Amibitieus manifest: meer taken en bevoegdheden bij gemeenten

Vng

Persbericht

Ambitieus manifest legt meer taken en bevoegdheden bij gemeenten

Met het 'Manifest van de gemeenten' laten de gemeenten zien waar zij de komende kabinetsperiode voor staan. Gemeenten willen ruimte creëren voor inwoners en bedrijven en nemen hierin het voortouw door het aantal gemeentelijke regels te verminderen. Gemeenten hebben hiervoor ook zelf meer ruimte nodig; een grotere autonomie. Daarom is een stevige impuls voor decentralisatie naar gemeenten noodzakelijk. Dat leidt tot uitbreiding van taken en bevoegdheden en creëert zo gemeentelijke beleidsruimte. Ook zullen de gemeenten meer financiële ruimte moeten krijgen: meer lokale belasting en tegelijk minder rijksbelasting.

Het manifest stelt verder dat de dienstverlening van de overheid aan burgers en bedrijven snel moet verbeteren. Daarom ontwikkelen de gemeenten één gemeentelijk loket als hét frontoffice voor de overheid. Gemeenten vernieuwen hun bestuurs- en organisatiecultuur vanuit de overtuiging dat mensen het verschil maken en niet een structuur. Hiertoe betrekken zij de burgers intensief bij het bestuur van de gemeente. Gemeenten moeten enerzijds lokale en regionale vraagstukken oplossen en anderzijds de eigen keuzes en ambities van de gemeenschap realiseren. Daartoe moet de bestuurskracht van gemeenten worden vergroot. Het mag duidelijk zijn dat gemeenten hierbij opschaling ook niet uit de weg gaan: zo kunnen immers ook meer taken naar gemeenten worden overgeheveld. Voorkomen moet worden dat overheden elkaar voor de voeten lopen. Daarom streven gemeenten naar méér gemeente, minder rijk en minder provincie. Dit betekent een beëindiging van de open huishouding van de provincies, wat ook zijn weerslag moet krijgen in de financiële verhoudingen tussen de overheden.

De komende kabinetsperiode staan onder meer de volgende speerpunten centraal.
- De politie blijft lokaal en regionaal verankerd; veiligheid is en blijft een topprioriteit voor gemeenten maar dit vereist wel zeggenschap.
- Aanpakken van overlast, de mogelijkheden om handelend te kunnen optreden tegen personen die stelselmatig overlast veroorzaken moeten worden verruimd.
- Een sluitende aanpak van het jeugdbeleid. Preventie is al een taak van gemeenten. Daarom is het logisch dat de huidige rol van de provincies in de jeugdzorg wordt overgenomen door (centrum)gemeenten.

- Gemeenten krijgen de regie in zowel het oprichten van centra voor jeugd en gezin, als zorgstructuren rondom de school en de kinderopvang.

- Gemeenten willen in staat worden gesteld om lokaal maatwerk te organiseren voor de kwetsbare groepen in de samenleving. Na het invoeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning moeten vervolgstappen worden gezet om, met het oog op de vergrijzing, een duurzaam en houdbaar stelsel van zorg en ondersteuning-op-maat te realiseren.

De VNG wil op een interactieve manier haar manifest opstellen. Hiertoe is het manifest aan alle leden toegestuurd. Alle 458 gemeenten zullen een discussie voeren over het manifest en op de buitengewone algemene ledenvergadering van VNG van 9 november zal over het manifest gestemd worden.

Den Haag, 21 juli 2006