Gemeente Tilburg

Datum
19 juli 2006

Beveiligingscamera's bij station Reeshof

Wethouder Els Aarts: sociale veiligheid station scherp verhogen

Vanaf vrijdag 21 juli worden de perrons van station Reeshof beveiligd door 17 camera's. Na de zomer wordt dit aantal op de perrons opgeschroefd naar 20. Ook het terrein rond het station wordt na de zomer voorzien van camera's. Zo komen er camera's bij de parkeerplaatsen, de fietsenstallingen en het voorplein. Deze camera's gaan begin september in werking. In totaal hangen er dan 38 camera's. De beelden die de cameraŽs 24 uur per dag maken, gaan rechtstreeks naar een centraal punt van de NS in Amsterdam, waar ze direct bekeken worden.

Sociale veiligheid
Wethouder Els Aarts (Verkeer & Vervoer) zette zich in voor installatie van de cameraŽs en is blij dat ze er nu hangen. "Het inzetten van de permanente cameracontrole moet de sociale veiligheid op en rond het station scherp verhogen. In de afgelopen jaren was er veel overlast door vandalisme, niet alleen aan het stationsgebouw, maar ook aan geparkeerde auto's en fietsen. Door het plaatsen van de camera's zijn toekomstige daders gemakkelijker op te sporen. Daarnaast kunnen door registratie de onkosten van de verschillende betrokken partijen eenvoudiger worden verhaald", aldus Aarts.

Samenwerking
Station Reeshof is het eerste kleine station waar deze problematiek zo integraal wordt opgepakt. De camera's worden aangelegd in samenwerking tussen de gemeente, ProRail, NS en de Provincie. De Provincie subsidieert het project.

Aanleiding
Om het aantal gevallen van vandalisme terug te dringen, daders op te sporen en het trein- en wegverkeer veiliger te maken, richtte ProRail eind 2004 bij wijze van proef ongeveer tien plekken in voor cameratoezicht. Ook station Reeshof maakte deel uit van deze proef. Vanwege het succes hiervan, 16 jonge vandalen konden worden opgepakt, is besloten deze permanente camerabewaking in te stellen.


---

Voor de pers:
Brugt Groenevelt, woordvoerder wethouder Els Aarts, telefoon 013 542 83 33 Jorien Hormann, team Communicatie, telefoon 013 540 83 32 Moniek Rouweler, woordvoerder ProRail, telefoon 040 232 96 15


---- --