Gemeente Hengelo

AMAs krijgen begeleiding voor terugkeer

Alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMAs) en ex-AMAs krijgen begeleiding totdat zij terugkeren naar het land van herkomst. Dit om te voorkomen dat zij in de illegaliteit verdwijnen. In een huiskamerachtige setting wordt deze groep van ongeveer 75 jongeren begeleid in zelfredzaamheid om te voorkomen dat ze in de fout gaan. Het project duurt drie jaar.

Op initiatief van de Provincie Overijssel en de grote Overijsselse gemeenten is een project ontwikkeld om deze jongeren perspectief te bieden en illegaliteit te voorkomen. Er komen vijf tot zes steunpunten in de steden Enschede, Almelo, Zwolle, Deventer en mogelijk Kampen. Jongerencentrum Radar wordt de ontmoetingsplek voor de Hengelose AMAs. Daar worden groepsactiviteiten georganiseerd en krijgen AMAs' hulpverlening aangeboden. Carint speelt bij de begeleiding een centrale rol. Vluchtelingenwerk zorgt voor de juridische begeleiding.

Contract

Het rijk schaft naar verwachting het leefgeld van jongeren boven de achttien af. Andere jongeren kunnen hun inkomsten verliezen als gevolg van het wegvallen van hun asielzoekersstatus. Om te voorkomen dat deze jongeren gaan zwerven en buiten beeld raken, sluit Hengelo een contract af met de jongere. Hierin staan de afspraken over de begeleiding. Dit contract is voorwaarde voor een leefgeldvoorziening. Dat is 14,50 euro per dag voor huisvesting en voeding.

Op het rechte pad

In het collegeprogramma staat dat wij een pro-actieve aanpak willen ontwikkelen gericht op terugkeer. Met dit project hopen we de AMAs op het rechte pad te houden en ze helpen om straks een goede start te maken in hun geboorteland, licht wethouder Sociale Zaken Bert Otten toe.