Gemeente Voorschoten

Persberichten - Veilig zwemmen in Voorschoten
Uitgebracht op: vrijdag 21 juli 2006

Voor de oppervlaktewateren in de gemeente Voorschoten zijn geen meldingen van blauwwieren of botulisme. Door de aanhoudende warmte kan de kwaliteit van het water echter snel achteruit gaan.

De gemeente adviseert, in navolging van de provincie Zuid-Holland, om niet te zwemmen in allerlei sloten, rivieren en wateren, die niet voorkomen op de lijst van officiële zwemwaterlocaties. Recreatiegebied Vlietland is zon officiële zwemwaterlocatie. Gedurende het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert de provincie Zuid Holland elke twee weken het water op bacteriën, helderheid en de aanwezigheid van blauwwieren. De laatste metingen gaven scores van voldoende tot goed. Voor Vlietland geldt dus een positief zwemadvies. De laatste gegevens en adviezen over de zwemwaterkwaliteit zijn op te vragen via de internetpagina www.pzh.nl/service/zwemwater of via de zwemwatertelefoon: (070) 44175 50.

Zwemmen en pootje baden in ondiep, stilstaand water wordt afgeraden, ook voor honden. Uit voorzorg waarschuwt de gemeente iedereen geen dode dieren, zoals watervogels en vissen, in of bij het water aan te raken. Uiteraard letten medewerkers van het Uitvoerend Bedrijf deze dagen ook meer op verschijnselen van botulisme. Botulisme verspreidt zich via dode dieren en vliegenlarven uit de kadavers. Het is het van belang dat dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd. Belt u daarvoor met het Servicepunt van het Uitvoerend Bedrijf 0800 2358248.


- einde bericht -