Gemeente Tilburg

20-7-2006
Gemeenten in Midden- Brabant besteden huishoudelijke verzorging samen aan
Europese aanbesteding n.a.v. de Wet maatschappelijke ondersteuning

Tilburg werkt samen met Midden-Brabantse gemeenten bij de Europese aanbesteding van huishoudelijke verzorging. In de week van 17 juli 2006 publiceerden de partijen het bestek voor gemeenten in Midden- Brabant.

Deze aanbesteding past binnen de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, die op 27 juni 2006 is aangenomen in de Eerste Kamer. Als gevolg van die wet worden gemeenten vanaf 2007 verantwoordelijk voor de inkoop en financiering van de hulp in het huishouden voor mensen die dat niet (meer) kunnen, zoals ouderen en gehandicapten.

Gemeenten werken samen
Aan de aanbesteding doen Tilburg, Waalwijk, Gilze- Rijen, Oisterwijk, Oosterhout, Goirle, Loon op Zand, Dongen en Hilvarenbeek mee. De gemeente Tilburg is, als grootste gemeente, de trekker.

In de genoemde gemeenten hebben de afgelopen jaren een behoorlijk aantal mensen een indicatie voor huishoudelijke verzorging gehad. Bij veel mensen gaat het alleen om schoonmaakwerkzaamheden. Daarnaast bestaan er ook andere vormen van ondersteuning, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen, de maaltijd bereiden, helpen bij het wassen en aankleden, de organisatie van het huishouden of persoonlijke begeleiding van de cliënt. De huishoudelijke verzorging wordt nu nog betaald uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten. Gezien de omvang van het bedrag is een aanbesteding volgens Europese aanbestedingsregels verplicht.

Klant kan kiezen
Aanbieders kunnen voor één of meer gemeenten een offerte indienen. Op basis van de binnengekomen offertes, zal elke gemeente een aantal aanbieders selecteren en daar een contract mee sluiten. Klanten die een indicatie hebben voor huishoudelijke verzorging mogen dan vervolgens zelf een keuze maken uit de aanbieders waar de gemeente een contract mee afsluit. Er is dus altijd keuzevrijheid voor de cliënten.