemen aan het project zijn op eigen verzoek aangemeld door deltaWonen, Icare of door ouderenadviseurs. Ook de provincie Overijssel heeft besloten om het project te ondersteunen. Zij zetten dan ook de provinciale ondersteuningsorganisatie Spil in om het project te begeleiden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Kampen, bureau communicatie, (038) 339 27 18 of Stichting Welzijn Senioren Kampen, de heer Feenstra, (038) 331 64 11.