D66

In het debat over de escalatie van de situatie in het Midden-Oosten, heeft kamerlid Bert Bakker namens D66 de afwezigheid van de internationale gemeenschap gehekeld. Het lijkt wel alsof de wereldleiders collectief hebben besloten op zomervakantie te zijn, terwijl zij vooraan zouden moeten staan om er aan bij te dragen dat de situatie niet verder escaleert, aldus Bakker. D66 kritiseert ook de passiviteit van de Nederlandse regering.

Terughoudendheid

Wie ongericht met bommen gooit, verliest politieke steun zegt Bakker. Daarmee doelt hij op de acties van Israël in Libanon, die volgens D66 disproportioneel en niet effectief zijn. Natuurlijk heeft Israël het recht op zelfverdediging als een radicale groep als Hezbollah haar soldaten gijzelt. Dat is vanzelfsprekend. Het is natuurlijk ook makkelijk om vanuit een vergaderzaal in Den Haag op te roepen tot zelfbeheersing en proportionaliteit. Maar toch mogen wij niet zwijgen. Want de vraag is, wat het resultaat zal zijn van de acties. Israël bombardeert Libanon jaren terug in de tijd, terwijl dat land nu juist politiek en economisch een ontwikkeling in de goede richting doormaakte. Juist de Libanzen zijn al zo vaak het slachtoffer zijn geworden van grotere mogendheden zoals Syrië, Iran en Israël die hún strijd in Libanon uitvechten. Met het verzwakken van het relatief moderne en progressieve Libanon en haar anti-Syrische regering wordt het Midden-Oosten en ook Israël zelf bepaald geen dienst bewezen.

Internationale gemeenschap

Volgens D66 reageert de internationale gemeenschap niet adequaat. Bush en Blair willen Israël de ruimte geven om nog weken door te gaan met bombarderen. De EU komt met een verklaring waar weinig anders instaat dan wat politiek correcte opmerkingen. Daar is op zichzelf weinig mis mee, maar veel kracht gaat daar ook niet vanuit. De enige die actief werkt aan deëscalatie is Kofi Anan van de Verenigde Naties, maar hij kan op een ijskoud ontvangst rekenen van Bush, Blair en ook van Ben Bot. Als Anan polst om te kijken of er troepen beschikbaar zijn voor een eventuele vredesmacht, dan geeft niemand thuis. Ook Nederland laat al direct weten geen manschappen beschikbaar te hebben. Ik vind dat onacceptabel, omdat door zo snel de deur dicht te gooien ook de politieke weg van deëscalatie direct wordt ondermijnd. Terwijl dat zo hard nodig is, omdat de situatie in het gebied snel verergert met alle humanitaire gevolgen van dien. Het risico dat de situatie ook buiten Libanon en de Gazastrook zal escaleren, is helaas zeer reëel.

Vragen aan de regering

Bakker heeft in het debat vijf vragen gesteld aan de Nederlandse regering:

* Is Nederland bereid zich aan te sluiten bij Kofi Anan van de Verenigde Naties die oproept tot een onmiddellijke beëindiging van de vijandelijkheden?
* Wat doet Nederland bilateraal, richting Syrië, Iran en Israël om de situatie te deëscaleren? Wat doet Nederland bilateraal om bij te dragen aan directe humanitaire hulp voor de slachtoffers in het conflict?
* Maakt minister Bot binnen de EU duidelijk dat de totale verdeeldheid niet acceptabel is? Bijvoorbeeld door het ondersteunen van de Finnen die een poging doen om de Europese landen op één lijn te krijgen?
* Maar als de Europese Unie vanwege haar verdeeldheid alle regie alleen aan de Verenigde Staten laat, wat doet Nederland dan bilateraal richting de VS om haar te bewegen tot een effectiever optreden?
* Op welke manier is Nederland bereid een bijdrage te leveren aan het ledigen van de humanitaire nood in het gebied?

21-7-2006 12:44