Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

21 juli 2006

Eenderde jongeren cynisch over Nederlandse politiek

Van de schoolgaande jongeren is bijna eenderde cynisch over de politiek in Nederland. Walging over de politiek en de indruk dat het slecht gaat met Nederland dragen daartoe bij. Maar naarmate ze meer kennis van politiek hebben zijn ze minder politiek cynisch. Meer negatieve berichten uit hun omgeving over de politiek maken jongeren cynischer. Politieke cynici staan negatief ten opzichte van de politiek omdat zij geloven dat de politiek niet deugt en niet capabel is.

Dit zijn enkele van de bevindingen na een enquête-onderzoek door het departement Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. De resultaten werden afgelopen week gepresenteerd tijdens een internationale conferentie van politiek psychologen in Barcelona. Het onderzoeksteam bestaat uit prof.dr. Henk Dekker, dr. Peggy Schyns, en dr. Frits Meijerink. Dekker kreeg in Barcelona de Nevitt Sanford Award 2006 van de International Society of Political Psychology uitgereikt.

De enquête is ingevuld door 543 jongeren van 10 scholen over heel Nederland verspreid. De leeftijd varieert van 14 tot 19 jaar. Alle drie schooltypen vanaf de derde klas zijn vertegenwoordigd (vmbo, havo en vwo). De steekproef is niet een perfecte afspiegeling van de gehele groep. Politiek cynisme is een negatieve attitude ten aanzien van de politiek, gebaseerd op de overtuiging dat de politieke actoren, instituties en het politieke systeem immoreel en incompetent zijn.

Aan de jongeren zijn 26 uitspraken voorgelegd. De antwoordmogelijkheden waren: Helemaal mee eens, Mee eens, Niet mee eens, maar ook niet mee oneens, Mee oneens, en Helemaal mee oneens. De reacties van bijna eenderde van de ondervraagde jongeren duiden op politiek cynisme. Zo is bijna de helft het eens met Politici kicken op macht en De regering verspilt belastinggeld. Niet eens zijn ze het daarentegen met Politici zijn eerlijk. Met de stellingen Politici kletsen als een kip zonder kop en De politiek in Nederland is verziekt zijn drie op de tien jongeren het eens. Met Politici houden zich aan hun beloftes is meer dan de helft het oneens.

In theorie zijn er drie bronnen voor politiek cynisme: eigen negatieve ervaringen in en met de politiek, eigen denken, en politiek cynische berichten van anderen, zoals ouders, vrienden en massamedia. De eerste bron valt af omdat maar weinig jongeren eigen politieke ervaringen hebben. De andere twee bronnen blijken te werken: ze zijn politiek cynischer als ze walgen van de politiek, de indruk hebben dat het slecht gaat met Nederland, minder kennis van de politiek hebben, cynischer over alles en iedereen zijn, en minder een positief gevoel over zichzelf hebben, en ze meer negatieve berichten over de politiek krijgen van anderen. De meeste negatieve berichten over politiek krijgen jongeren volgens henzelf van hun vader en moeder. Daarna komt hun beste vriend of vriendin. Slechts een klein deel ontvangt negatieve berichten via de massamedia. Dat is omdat de berichten gemengd positief en negatief zijn (televisie) of omdat men die media nauwelijks voor politieke informatie gebruikt (krant, en internet).